Πρόσφατα βρήκα ένα πολύ ωραίο άρθρο για το Βερολίνο, το οποίο ξύπνησε τις δικές μου αναμνήσεις από αυτήν την εκπληκτική πόλη.
Μία πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μία πόλη «ζωντανή», έναν από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) προορισμούς για όσους αγαπούν τη νυχτερινή ζωή, ειδικά τους λάτρεις της techno! Boiler room, Tresor και άλλα πολλά. Άνθρωποι να πίνουν μπύρες στον δρόμο, πολυπολιτισμικότητα και απόλυτη ελευθερία. Η ιστορία της πόλης γίνεται αισθητή όσο την περπατάς. Αυτό είναι το Βερολίνο!
Ας αφήσουμε τη γερμανική εφημερίδα «Welt» να τα πει και για εμάς:
Ένα ξανθό κορίτσι σε ένα έντονα χρωματισμένο σακάκι ζει μία από εκείνες τις νύχτες που ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί, είναι η πέμπτη συνεχόμενη νύχτα.
Η Μελίσσα και ο σύντροφός της έφυγαν από το Μόντρεαλ λίγες μέρες νωρίτερα για μια αποστολή: δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, ένα διαφορετικό club κάθε μέρα.
Έχουν βρεθεί στο δρόμο για 24 ώρες. Η φίλη της Μελίσσα έχει κοιμηθεί στην αγκαλιά της.
Τρεις Άγγλοι δίπλα στη Μελίσσα καπνίζουν χασίς και συζητούν για το Brexit. Ένας Ισπανός έχει τα χέρια και τα γόνατά του ανάμεσα σε κενές φιάλες μπύρας, στο πάτωμα, προφανώς ψάχνοντας για ένα χαμένο παιχνίδι.
Καλώς ήλθατε στο “About Blank”, ένα techno club στο ανατολικό Βερολίνο! Στην πίσω γωνία του κήπου βρίσκεται το διάσημο “Ziehwagen”. Ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει μια γραμμή (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε) εδώ χωρίς τον φόβο της αστυνομίας.
Το “Ziehwagen” είναι ο πραγματισμός του Βερολίνου στο καλύτερό του: οι άνθρωποι θα πάρουν τα ναρκωτικά ούτως ή άλλως, οπότε θα πρέπει τουλάχιστον να μπορούν να το κάνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η Μελίσσα βρίσκει το Βερολίνο “εντελώς τρελό”, “φοβερό”. Δουλεύει νυχτερινές βάρδιες, πράγμα που σημαίνει ότι σπάνια βγαίνει -αλλά, σύμφωνα με αυτήν, στο Μόντρεαλ η νυχτερινή ζωή είναι χάλια ούτως ή άλλως, καθώς τα πάντα κλείνουν μετά τις τρεις το πρωί. “Εδώ στο Βερολίνο το πραγματικό πάρτι ξεκινάει στη μέση της νύχτας, δεν μπορείς να κάνεις πάρτι σαν αυτό πουθενά στον κόσμο! Προφανώς πήγαμε και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αλλά μόνο για να τραβήξουμε μια φωτογραφία για τη μαμά, χαχα!”.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρείται σύγχρονη Βαβυλώνα
Ενώ οι κάτοικοι του Βερολίνου θεωρούν την πόλη τους δυσλειτουργική, βρώμικη και πολύ ακριβή, ο υπόλοιπος κόσμος τη συνδέει με το σεξ, τα ναρκωτικά, την τεχνολογία και την υπερβολή.
Η πόλη εξακολουθεί να θεωρείται χώρος για όσους θέλουν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για ελευθερία.
Υπάρχουν περίπου 120 κλαμπ που προσφέρουν το δικό τους πρόγραμμα, με τοπικούς και διεθνείς DJs, καθώς και ζωντανή μουσική.
Εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από 400 νυχτερινά κέντρα και χώρους διασκέδασης, περίπου 2.700 πάρτι και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα στο Βερολίνο.
Το Βερολίνο είναι μία από τις λίγες μητροπόλεις στον κόσμο όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα στο κλείσιμο των clubs, ίσως ο μόνος χώρος όπου τα 24ωρα προγράμματα είναι κανόνας παρά μια εξαίρεση.
Το πιο γνωστό από αυτά είναι το “Klubnacht” στο περίφημο club “Berghain”, το οποίο ξεκινάει το βράδυ του Σαββάτου και τελειώνει κάποια στιγμή τη Δευτέρα. Λέγεται ότι παρευρισκόμενοι ταξιδεύουν από το Τόκιο ή το Μπουένος Άιρες για να νιώσουν το technobass.
Άλλες πόλεις ευδοκιμούν χάρη στις τράπεζές τους, στα εργοστάσια τους, στα μεγάλα αεροδρόμια τους. Το Βερολίνο δεν έχει κάτι τέτοιο. Για την πόλη, που είναι υπερβολικά χρεωμένη και δεν έχει σχεδόν καμία βιομηχανία ούτε αξιόλογες εταιρείες, η βιομηχανία της διασκέδασης είναι αυτό που οι μάνατζερ ονομάζουν “οδηγό ανάπτυξης”.
Η Φρανκφούρτη πουλά χρηματοοικονομικά προϊόντα, η Στουτγάρδη αυτοκίνητα -και το Βερολίνο πουλά τη φήμη του
Η φήμη του Βερολίνου έχει μετατραπεί σε ένα εμπορικό σήμα που φέρνει χρήματα στην πόλη, στα clubs, στις pubs παμπ και τα καταστήματα, καθώς και στην κατασκευαστική βιομηχανία και το δημόσιο ταμείο.
Με 31 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ετησίως, το Βερολίνο αποτελεί τον τρίτς δημοφιλέστερο προορισμό διακοπών στην Ευρώπη, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι. Ένας στους τρεις επισκέπτες στο Βερολίνο λέει ότι έρχεται για τη νυχτερινή ζωή.
Ως αποτέλεσμα, οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair και easyJet έχουν πράγματι συντονίσει τα δρομολόγια πτήσεων τους γύρω από αυτούς τους τουρίστες και πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Orania, διαθέτουν ακόμη φωτογραφίες από τα techno parties στις ιστοσελίδες τους.
Όταν ο Berghain μετακόμισε στον εγκαταλειμμένο σταθμό καυστήρων πίσω από το σταθμό Ostbahnhof, το 2004, δεν υπήρχε τίποτα εκεί γύρω. Στα πρώτα χρόνια, οι ravers περίμεναν στη σειρά για ώρες χωρίς φαγητό ή ποτό. Σήμερα υπάρχουν σνακ, σχάρες με λουκάνικα και ψυγεία μπύρας στο μπροστινό μέρος του Berghain. Οι πωλητές εργάζονται σε βάρδιες από το βράδυ της Παρασκευής έως τη Δευτέρα το πρωί -ένας ομολόγησε ότι κερδίζει χιλιάδες ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο.
Υπάρχουν επίσης καταλύματα που φαίνεται να στοχεύουν ειδικά τους επισκέπτες του Berghain.
Ο πληθυσμός του Βερολίνου αυξάνεται κατά περίπου 40.000 κατοίκους κάθε χρόνο
Ο πληθυσμός αυξάνεται κατά περίπου 40.000 κατοίκους κάθε χρόνο, και σε λίγα χρόνια, η πόλη θα μπορούσε να ξεπεράσε το ορόσημα των τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν έρχονται όλοι για τη νυχτερινή ζωή, έρχονται από παντού πολλοί νέοι και μορφωμένοι.
Ως αποτέλεσμα, το Βερολίνο έχει καταστεί η σημαντικότερη περιοχή για τις δημιουργικές και νεοσύστατες βιομηχανίες στη χώρα. Οι εταιρείες μουσικής, λογισμικού, σχεδίου, ταινιών και διαφημίσεων παράγουν σχεδόν το 10% της συνολικής οικονομικής παραγωγής του Βερολίνου και παρέχουν σχεδόν το 11% των θέσεων εργασίας όλων των απασχολουμένων. Πολλές εταιρείες έχουν πλέον περισσότερους ξένους υπαλλήλους από τους Γερμανούς».
Leave a Reply