Μπράβο στην Τήλο!

Μα έχω διαβάσει τόσα θετικά δημοσιεύματα για την Τήλο, που δεν θα μπορούσα να συλλέξω έστω ορισμένα σε ένα άρθρο!

Μπράβο στις αρχές και τους κατοίκους! Πόσο χαίρομαι που ένα ελληνικό νησί προσπαθεί να προχωρήσει μπροστά και να σεβαστεί το περιβάλλον, αντί να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο χρήμα από τον τουρισμό, όπως πράττουν οι περισσότεροι.

Πρόσφατα διάβασα πως η Τήλος πρωτοπόρησε και πάλι, αποκτώντας σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο εν λόγω σταθμός τοποθετήθηκε έξω από δημοτικό κτίριο στα Λειβάδια (είναι το λιμάνι της Τήλου) και ήδη τον εκμεταλλεύονται οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που διαθέτουν τέτοιας τεχνολογίας οχήματα. Άμεσος στόχος του Δήμου της Τήλου είναι να αποκτήσει ηλεκτρικά οχήματα για τις καθημερινές εργασίες του και να απαλλαχθεί από το άγχος του καύσιμου, γεγονός που θα είναι ανακουφιστικό και για το ταμείο του.

Αυτό ήταν όμως ένα από τα πολλά θετικά που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια. Παρεμπιπτόντως, διαβάστε εδώ και ένα σχετικό άρθρο του Vice.

Ακόμη και η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει την πρόοδο του νησιού, εκδίδοντας το περασμένο καλοκαίρι την παρακάτω ανακοίνωση:

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας

Σημαντική πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης αποτελεί το ευρωπαϊκό έργο TILOS, το οποίο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.

Με την ολοκλήρωση του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία. Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς.
«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Ένα φιλόξενο νησί για τους πρόσφυγες

Ο τρόπος με τον οποίο η Τήλος αντιμετώπισε το προσφυγικό ζήτημα εκθειάστηκε σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά, το κανάλι BBC διερωτώταν το 2017: «Είναι η Τήλος το πιο φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη;», με αφορμή την πρωτοβουλία της δημάρχου του νησιού να βοηθήσει Σύρους πρόσφυγες να ξεκινήσουν μία νέα ζωή σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του Αιγαίου. Ο δημοσιογράφος του BBC σημείωνε τότε πως πενήντα πρόσφυγες επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα, που είναι έτοιμοι να εργαστούν, που είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στο νησί, κυρίως οικογένειες, με αντάλλαγμα τη διαμονή και την άδεια παραμονής τους.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο παρουσίαζε την καθημερινότητα των προσφύγων σε ένα νησί που έσπευσε να τους αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή.  Νιώθοντας ευπρόσδεκτοι κι έχοντας εξασφαλίσει μία δουλειά, κάποιοι τολμούν ακόμη και να ονειρευτούν.

Ο Μάχα Μπαράκα, πρόσφυγας από τη Σύρια λέει: «Ίσως αγοράσω σπίτι στην Τήλο. Ίσως…  Ή τουλάχιστον ονειρεύομαι να αγοράσω σπίτι στην Τήλο ή ένα εστιατόριο για τον άνδρα μου». Ένας άλλος πρόσφυγας ο Κιουσέ Αλ Νταμάντ δηλώνει:  «Όταν έφθασα στην Τήλο όλη η ζωή μου άλλαξε. Αυτή δεν είναι Τήλος. Το όνομά της δεν είναι Τήλος. Είναι η γη των ονείρων». Οι Σύροι πρόσφυγες μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. «Το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου της Τήλου βρίσκεται στο πώς η νέα γενιά των προσφύγων θα εγκατασταθεί εδώ κι εάν θα συνεχίσουν να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και μέρος της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια», σχολίαζε το κανάλι.

Στα τέλη του 2018, εν τέλει, τo Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Δήμος Τήλου συμφώνησαν να μείνει ανοιχτή η δομή των προσφύγων στο νησί, μετά τις αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: