Σαν εξειδικευμένος οικονομολόγος πλέον δικαιούμαι κι εγώ να έχω εμπάθειες στην επιστήμη. Και δεν θα τα βάλω με κανέναν άλλο κλάδο παρά μόνο με τον οικονομικό, και συγκεκριμένα το Μάρκετινγκ.
Από το προπτυχιακό θυμάμαι να διδάσκομαι τις βασικές αρχές του, και να βαριέμαι αφόρητα. Να διαβάζω ίσα ίσα την προηγούμενη ημέρα για να πάω και να περάσω ένα μάθημα το οποίο σιχαινόμουν και θεωρούσα βαθιά ανήθικο όταν είχε να κάνει αποκλειστικά με ανθρώπους.
Έπειτα έτυχε να γνωρίσω αυτές τις εγκληματικά εριστικές και θρασείς εταιρείες στον ελληνικό χώρο του Μάρκετινγκ, οι οποίες έπαιζαν με τον διακαή πόθο των νέων να βρουν εργασία και τους κορόιδευαν μέσα στα μούτρα τους, μετατρέποντάς τους σε άβουλα και απλήρωτα παπαγαλάκια για λίγες εβδομάδες. Κι έτσι η γνώμη μου για το Μάρκετινγκ εκφυλίστηκε δικαίως.
Γιατί όμως δεν μπόρεσα να το συμπαθήσω ποτέ;
Για έναν βασικό λόγο: το Μάρκετινγκ «πέρασε» δυστυχώς από τα προϊόντα στις ανθρώπινες σχέσεις. Έπρεπε να μείνει μόνο στα προϊόντα.
Σας φαίνεται παράξενο αυτό που λέω; Αν ναι, σκεφτείτε κατά πόσο έχουμε βάλει μέσα στο πετσί μας το εξής: είσαι ό,τι δηλώσεις.
Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ ανήθικο Μάρκετινγκ: το Μάρκετινγκ που έχει ριζώσει μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, η προβολή του εαυτούς μας ως κάτι που δεν θα γίνουμε ή δεν έχουμε φροντίσει να γίνουμε.
Και, δυστυχώς, το ανήθικο Μάρκετινγκ νίκησε πανηγυρικά πολλές επιστήμες. Ακόμη περισσότερο, κέρδισε με μεγάλη ευκολία την κοινή λογική και κριτική, την ευθεία αξιολόγηση βάσει πεπραγμένων και όχι βάσει μίας «φούσκας».
Ζούμε στην εποχή της πρώτης εντύπωσης. Είτε αυτό λέγεται βιογραφικό με ψέματα, είτε αυτό λέγεται social media (εκεί και αν γίνεται Ο χαμός), είτε αυτό λέγεται μία απλή γνωριμία.
Και όσο χαμηλότερη είναι η κοινωνική μόρφωση των γύρω μας, όσο πιο μεγάλος είναι ο πόθος για το χρήμα και τη χλιδή, όσο πιο απρόθυμοι είμαστε να εστιάσουμε εις βάθος και να χτίσουμε μία πιο ανθρώπινη επαφή, τόσο περισσότερο επιλέγουμε να μείνουμε μόνο σε αυτό το «πλασάρισμα» εαυτού, να δημιουργούμε και να κρατάμε παραπλανητικές εντυπώσεις.
Αν είσαι ταπεινός, την πάτησες ·όχι για πάντα, όμως.
Leave a Reply