Ένα δρομολόγιο με τον προαστιακό

Ένα δρομολόγιο με τον Προαστιακό αρκεί για να καταλάβει κανείς τί περίπου συμβαίνει στη χώρα.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως και τους τελευταίους μήνες, ευτυχώς ο Προαστιακός λειτουργεί και δεν ταλανίζεται από μαζικές απεργίες. Έπρεπε ίσως να πουληθεί για να λειτουργήσει -ας πούμε- κανονικά.

Αρχή του ταξιδιού ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης. Εκδοτήρια πουθενά. Ένας σταθμός-φάντασμα, χωρίς καμία φύλαξη και οργάνωση. Εντάξει, θα βγάλουμε εισιτήριο εντός του τρένου.

Από τον προηγούμενο ήδη σταθμό της Λεύκας διακρίνονται τα μπάζα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Ερημωμένα και μισογκρεμισμένα, γεμάτα σκουπίδια κτίρια. Κτίρια που κανένας επί χρόνια δεν έχει μπει στον κόπο να καθαρίσει, επιβεβαιώνοντας αυτόν τον ανεύθυνο οργανισμό που λέγεται ΟΣΕ.

Έπεται, όμως, συνέχεια. Ο σταθμός Λαρίσης (παρά το πρόσφατο facelift) είναι γεμάτος από σκουπίδια στις άκρες, τα ίδια σκουπίδια που παρατηρώ επί χρόνια, στα ίδια ακριβώς σημεία.

Ας έρθουμε τώρα σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ολική έλλειψης ασφάλειας. Εκεί που έχω αηδιάσει και σκέφτομαι όλα αυτά που είπα παραπάνω, παρατήρησα για χιλιοστή φορά τις περίεργες βόλτες και δοσοληψίες (και όλοι ξέρουμε τί εννοώ) στα βαγόνια του συρμού, από φάτσες που βλέπω επί μήνες ή χρόνια στα βαγόνια. Όλοι τα ξέρουν, κάνεις όμως δεν έκανε και δεν κάνει τίποτα.

Να, ένας βγαίνει από την τουαλέτα σε μαύρα χάλια. Μπαίνει ο επόμενος με ένα πονηρό χαμόγελο. Νομίζω κατάλαβα τί άφησαν οι προηγούμενοι που μπήκαν στην τουαλέτα. Εκεί που στεναχωριέμαι για όλο αυτό, βλέπω στα τρία μέτρα τη “συναλλαγή” μπροστά μου, οπότε όλες οι υποψίες γίνονται ακόμη μια φορά βεβαιότητες.

Τα ακούς Ελληνική Αστυνομία; Κάνε απλά μια βόλτα στον Προαστιακό. Και βάλε και κάποια άτομα μόνιμα να υπάρχουν στους συρμούς. Οι ελεγκτές και οι επιβάτες είναι εντελώς απροστάτευτοι.

Μέσα σε όλα, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, οι Ρομά πραγματοποιούσαν “επέλαση” στον συρμό, χωρίς εισιτήρια, βρίζοντας και απειλώντας ελεγκτές και επιβάτες -και αυτά γράφονται από έναν πολίτη αριστερών πεποιθήσεων, χωρίς καμία ρατσιστική αντίληψη. 

Δεν χρειάζεται να γράψω άλλα, το νόημα το καταλάβαμε όλοι. Εντάξει, το εν λόγω άρθρο δεν είναι και πολύ αισιόδοξο, πρέπει όμως να τα πούμε μήπως και ακουστούν και “συγκινηθεί” κάποιος αρμόδιος.

Από τη βρωμιά, στην ανύπαρκτη ασφάλεια. Με 10 ευρώ περίπου καταλαβαίνεις πολλά. Δεν θέλω καν να φανταστώ πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση αν ο Προαστιακός δεν χρησιμοποιούνταν από χιλιάδες πολίτες ημερησίως.

Μην απορείτε λοιπόν πάλι γιατί λέμε ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να αλλάξει κάτι. Κανένας στον κρατικό μηχανισμό δεν ενδιαφέρεται.

Χρειάζεται άλλη αντίληψη, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή.

Και μέρος του κρατικού μηχανισμού είμαστε κι εμείς, οι απλοί υπάλληλοι, οι καθημερινοί άνθρωποι που εργάζονται με το κράτος ή συνεργάζονται με το κράτος, οι αστυνομικοί.

Στο μεταξύ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κονταροχτυπιούνται χωρίς να κάνουν επί της ουσίας τίποτα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επέρριψε ευθύνες στον ΟΣΕ, “που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ασφάλεια των σταθμών”. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία που ελέγχεται από την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), αναφέρει ότι “είναι ενήμερη για την κατάσταση αυτή -τόσο από αυτοψίες που η ίδια συστηματικά διενεργεί, όσο και από παράπονα των επιβατών της- και έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ασφάλεια των σταθμών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες”, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς μέχρι σήμερα, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τη βελτίωση των υποδομών αυτών. Η κατάσταση αυτή, σημειώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, “έχει ως συνέπεια, την ταλαιπωρία των επιβατών που επιλέγουν να μετακινηθούν με το τραίνο, ταυτόχρονα όμως πλήττεται και η εικόνα του σιδηροδρόμου, μια εικόνα που δεν βελτιώνεται μόνο με γρήγορα τρένα, αλλά απαιτεί και την αξιοπρεπή και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά”.

Ο ΣΕ απάντησε, παραπέμποντας στην έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), ότι οι δύο βασικότερες αιτίες παραπόνων των επιβατών αφορούν στη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όχι του διαχειριστή υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ. Αφορούν, όπως αναφέρει, τις υπηρεσίες, την κατάσταση του τροχαίου υλικού, την τιμολόγηση μέσα στις αμαξοστοιχίες, τα δρομολόγια και όχι στους σταθμούς του δικτύου. Παραδέχεται πάντως, ότι η κατάσταση των υποδομών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων που αναγκαστικά προκαλούνται από την υλοποίηση νέων και σημαντικών έργων, τα οποία και ολοκληρώνονται με ρυθμούς παράδοσης που χαρακτηρίζονται ραγδαίοι, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που επικρατούσε μέχρι το 2014. Επίσης, επισημαίνει ότι με απόφαση της ελληνικής πολιτείας ο ΟΣΕ επιβαρύνθηκε με συνολική ζημία άνω των 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας παροχής σιδηροδρομικού έργου. «Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ήδη από το 2008 συμπαρέσυρε και ολόκληρο το προσωπικό διαχείρισης σταθμών που ήταν διαθέσιμο στον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα τη διαρκή και μόνιμη υποστελέχωσή του, μέχρι σήμερα» δηλώνει ο ΟΣΕ.

Ανταπαντώντας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε πως ο ΟΣΕ, στην ανακοίνωσή του, “επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες από την εγκατάλειψη των σταθμών του προαστιακού και του ευρύτερου σιδηροδρομικού δικτύου. Ο Διαχειριστής της Υποδομής, δηλαδή ο ΟΣΕ, πρέπει να καταλάβει ότι η εποχή των παρελκυστικών απαντήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι επιβάτες ζητούν και απαιτούν από όλους μας υποδομές και υπηρεσίες που να δείχνουν στην πράξη ότι τους σεβόμαστε. Για μια ακόμη φορά, ζητάμε από τον Διαχειριστή της Υποδομής να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρουσιάσει ένα σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και κόστος για την επαναφορά των σταθμών σε ένα minimum επίπεδο αξιοπρεπούς λειτουργίας”. Στη συνέχεια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά σε επίθεση και κατά της Ρυθμιστικής Αρχής. “Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις, αλλά και τις παραλείψεις μας. Αυτή η κρίση δεν έχει σχέση με επιλεκτική και ανορθολογική χρήση ερευνών ή λανθασμένων οικονομικών στοιχείων, αλλά από αυτό που θα βιώνει ο επιβάτης στις καθημερινές του μετακινήσεις. Είναι υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και η ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σταθμών είναι αποκλειστικά του ΟΣΕ”. Επιπλέον, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαντά και στους ισχυρισμούς του ΟΣΕ για την επιβάρυνση του Οργανισμού: “Σε ό,τι αφορά στα υποτιθέμενα 700 εκατ. που επιβαρύνθηκε ο ΟΣΕ από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέλουμε να επισημάνουμε ότι στην πραγματικότητα ο ΟΣΕ, λόγω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διέγραψε χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 14,3 δισ. ευρώ”. Καταλήγοντας, κάνει ακόμα μία επίθεση αλλά παράλληλα προειδοποιεί τόσο τον ΟΣΕ όσο και τη ΡΑΣ: “Η επιλεκτική παρουσίαση συμπερασμάτων ερευνών, όπως αποδεδειγμένα έχει δείξει η επιστημονική κοινότητα, αλλά και η πραγματικότητα της ζωής, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και τους χρήστες αυτών των στοιχείων σε δυσάρεστες εκπλήξεις”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: