Οι κακομαθημένες τουριστικές περιοχές

Έχω έρθει στην Κω εδώ και δύο μήνες για την υποχρεωτική στρατιωτική μου θητεία, ανάθεμα την τύχη μας.

Στο μυαλό μου φανταζομουν μια κοινωνία πιο ανεπτυγμένη και εξωστρεφή από τον μέσο όρο στη χώρα μας, λόγω της τεράστιας τουριστικής κίνησης ετησίως στο νησί. Διότι μια έξυπνη και ώριμη κοινωνία εκμετάλλευεται τον τουρισμό και με αυτόν τον τρόπο.
Μόνο αυτό, όμως, δεν βρήκα. Και εκτιμώ ότι αυτή η περιοχή είναι ένα δείγμα των, όπως τις λέω εγώ, κακομαθημένων τουριστικών περιοχών. Των περιοχών δηλαδή που απλόχερα δέχονται κύμα τουριστών και εσόδων τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς να έχουν φροντίσει να εξελίξουν τόσο τις υποδομές τους (βλέπε τελείως ανοργάνωτες συγκοινωνίες), όσο και την κοινωνία τους.

Εδώ στην Κω λοιπόν, αυτό που νιώθω συνεχώς και εγώ και οι περισσότεροι στρατιώτες, είναι ότι μας βλέπουν σαν ευρώ με πόδια. Μόνο αυτό. Και μάλιστα κατά έναν κουτοπόνηρο τρόπο. Σαν προσωρινοί στρατιώτες (γελάω και κλαίω ταυτόχρονα) δοκιμάζουμε διάφορα μέρη για καφέ και φαγητό σε κάθε έξοδο, όπως και για πλύσιμο των ρούχων, και μπορώ να πω ότι ελάχιστοι είναι σωστοί επαγγελματίες εδώ. Αυτοί θα εισπράξουν τα γκα-φρά μου όσο είμαι εδώ, διότι μόνο αυτοί το αξίζουν. Ένα σωστό σουβλατζίδικο, ένα σωστό ίντερνετ καφέ και ό,τι άλλο καλό βρω στη συνέχεια.

Θα πω τρία μόνο από τα πολλά παραδείγματα που μπορώ να πω αυτούς τους δύο μήνες εδώ.
Σε ένα σουβλατζίδικο δεν υπήρχαν τιμές και κατάλογοι ούτε για δείγμα. Ούτε αποδείξεις κόβονταν φυσικά. Το σουβλάκι είχε 2,5 ευρώ παραδόξως και μας είπαν ότι είναι καλό, οπότε καθίσαμε. Πήραμε αναψυκτικά, μπύρες κλπ και καταλάβαμε γιατί δεν είχε πουθενά τις τιμές ο μεγάλης ηλικίας τύπος που είχε το μαγαζί. 3 ευρώ το κάθε αναψυκτικό και 4 ευρώ η μικρή η μπύρα. Σε σουβλατζίδικο, με παλιές υποδομές.
Ο άλλος, στο περίπτερο, μιλά λες και μιλά στον σκύλο του. Είναι έτοιμος κυριολεκτικά να σε βρίσει όταν θες να πληρώσεις με κάρτα, ενώ έχει αρνηθεί στεγνά και πληρωμή με κάρτα. Γιατί δεν έχει ανταγωνισμό να πάμε αλλού εκεί σε κοντινό σημείο και, επίσης, γιατί έχει υψηλά έσοδα από τον πολύ κόσμο που επισκέπτεται νησί. Οπότε η ευγένεια δεν χρειάζεται για αυτόν.
Άφησα τον καλύτερο για το τέλος. Ένας γέρος που με ένα καθαριστήριο. Έλεγε στο Google πως ήταν ανοικτός, πήγαμε και μας είπε “δεν θέλω να ανοίξω σήμερα”, με άκρως αγενή τρόπο. Ο φαντάρος που ήταν μαζί μου επέμεινε γιατί έπρεπε να τα πλύνει και να φύγει με το καράβι. Απάντηση: “όχι δεν γίνεται, φύγετε”. Τον ρωτήσαμε μια τελευταία φορά: “μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε αν έχει κάποιο άλλο καθαριστήριο ανοικτό εδώ κοντά;”. Απάντηση: “όχι”. Κάτι πήγε να πει πάλι ο φαντάρος και του λέω, μπροστά στον αγενή τεμπέλη επιχειρηματία: “άστον ρε που θα τον παρακαλάμε, θα του μιλάμε ευγενικά και θα μας μιλά λες και είμαστε σκουπίδια. Αν είχε ανάγκη τα λεφτά θα έβλεπες πως θα μας εξυπηρετούσε”.
Και ξαναλέω, αυτά τα κάνουν γιατί δεν μας έχουν ανάγκη. Έχουν άλλους δύο-τρεις χιλιάδες φαντάρους και κάτι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Αν δεν είχαν αυτήν την πολυτέλεια, ο ανταγωνισμός θα έκλεινε τέτοιους επιχειρηματίες της συμφοράς σε λίγες μέρες.

Ο τουρισμός λοιπόν έχει λειτουργήσει αρνητικά και εδώ στην Κω. Και δεν είναι μόνο ιδέα μου.
Μιλώντας με νορμάλ νέους ανθρώπους του νησιού, αυτό που είχαν όλοι να πουν ήταν για τον ατελείωτο έρωτα των ντόπιων με τα χρήματα και τον πλούτο. Όπως πολύ πετυχημένα μου είχε πει ένα ξηγημενο παλικάρι, με αφορμή τις υψηλές τιμές, “εδώ θα σου χρεώσουν ό,τι τους λείπει”. Κάποιοι άλλοι, μεγαλύτεροι, μου είπαν για όλες αυτές τις κλίκες που έχουν φτιάξει οι εργοδότες για να μην τους ρίχνουν καμπάνες στους ελέγχους κλπ κλπ. Ελλαδάρα.

Οπότε, εσείς σε όλες τις τουριστικές περιοχές που “μαδάτε” τουρίστες εσωτερικού και εξωτερικού, φαντάρους και φοιτητές, συνέλθετε. Συνέλθετε. Κουτοπόνηροι Βαλκάνιοι.
Πλέον είναι ασύγκριτα φθηνότερες οι διακοπές σε Γερμανία, Αμερική και Σκανδιναβία, από ότι στα ελληνικά νησιά! Έχω καταφέρει με ελάχιστο budget να γυρίσω πάνω από δέκα χώρες αλλά δεν έχω πάει ούτε σε πέντε ελληνικά νησιά! Αν είναι δυνατόν.
Ούτε εμείς που αναγκαστικά βρισκόμαστε εδώ είμαστε ηλίθιοι, ούτε οι τουρίστες είναι ηλίθιοι, ούτε θα απολαμβάνετε αιώνια τη καλή διάθεση των άλλων να επισκεφτούν τα πανέμορφα ελληνικά μέρη.
Εκμεταλλευτείτε και με άλλους τρόπους αυτό το δώρο που λέγεται “τουρισμός”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: