Οι στόχοι μου για τη νέα χρονιά

Με το νέο έτος, την νέα δεκαετία, λέω να μην κάνω τίποτα. Να μην σκέφτομαι για τα πάντα τόσο πολύ.

Όμως στάσου… οι σκέψεις δυστυχώς δεν είναι σε τάξη και πολλά μπορούν να ειπωθούν σε λίγες γραμμές όμως θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτική.

Θα ήθελα να είχα την πολυτέλεια να αποδεχτώ αυτό που πραγματικά είμαι, ή για να είμαι ειλικρινής, να το μάθω. Να βρω τις δυνάμεις με τις αδυναμίες μου, το υλικό που με συγκροτεί και να το πλάσω. Θα ήθελα να θέσω σταθερά θεμέλια για ό,τι έρχεται με φόρα κατά πάνω μου, θεμέλια που έπρεπε να είχαν μπει χρόνια τώρα. Να βρω τον δρόμο μου, να μην ζω σε χρόνο δανεικό, να είμαι σίγουρη για το επόμενο βήμα. Εύχομαι να βρω την φωνή μου, το θάρρος και το θράσος που αρμόζει στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Να βρω το νόημά μου, να μην είμαι ανόητη με όλες τις σημασίες, και όταν νιώθω ευαίσθητη να μην ντρέπομαι γι’ αυτό και να μην το κρύβω. Ποιον νοιάζει εξάλλου; Δεν είναι δουλειά τους κι όμως ακόμα τους φοβάσαι. Ο φόβος τώρα. Θα ήθελα να τον βάλω στην άκρη και να πάψω να φοβάμαι την σκιά μου, την σκιά αυτού που προσπαθεί να με πλησιάσει, γιατί σκιά είναι στα μάτια μου, τίποτα ξεκάθαρο. Θα ήθελα να πάψω να φοβάμαι την ελευθερία μου, το πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος στα μάτια μου και να γίνω ανθεκτική και κάποιες φορές επιθετική. Να μάθω να ακούω περισσότερο και να ξεχωρίζω ό,τι με φθείρει. Να βρω τις οδηγίες χρήσης και να δω από που κλείνουν οι ενδοιασμοί. Θα ήθελα να βρω χρόνο για περισσότερες ταινίες, βιβλία και ανθρώπους με νόημα, ή και όλα αυτά μαζί, αλλά κυρίως να μην λείπει το νόημα. Θα ήθελα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε ταξίδια, σε μουσεία και την τέχνη, να ακούσω όσα περισσότερα συγκροτήματα μπορώ live και να κάνω ένα πράγμα που με τρομάζει κάθε μέρα.
Θα ήθελα να μην σκέφτομαι τα χρήματα και να δίνω όσο πιο πολλά μπορώ για να βλέπω χαμόγελα. Να λέω πιο συχνά αυτό που σκέφτομαι, ή να μάθω να το εκφράζω πιο κατανοητά και όταν το κάνω να αντιμετωπίζω τις συνέπειες με ωριμότητα, και να απαντάω στα κοπλιμέντα με κοπλιμέντα. Να μιλάω σε ανθρώπους με ενδιαφέρον και να τους κοιτάζω περισσότερο στα μάτια. Να μην περιμένω αδικαιολόγητα κάποιους αδικαιολόγητους και να μην αφήνω αυτούς που μου λείπουν χωρίς να τους το λέω.

Με αφορμή τον ερχομό μιας νέας χρονιάς, όλο και περισσότερος κόσμος μιλά για τους πολυπόθητος στόχους, τα σχέδια και για αλλαγές που περιμένουν να τους φέρει αυτή η τυπική αλλαγή. Με την νέα χρονιά ευχόμαστε πάντα τα καλύτερα και τα πιο όμορφα πράγματα, ενώ παράλληλα διώχνουμε τον παλιό χρόνο. Διώχνουμε καταστάσεις που ευχόμαστε να μην είχαν συμβεί, άτομα που δεν ταιριάξαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να μείνουν πίσω. Σφραγίζουμε μυστηριακά ένα παρελθόν που όμως είναι τόσο φρέσκο και παράλληλα μεγάλο κομμάτι μας. “New year, new me”. Γελάς όταν το βλέπεις. Ούτε το άτομο που το είπε δεν το πιστεύει πραγματικά, ούτε εσύ. Γιατί περιμένουμε μία νέα χρονιά να αλλάξουμε; Και γενικά, να αλλάξουμε τί;

Αυτή την χρονιά λέω να αλλάξω κάτι βασικό. Να μην περιμένω την νέα χρονιά να μου φέρει ο,τιδήποτε και ειδικά κάτι για το οποίο δεν έχω προσπαθήσει.

Ειρήνη Σταυροπούλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: