Amazon, μία άκρως καπιταλιστική εταιρεία

Να ξεκαθαρίσω κάτι: απεχθάνομαι τον Donald Trump.

Απεχθάνομαι την απάνθρωπη νοοτροπία του. Ωστόσο, συμφωνώ με ελάχιστες από τις πολιτικές του, όπως με το γεγονός ότι έχει «βάλει στο μάτι» την Amazon. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι ο κολοσσός του Jeff Bezos έχει προκαλέσει ζημίες στα εθνικά ταχυδρομεία των ΗΠΑ, ενώ έχει οδηγήσει στην κατάρρευση τους λιανοπωλητές της χώρας.

Και στο δεύτερο έχει δίκιο, άσχετα αν αυτό έχει διαπιστωθεί από πολλούς, πολύ πριν το αναφέρει ο Donald Trump. Οι μονοπωλιακές πρακτικές της Amazon έχει οδηγήσει στη λεγόμενη «Αποκάλυψη» των λιανοπωλητών στη χώρα, με το περασμένο έτος να αποτελεί αυτό με τις περισσότερες χρεοκοπίες, σύμφωνα με τα στοιχεία των οίκων αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων κατέρρευσε και η γνωστή U.S. Toys R.

Φυσικά και οι υπόλοιπες γιγαντιαίες εταιρείες ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές, ακόμη και μικρότερες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Amazon πραγματικά «τερματίζει» τη θεωρία ελαχιστοποίησης κόστους-μεγιστοποίησης κέρδους, σε βαθμό που βλάπτει την κοινωνία.

Πριν προχωρήσουμε, να αναφερθεί πως πρόκειται για μία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία ύψους ενός τρισεκ. δολαρίων, εσόδων ύψους 53 δισεκ. δολαρίων και καθαρών κερδών άνω των δύο δισεκ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, η περιουσία του ιδρυτή Jeff Bezos έφθασε τα 150 δισεκ. δολάρια, όταν ο Bill Gates διαθέτει κάτω από 100 δισεκ. δολάρια. Κι εδώ έρχεται το δεύτερο πρόβλημα με την Amazon και τον Jeff Bezos. Ο θρυλικός ιδρυτής της Microsoft, μία τεράστια προσωπικότητα των καιρών μας, έχει δωρίσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς τις τελευταίες δεκαετίες, όταν ο Jeff Bezos κατηγορείται από τους επικριτές ότι δεν προχωρά σε φιλανθρωπίες και δωρεές.

Επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Amazon δε φθάνει τα 30.000 δολάρια, χρήματα που δεν επαρκούν για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ενδεικτικά, ο μέσος ετήσιος μισθός υπαλλήλων της Facebook, εταιρείας με επίσης ασύλληπτο κύκλο εργασιών και κέρδη, ξεπερνά τα 200.000 δολάρια.

Τέταρτον. Νωρίτερα μέσα στο έτος, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Sun» ο συγγραφέας James Bloodworth, ο οποίος διείσδυσε μυστικά στις αποθήκες -στη Βρετανία- της κολοσσιαίας εταιρείας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια (!!) διότι δεν έχουν χρόνο να πάνε στην τουαλέτα, εξαιτίας των αυστηρών και απαιτητικών στόχων που έχει θέσει η Amazon! Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, ακολουθεί η απόλυση. Όπως σημειώνεται στην έρευνα που συντάχθηκε, σχεδόν τα τρία τέταρτα του προσωπικού φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. «Οι στόχοι αυξήθηκαν δραματικά, δεν πίνω νερό επειδή δεν έχω χρόνο να πάω στην τουαλέτα», δηλώνει -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ένας εργαζόμενος. Ένας άλλος είπε: «Πρέπει να συσκευάσουμε δύο προϊόντα ανά λεπτό, δεν έχουμε χρόνο για να πιούμε νερό». Μάλιστα, ορισμένοι εκ των υπαλλήλων ανέφεραν κυρώσεις από τη διοίκηση επειδή απλά ήταν άρρωστοι. Επιπλέον, σε συνέχεια της παραπάνω έρευνας, το Business Insider βρέθηκε στις αποθήκες της Amazon για να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι του αμερικανικού κολοσσού. Μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του κ. Bloodworth, το Business Insider ήρθε σε επαφή με περισσότερους από 30 ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι εργαζόμενοι Amazon, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν «ιστορίες τρόμου». Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με την προηγούμενη έρευνα: «αποκρουστικές μυρωδιές» που προέρχονταν από δοχεία απορριμμάτων στην αποθήκη, καθώς ορισμένοι απελπισμένοι εργαζόμενοι ουρούν σε κάδους ή μπουκάλια (!!), προκειμένου να μη «χάσουν» τους αυστηρούς στόχους που τους έχει επιβάλλει η Amazon. Μάλιστα, δεν έχουν χρόνο ούτε για να πιουν νερό! Όπως υποστήριξαν ορισμένοι, η Amazon τοποθετεί φορητούς σαρωτές στους εργαζομένους για να διασφαλίσει ότι θα πετύχουν τους στόχους. Απαντώντας, η Amazon αρνήθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας μάλιστα ότι χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν θέσεις εργασίας στις αποθήκες. Επίσης, γνωστοποίησε ότι κατήργησε τις ποινές (!) για όσους εργαζομένους ήταν άρρωστοι, όπως είχε καταγγελθεί στην προηγούμενη έρευνα.

Και ερχόμαστε τώρα στο αποκορύφωμα. Τον περασμένο Ιούνιο, η πολιτεία του Σιάτλ ακύρωσε νόμο που πέρασε -έναν μήνα πριν- για επιπλέον φορολόγηση των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της περιοχής, ο οποίος φόρος προοριζόταν για χρηματοδότηση των προγραμμάτων για τους άστεγους. Ο λόγος; Φυσικά η Amazon, η οποία απείλησε πως θα σταματήσει την κατασκευή γραφείων στην περιοχή, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο φόρος. «Στεγνός» εκβιασμός…

Προφανώς και πρέπει να παραδεχθούμε πως ζούμε σε μία καπιταλιστική εποχή. Υπάρχει και η θετική πλευρά, πχ ο ανταγωνισμός της αγοράς εργασίας και οι ευκαιρίες. Ωστόσο, η Amazon αποτελεί το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, της κατάρρευσης κάθε ηθικού φραγμού για την ικανοποίηση των μετόχων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: