Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων

Πριν από λίγες εβδομάδες η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» δημοσιοποίησε ένα άκρως εύστοχο άρθρο με τίτλο «Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων».

Εν μέσω πολιτικών ζυμώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή κυρίως το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι χώρες των Βαλκανίων βυθίζονται όλο και περισσότερο στον εθνικισμό, αφήνοντας πίσω την ευρωπαϊκή προοπτική και ξεχνώντας τα τεράστια οφέλη της ΕΕ, προσθέτουμε εμείς. Κανείς δεν αμφισβητεί πως η ΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ωστόσο αποτελεί τον κύριο λόγο που η Ελλάδα και η Βουλγαρία εκσυγχρονίστηκαν. Απόδειξη η πραγματικότητα, καθώς η Αλβανία και τα υπόλοιπα, εκτός ΕΕ, κράτη, υποφέρουν από τεράστια ανισότητα, διαφθορά και έλλειψη βασικών υποδομών σε όλη τη χώρα. 

Η Die Zeit ανέφερε πως από τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων απουσιάζει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι, ήδη, λοιπές ξένες δυνάμεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι. «Για τους πολιτικούς στα δυτικά Βαλκάνια η υπόσχεση μιας “ευρωπαϊκής προοπτικής” στη Θεσσαλονίκη το 2003 απομακρύνεται συνεχώς, ενώ ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος απλά για “σύνδεση”. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο σοκ που προκάλεσε η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Κανείς δεν επιθυμεί πλέον νέες χώρες στην ΕΕ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναγκαστικά τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν υπομονή».

Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να επουλώσει πληγές στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα να συντονίσει την κατασκευή οδικού δικτύου, καθώς και την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δομών, να προωθήσει την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δίνοντας λύση σε μια προβληματική διακυβέρνηση και τέλος να αμβλύνει τις διενέξεις μεταξύ των Βαλκανικών χωρών με αφορμή τα σύνορα.

«Υπό την πίεση της ΕΕ Αθήνα και Σκόπια δίνουν τέλος στην αστεία διαμάχη για το όνομα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συμφωνία θα λάβει πράσινο φως στο επικείμενο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή και η προσέγγιση Βελιγραδίου-Πρίστινας αποκτά νέα δυναμική. Ο Σέρβος και ο Κοσοβάρος πρόεδρος προκρίνουν μια ανταλλαγή εδαφών. Η ντε φάκτο αποκομμένη από την Πρίστινα περιοχή βορείως του Ίμπαρ, που διοικείται από το Βελιγράδι, να περιέλθει στη Σερβία και η κοιλάδα του Πρέσεβο στην νότια Σερβία να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Τόσο ο Καρλ Μπιλντ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και ο πρώην πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποιούν για μια ανταλλαγή εδαφών κάνοντας λόγο για ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο αν ανοίξει ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση ή ακόμα και να μετατοπίσει τα σύνορα και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων», κατέληγε η εφημερίδα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: