Η “ευλογία” του 996· Γελάω

Ή, αλλιώς, η “ευλογία” του να μη ζεις σαν άνθρωπος ή να ζεις για να πλουτίζουν κάποιοι.

Προκαταβολικά υπογραμμίζω ότι το κείμενο αυτό δεν γράφεται από έναν πολέμιο του κεφαλαίου κλπ κλπ κλπ. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής ή κατά του νεοφιλελευθερισμού για να κατακρίνεις ένα απάνθρωπο μοντέλο και την καταπάτηση των επιτευγμάτων από αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων.

Τί είναι λοιπόν το μοντέλο “996”; Εργασία 9 το πρωί με 9 το βράδυ, 6 φορές την εβδομάδα. Συνολικά 72 ώρες την εβδομάδα. Το μοντέλο είναι ευρέως διαδεδομένο στις κινεζικές επιχειρήσεις, ειδικά του τεχνολογικού κλάδου. Βέβαια, για να μην αδικούμε την “κομμουνιστική” (μόνο από πλευράς λογοκρισίας και στέρησης της ελευθερίας γενικότερα) Κίνα, η ατέλειωτη εργασία ως τρόπος ζωής αποτελεί φαινόμενο και της δυτικής Ιαπωνίας (βλέπε “karoshi”).

Δεν μιλάω “έξω από τον χορό”. Πολλοί από εμάς δουλέψαμε 60, 70, 80 ή ακόμη και παραπάνω ώρες την εβδομάδα. Για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και λίγα χρόνια. Ωστόσο, ο στόχος πάντα ήταν η συγκέντρωση χρημάτων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ή η επίτευξη ενός άλλου στόχου σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κανείς δεν θα επέλεγε να εργάζεται έτσι για μια ζωή.

Ή μήπως πρέπει οι εργαζόμενοι να το επιλέξουν και να συμβιβαστούν με αυτό; Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Alibaba (των 500 δισ. δολαρίων χρηματιστηριακής αξίας), πρέπει. Ως ένας απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο Jack Ma θα μπορούσε να σπρώξει προς μια πιο σωστή κατεύθυνση τους θαυμαστές του και τους πολίτες γενικά, αντιμετωπίζοντάς τους σαν ανθρώπους και όχι σαν μηχανές. Θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με απόψεις μεγιστάνων με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, όπως ο Ray Dalio. Παρόλα αυτά επέλεξε να ακολουθήσει την κανονικότητα. Κι εγώ επέλεξα να μην αγοράσω ποτέ από την Alibaba (έχοντας μποϊτάρει και την Amazon, πρέπει να δω τις συνθήκες εργασίας στην eBay!).

Και όχι κ. Ma (θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό μόλις διαβάσετε παρακάτω), όσοι δεν επιλέγουν να δουλέψουν 70+ ώρες την εβδομάδα για μια ζωή, δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι χωρίς στόχους, όνειρα και φιλοδοξίες.

Τί ανέφερε ο κ. Ma λοιπόν για το μοντέλο 996 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα; Ας πάρουμε μια γεύση από το κείμενό του. Μερικά μόνο αποσπάσματα.

“Προσωπικά εκτιμώ ότι το να έχεις την ευκαιρία να ακολουθήσεις το 996, είναι τεράστια ευλογία. Πολλοί πολίτες και πολλές εταιρείες επιθυμούν το 996 αλλά δεν έχουν την ευκαιρία”.

“Αν δεν δουλέψετε 996 όταν είστε νέοι, πότε θα το κάνετε; Δεν έχετε 996 στη ζωή σας, νομίζετε ότι είστε πολύ υπερήφανοι; Σε αυτόν τον κόσμο, όλοι μας θέλουμε να πετύχουμε, όλοι θέλουμε μια καλύτερη ζωή, και όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε τον σεβασμό. Αν δεν εργάζεστε σκληρότερα και περισσότερο από άλλους, πώς μπορείτε να φθάσετε την επιτυχία που θέλετε;”

“Έτσι, σήμερα οι εταιρείες κινεζικές BAT (Baidu, Alibaba, Tencent) μπορούν να εφαρμόσουν το 996, νομίζω ότι αυτό αποτελεί ευλογία για όλους μας. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, σκεφτείτε τους ανθρώπους που ενδέχεται να κλείσουν την εταιρεία που εργάζονται αύριο”.

“Αν προσληφθείτε στην Alibaba, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για 12 ώρες την ημέρα, αλλιώς γιατί έρχεστε;”

Κarl Marx είσαι πιο επίκαιρος από ποτέ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: