Το πιο εξωστρεφές πανεπιστήμιο της Σουηδίας δε συνεργάζεται με μία χώρα στην Ευρώπη, την Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Σουηδίας και -αναμφίβολα- το πιο εξωστρεφές, δε συνεργάζεται με κάποιο ανώτατο ελληνικό ίδρυμα για τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
Αν και δεν έχει τη λάμψη του Λουντ, της Ουψάλα ή του Λινσέπινγκ, με τέσσερα διαφορετικά ανώτατα ιδρύματα, δεκάδες τμήματα και περίπου 8.000 φοιτητές από 150 χώρες (το 40% είναι αλλοδαποί!), το hi-tech Πανεπιστήμιο του Γένσεπινγκ (Jönköping) φιλοξενοί φοιτητές Οικονομικών, Μηχανικής και Υγείας από 350 χώρες του κόσμου!
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του, περνούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο εκτός της Σουηδίας τόσο σε προπτυχιακά, όσο και σε μεταπτυχιακά (3ο εξάμηνο) προγράμματα.
Ωστόσο, όταν δόθηκε η λίστα των χωρών επιλογής για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, κάποια χώρα απουσίαζε…
Συνεργασία υπήρχε με Τουρκία, Μαρόκο, Καζακστάν κλπ, ή ακόμη και με την Ουγκάντα…
Όχι όμως με την Ελλάδα…
Μεμονωμένη συνεργασία για όσους Έλληνες επιθυμούν να έρθουν για ένα εξάμηνο στη Σουηδία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, υπάρχει μόνο με το ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα ιατρικής ακτινολογικής τεχνολογίας.
Από ουκ ολίγους έχω ακούσει «αν γινόταν, θα πήγαινα Ελλάδα τον Σεπτέμβριο (σσ: οπότε και ξεκινά το πρόγραμμα ανταλλαγής»…
Μπορώ να καταλάβω το πόσο πολύ θα συνείσφεραν στην εικόνα μίας ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην οικονομία, όλες αυτές οι χιλιάδες των φοιτητών, όταν φαντάζομαι το Γένσεπινγκ χωρίς αυτούς…
Εξηγώντας, η πόλη σφίζει από ζωή και το χρήμα κυκλοφορεί, καθώς ο κάθε φοιτητής ξοδεύει κατά μέσο όρο πάνω από 8.000 ευρώ (περίπου 82.000 κορώνες) ετησίως στην πραγματική αγορά, τα χρήματα που «γλιτώνει» από τα δίδακτρα, όταν πρόκειται για πολίτη εντός Ε.Ε..
Σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί ότι για τους Ευρωπαίους δεν χρεώνονται δίδακτρα στην Σκανδιναβία…
Ωστόσο, αλήθεια, πόσα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών υπάρχουν σε δημόσια ανώτατα ιδρύματα στη χώρα μας;
Βέβαια, αν δημιουργηθούν (αν «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες ίδρυσης των πρώτων ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων που έχουν μπλοκαριστεί από το 2015, έπειτα και από κατάργηση των τριών πρώτων τμημάτων) κάποια στιγμή, ποιο θα είναι το κόστος;
Γιατί η μέση τιμή ενός ελληνόφωνου μεταπτυχιακού στην Ελλάδα είναι πάνω από 7.000 ευρώ (χωρίς παροχή στέγασης εννοείται), με τις υποτροφίες να είναι σχεδόν ανύπαρκτες (να μην μιλήσουμε για τα δάνεια που δίνονται… εδώ γελάμε).
Το πρόγραμμα λοιπόν για έναν αλλοδαπό φοιτητή θα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ;
Ορισμένοι ειδικοί του χώρου έχουν εκτιμήσει πως τα πρώτα προγράμματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
Για να δούμε…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: