Η Μακεδονία είναι…οικουμενική!

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι πρωτίστως πολιτισμικό κι αυτό έχει επισημανθεί κατά καιρούς από όλα τα φωτεινά μυαλά της εποχής μας.

Από τον μεγαλύτερο Έλληνα φιλόσοφο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, μέχρι τον μεγαλύτερο Έλληνα επιστήμονα, τον Δημήτρη Νανόπουλο.

Το πώς αντιλαμβάνεται την ιστορία ο Νεοέλληνας με αφορμή το Μακεδονικό, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι πολλοί θεωρούν πως ο Αλέξανδρος εκπολίτισε την οικουμένη και οι υπόλοιποι πως ήταν σφαγέας των λαών.

Στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά –όλες περιοχές που κατέκτησε είχαν πολιτισμούς υψηλού επιπέδου και αρχαιότερους των Ελλήνων (Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Πέρσες).

Όμως ούτε και σφαγέας κανενός λαού υπήρξε, νικητής στα πεδία των μαχών απέναντι σε ισχυρότατους στρατούς και πολεμώντας πάντα ο ίδιος στην πρώτη γραμμή.

Ο Αλέξανδρος σε καμία από τις κατακτήσεις του δεν επέβαλε τα ελληνικά ήθη, αντιθέτως υιοθετούσε για τον ίδιο και τον στρατό του τα ήθη των κατεκτημένων, θυσίαζε στους θεούς τους, εισήγαγε στην Ελλάδα την λατρεία τους, φορούσε τα ρούχα τους, προέτρεπε τους μικτούς γάμους μεταξύ Μακεδόνων και ντόπιων και γι’ αυτό αγαπήθηκε όπου κι αν πήγε.

Ο Αλέξανδρος έκανε την Μακεδονία οικουμενική και όχι ελληνική –ελληνική δεν υπήρξε ποτέ.

Οι Έλληνες θεωρούσαν τους Μακεδόνες βάρβαρούς όχι λόγω καταγωγής αλλά λόγω πολιτικής οργάνωσης.

Η ιδιαιτερότητα των Ελλήνων έναντι των βαρβάρων ήταν ο θεσμός της Πόλης δηλαδή μια πολιτική κοινότητα όπου ο πολίτης μετείχε στα κοινά σε αντίθεση με τους Μακεδόνες και λοιπούς ‘’βαρβάρους’’ που ήταν υπήκοοι βασιλείων, ανόργανη μάζα αχανών αυτοκρατοριών.

Αυτός είναι ο ορισμός του Έλληνα από τους ίδιους τους Έλληνες και από την εποχή του Ομήρου ‘’ξεχωρίζουμε από τους βάρβαρους διότι εμείς έχουμε Βουληφόρο Αγορά’’.

Ο Αλέξανδρος όμως και η Μακεδονία ήταν ακριβώς αυτό που κατάστρεψε όταν κατέκτησε την Ελλάδα, τσάκισε την αυτονομία των Πόλεων και την ιδιότητα του Πολίτη, δηλαδή εξαφάνισε την ελληνικότητα της Ελλάδας και την έκανε κομμάτι της οικουμενικής Μακεδονίας.

Έχει πραγματικά ένα ενδιαφέρον όταν τον Αλέξανδρο τον λατρεύουν εθνικιστές και τον μισούν διεθνιστές.

Τώρα, στα συλλαλητήρια θα δούμε ευκατάστατους μακεδονομάχους που κάθε Σαββατοκύριακο τα ακουμπάνε στο καζίνο των Σκοπίων ή επιχειρηματίες που έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους εκεί και κουβαλάνε με λεωφορεία στρατιές Ελλήνων ανέργων να εργαστούν για 200 ευρώ τον μήνα…

Το τραγικό είναι πως αυτές οι στρατιές είναι και οι πιο φανατικοί μακεδονομάχοι.

Sir Captain Impossible

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: