Τί ακριβώς νομίζει ότι κάνει ο δήμαρχος Μεσολογγίου;

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου αντιτίθεται στη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή, επικαλούμενος απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για ποιον λόγο άραγε;

“Ενημερώθηκα πως περίπου 150 πρόσφυγες, πονεμένοι άνθρωποι, έφθασαν στην πόλη και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο. Όμως, το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου, είναι απαράβατοι για εμάς”, αιτιολόγησε.

Μάλιστα. Αλλοίωση του πληθυσμού λοιπόν. Προφανώς το δημοτικό συμβούλιο ξεχνά την ιστορικότητα των εδαφών της πόλης που ζει και της οποίας οι επιχειρήσεις, αναμφισβήτητα, απολαμβάνουν τα έσοδα από τους τουρίστες. Δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Μεσολόγγι δεν σας ενοχλούν, σωστά; Φυσικά και όχι, αυτοί φέρνουν μαζί τους χρήμα, κάτι που φαντάζομαι σας κάνει να ξεχνάτε τις “αξίες” σας. Ξένος ήταν και ο Λόρδος Μπάιρον, ξένοι ήταν και πολλοί άλλοι που υποστήριξαν την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκοκρατία.

Βέβαια, κάποιος θα πει πως οι πρόσφυγες οι οποίοι θα φιλοξενηθούν δεν έχουν σχέση με τους Ευρωπαίους φιλέλληνες της τουρκοκρατίας, αλλά προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Δεν έχει σημασία. Το να τοποθετείς τους πάντες (τους ξένους στην προκειμένη περίπτωση) σε ένα τσουβάλι, αποτελεί χαρακτηριστικό μιας μη δημοκρατικής νοοτροπίας που σιχαινόμαστε.

Αν πρόκειται για λόγους ασφαλείας, όπως υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο, οι αρχές ας απομονώσουν και ας οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όποιον τολμήσει να παρανομήσει. Εννοείται πως πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά όποιος ανταποδίδει με έγκλημα τη φιλοξενία και τη στήριξη. Αν γίνει κάτι τέτοιο όμως. Όχι να προεξοφλούνται γεγονότα που δεν κρίνεται βέβαιο ότι θα συμβούν.

Και, εν τέλει, γιατί να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού μόνο λίγες περιοχές της Ελλάδας; Γιατί να μην υπάρξει μοίρασμα της ευθύνης; Γιατί πάντα η κάθε περιοχή (όπως και ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα) να κοιτά μόνο το δικό της “συμφέρον” και όχι το συλλογικό;

Εμείς αυτό που έχουμε μόνο: η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα (όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το αναιρέσουν). Και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ξεχωρίζει στα Βαλκάνια. Αν χάσουμε και αυτό το τεράστιο προσόν, τότε θα έχουμε χάσει ένα ακόμη ηθικό πλεονέκτημα. Ίσως το μοναδικό που έχουμε πλέον. Ελπίζουμε οι κάτοικοι του Μεσολογγίου να εμφανιστούν πιο λογικοί και πιο Άνθρωποι.

Όπως και να έχει, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν, καθώς ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Και καλά έκανε.

Σε δισέλιδη επιστολή προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, ο Δημήτρης Βίτσας, αναφέρει:

“Κύριε Δήμαρχε,

Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).

Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».

Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;

Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.

Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;

Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.

Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;

Κύριε Δήμαρχε,

Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.

Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.

Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.

Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.

Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: