«Αυτό εδώ είναι η Σάρκα μου»: Ένα δοκίμιο για την σεξουαλική απελευθέρωση

Πιστεύω στον ιστορικό υλισμό. Οι κοινωνικοί σχηματισμοί προήλθαν από τις παραγωγικές ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας. Από το πώς ή το τι τρώμε μέχρι το πώς κάνουμε σεξ.

Οποιαδήποτε μεταφυσική διάσταση δώσαμε σε αυτό, το σεξ δηλαδή, πάλι μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί με υλικούς όρους. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι η μεταφυσική διάσταση σε αυτό είναι μια μεγάλη φυλακή της σκέψης και ένας από τους πιο βρώμικους μηχανισμούς της θρησκείας για την χειραγώγηση του ανθρώπου.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κοινός τόπος όλων των θρησκειών είναι η κατήχηση με αφηγήματα γύρω από το θάνατο και τον έρωτα. O θάνατος εμφανίζεται και σαν μεταφυσική τιμωρία. Ο Φαραώ στην Παλαιά Διαθήκη χάνει το γιό του εξ αιτίας της τελευταίας από τις δέκα πληγές. Αλλά και ο έρωτας είναι κάτι που δένεται με το φόβο και την τιμωρία. Στα Σόδομα και τα Γόμορρα οι άνθρωποι είναι παραδομένοι στις ηδονές. Οι γυναίκες που διαπράττουν μοιχεία λιθοβολούνται κλπ κλπ.

Η έννοια η οποία χρησιμοποίησε η θρησκεία σαν όχημα για να καταδικάσει το σώμα και την ικανότητα του να νιώσει και να προσφέρει ηδονή είναι η έννοια της ψυχής. Η ιδέα πως υπάρχει μια δύναμη ανώτερη και σημαντικότερη του σώματος είναι πραγματικά επικίνδυνη. Θα μου πείτε «γιατί ;» αφού οι έννοιες και η συνείδηση είναι ανώτερα των καθημερινών  φυσικών μας διεργασιών. Σαφέστατα και είναι. Η ιδέα πως κάτι αναλλοίωτο στο κοσμικό συνεχές που συνεχίζει στη «μετά θάνατον» ζωή είναι επίσης επικίνδυνη. Αφενός γιατί οι άνθρωποι οδηγούνται σε αλόγιστες συμπεριφορές εις βάρος του σώματος. Από την καύση μαγισσών μέχρι την αποδεδειγμένα βλαβερή για τον οργανισμό νηστεία. Η υλική φιλοσοφία προσφέρει ασφάλεια γιατί δεν θεωρεί τον σωματικό, το φυσικό πόνο δευτερεύον. Αφετέρου γιατί οι άνθρωποι υπακούν σε ηθικά manual αδικώντας τις πραγματικές τους επιθυμίες. Αν κάποιος δεν βρίσκει την ευτυχία σε μονογαμικές σχέσεις; Θα ζήσει για πάντα με την απειλή της κόλασης στη Χριστιανική, Ισλαμική και Εβραϊκή εσχατολογία;

Και η πιθανότητα το σώμα να είναι όλα έχουμε  και κάθε πληροφορία που απαρτίζει τη συνείδηση μας είναι απλά μια μη κρυπτογραφημένη (ακόμα) έκφραση των συνάψεων και του πλέγματος των πρωτεϊνών μέσα μας;

Αν το σώμα είναι προγραμματισμένο να αμαρτήσει προκειμένου να επιβιώσει; Αν το κτήνος μέσα μας χρειάζεται να αφεθεί ελεύθερο. Αν αυτή η ελευθερία έχει φρικτά τιμήματα για εμάς και τους γύρω μας και πρέπει να τα υποστούμε και αυτά; Πρόκειται για ρητορικές ερωτήσεις φυσικά με πολύ πολύ προσωπικές για τον καθένα μας απαντήσεις.

Η σεξουαλική ελευθερία και η πολιτική ελευθερία είναι ένα και το αυτό. Δεν πρέπει αστυνομίες σκέψεις να μπορούν να περιορίσουν ό,τι (ωραιότερο) έχουμε που μπορεί τελικά να είναι και το μόνο που έχουμε.  

Το Πουλί της Φωτιάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: