«Κυκλοφορεί μέσα στα σχολεία»

«Κυκλοφορεί μέσα στα σχολεία», που λέει και τραγούδι.

Το είδαμε και στο κάψιμο της αλβανικής σημαίας στην Κρήτη, το είδαμε και στους ύμνους για το Μακεδονικό στην παρέλαση. Το βλέπουμε τόσα χρόνια με όλων των ειδών τις διακρίσεις στον χώρο των σχολείων.

Πλέον, όμως, αντί να ξεθωριάζει με το πέρασμα των χρόνων, γιγαντώνεται. Γιγαντώνεται κόντρα στην δυνητική πρόοδο της κοινωνίας, κόντρα στην εξέλιξη. Και, δυστυχώς, εισχωρεί για τα καλά στην βάση της κάθε κοινωνίας: την εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση. Το θεμέλιο για το κτίσιμο μίας υγιούς κοινωνίας, το θεμέλιο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μίας χώρας. Ένας θεσμός που, όμως, έχει μεταφραστεί από κάποιους σε ένα εργαλείο για άλλους σκοπούς (βλέπε όσους επιθυμούν καριέρες) και όχι ως τη μεγάλη ευκαιρία για την πνευματική πρόοδο.

Και ας πάμε, τώρα, στην αφορμή για το άρθρο.

Σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας προχώρησε σε μία ισχυρή καταγγελία κατά της Χρυσής Αυγής και των προσπαθειών της να διοχετεύσει το «εθνικιστικό δηλητήριο» στους μαθητές. «Το τελευταίο διάστημα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής τους δράσης», τονίζει ο κ. Γαβρόγλου. «Θυμίζουμε ότι ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας. Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας. Να μην επιτρέψει σε φασιστικές συμμορίες να δράσουν ξανά στις γειτονιές. Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το Όχι της κοινωνίας και της νεολαίας μας. Καλώ τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς ‘ναι μεν αλλά’ και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους. Περιμένω να το κάνουν. Καλούμε τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές. Το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών».

Να παρατεθεί και η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η οποία κάνει λόγο για στοχοποίηση των καθηγητών του 1ου Λυκείου Γέρακα, λέγοντας ότι μια ποινή που δόθηκε σε μαθητές δεν είχε καμία σχέση με το Μακεδονικό, αλλά με την παραβίαση των κανονισμών του σχολείου. «Η ανθρωποφαγική δημοσιοποίηση και οι υποκριτικές κραυγές εναντίον του σχολείου, προκειμένου να κερδίσουν λίγα λεπτά τηλεθέασης έχουν ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά και των ανήλικων μαθητών από εθνικιστικούς πολιτικούς χώρους με τη Χ.Α να κάνει επερώτηση στη Βουλή. Η στάση αυτή συνοδεύεται από ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα στους εκπαιδευτικούς και αναγραφή δήθεν ‘’πατριωτικών’’ συνθημάτων στους τοίχους του σχολείου. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ομάδα εξωσχολικών φωνάζοντας συνθήματα, σκορπίζοντας υλικό με απειλητικές αναφορές για τους εκπαιδευτικούς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Ο Σύλλογος Διδασκόντων ομόφωνα ενήργησε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Η απόφαση του δεν ποινικοποιοίησε τη γνώμη των μαθητών όπως ψευδώς και δημαγωγικά αναπαράγεται. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του 1ου ΓΕΛ Γέρακα με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης  κράτησαν χαμηλούς τόνους προκειμένου να διαφυλαχτεί η παιδαγωγική ηρεμία και λειτουργία του σχολείου και να αποφευχθεί η στοχοποίηση των ανήλικων μαθητών. Μέτρα αποβολής μαθητών παίρνονται σε πολλά σχολεία της χώρας χωρίς να παίρνουν τη δημοσιότητα που πήρε το συγκεκριμένο περιστατικό. Όλοι αυτοί που επιτίθενται στο Σύλλογο Διδασκόντων δεν έκαναν καμία προσπάθεια ενημέρωσής τους από το σχολείο για τα πραγματικά γεγονότα, αλλά αντίθετα στοχοποίησαν στο πανελλήνιο τη σχολική κοινότητα. Οι δημόσιες δηλώσεις τους στο όνομα του ενδιαφέροντος για τα παιδιά διασύρουν πρωτίστως τους μαθητές και τις οικογένειές τους στη τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και χωρίς υποστηρικτικές δομές, προσπαθούν να φέρουν σε πέρας το παιδαγωγικό τους έργο στην περίοδο όξυνσης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των μαθητών και ό,τι αυτά φέρνουν μαζί τους».

Ο φασισμός και το μίσος οποιαδήποτε μορφής δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και, ακόμη περισσότερο, στα σχολεία μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: