«Προδότες» ή τολμηροί; Κομπλεξικοί με την ντόπια κοινωνία ή ακομπλεξάριστοι με την οποιαδήποτε κοινωνία;
Νομίζω την δική μου απάντηση σε αυτήν την ερώτηση την ξέρετε όλοι. Ωστόσο, μου αρέσει να ακούω την ιστορία του καθένα που ρισκάρει για ένα καλύτερο αύριο. Κι εγώ ζω στο εξωτερικό (με ένα άκρως δυσάρεστο διάλειμμα επί του παρόντος για τον στρατό στην Ελλάδα), σε μία πανέμορφη χώρα βόρεια και συμφωνώ με όσα είπαν τα παιδιά παρακάτω.
Είναι θέμα κοινωνικών αξιών αγαπητοί αναγνώστες. Κάποια πράγματα βελτιώνονται ακόμη και με την παντελή απουσία χρήματος. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η επιβράβευση, η ισότητα, η εξάλειψη της διαφθοράς και πολλά άλλα, βρίσκονται μεταξύ αυτών που -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- απουσιάζουν στα Βαλκάνια. Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι οι νεότερες γενεές έχουν άλλη οπτική σε σύγκριση με τις προηγούμενες.
Μην σας κουράζω άλλο με τη δική μου άποψη, αν διαβάζετε το blog την ξέρετε ήδη (παρεμπιπτόντως, ξαναλέμε ότι είστε ευπρόσδεκτοι να στέλνετε τις απόψεις σας). Ας αφήσω τους υπόλοιπους να τα πουν. Παραθέσαμε λοιπόν δέκα ερωτήσεις σε οκτώ από τους 500.000+ Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα μας μετά το 2009. Όλοι τους είναι νέοι, κανένας πάνω από 40 χρονών και οι περισσότεροι κάτω από 30. Ναι ΟΚ, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω έχουμε φίλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ειδικά, στο Έξετερ.
Προκειμένου να μην αδικήσουμε κανέναν, τους τοποθετούμε με αλφαβητική σειρά.
Ιδού τί μας είπαν.
Γιώργος (Πρέστον, Ηνωμένο Βασίλειο)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Φράση του Κικέρωνα. Η αρχική διατύπωση είναι η εξής «Όπου καλώς, εκεί η Πατρίς» και σημαίνει ότι η πατρίδα για κάθε άνθρωπο, είναι ο τόπος εκείνος, στον οποίο περνάει καλά. Είμαστε όλοι από τον πλανήτη γη.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Γιατί η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, μετά από 8 χρόνια εργασίας σε άθλιες συνθήκες δεν μπόρεσα ούτε να βγάλω ένα δίπλωμα και ακόμα εμένα σπίτι με την μάνα μου και την ρουτίνα να με τρώει κάθε μέρα σαν καρκίνος. Πριν 8 μήνες έφυγα.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Άπειρα πράγματα αλλά κυρίως αυτή η ένταση – ματαιοδοξία – αρνητικότητα ακόμα δεν την έχω αποβάλει τελείως..
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Οι άνθρωποι μου, το δωμάτιο μου, οι καφενέδες και οι συναυλίες. Τώρα που καλοκαιριάζει είναι πιο δύσκολο. Πάντα βρίσκαμε ελπίδα και τους εαυτούς μας στην Ελλάδα από άνοιξη μέχρι Σεπτέμβρη. Παίρναμε μια ανάσα να ξανά προσπαθήσουμε.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Η διαφθορά, η ξεροκεφαλιά, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η πολιτική συνείδηση, η επιστροφή στην πνευματικότητα και στην αλληλεγγύη. Πράγματα που φαντάζουν ακατόρθωτα πλέον. Χρειαζόμαστε ελπίδα, όνειρα, αγάπη και ψυχική υγεία πλέον φαντάζει πιο εύκολο το να τα κυνηγήσουμε κάπου αλλού στον πλανήτη με καύσιμο την ελπίδα όλα αυτά.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Δεν κάνω σχέδια πλέον η πίεση γεννάει τα διαμάντια, έτσι καλό πιάνουμε τους εαυτούς μας και τους αγκαλιάζουμε. Οι δυσκολίες μας έδιωξαν και ότι δεν συμβιβαζόμαστε εύκολα. Το ένστικτο μας οδηγεί πλέον και εγώ το εμπιστεύομαι αν μου πει γύρνα στην Ελλάδα θα είναι γιατί κάτι πρέπει να μάθω που δεν το ξέρω ακόμα.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Όχι σύντομα ειδικά με όλους τους νέους να φεύγουν με αυτούς τους ρυθμούς. Η κατάσταση κάθε χρόνο είναι και πιο απογοητευτική. Η κατάθλιψη θερίζει, ο εθνικισμός και το μίσος γιγαντώνονται και η πολιτική κατάσταση είναι εμετική.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Ότι γίνονται καλύτεροι άνθρωποι επειδή έχουν επιλογές και παιδεία όχι επειδή η πίεση τους έσπρωξε. Υπάρχει ισότητα και είναι στο χέρι σου του που θα φτάσεις επαγγελματικά και προσωπικά.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Η νεολαία είναι χίλιες φορές πιο επηρεασμένη από τα social media από ότι η νεολαία στην Ελλάδα και είναι λίγο τρομαχτικό. Όλη μέρα στο Instagram και στο snapchat τρομαχτικά περισσότερο από την Ελλάδα.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Μην το πολύ σκέφτεσαι, καλύτερα να ματώσεις και σε κανένα άλλο ρινγκ. Έτσι μετράς τις δυνάμεις σου και ελευθερώνεις το πνεύμα σου. Στο κάτω κάτω 60 με 80 χρόνια θα είμαστε σε αυτό τον πλανήτη να γράφουμε την ιστορία μας, γέμισε το άλμπουμ σου με διαφορετικές εικόνες, με άλλα χρώματα. Μόνο κερδισμένος θα βγει οποίος φύγει δεν χάνεις απολύτως τίποτα πέραν από την ανασφάλεια που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής στα ‘σίγουρα’. Δοκίμασε το και αν δεν σου κάνει γύρνα πίσω. Προτιμάς να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν;
Δημήτρης (Μελβούρνη, Αυστραλία)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Φυσικά και το πιστεύω.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Έφυγα το Φεβρουάριο 2016 γιατί δεν είχα δουλειά.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Η μαγκιά κάποιων, που κάνουν πως τα ξέρουν όλα, αλλά και η φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ».
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Οι συγγενείς μου και οι φίλοι μου.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Πάρα πολλά, αλλά το βασικότερο για εμένα πρέπει να αλλάξει το δημόσιο και η νοοτροπία του λαού.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να γυρίσω πίσω όχι τα επόμενα 5 χρόνια, αλλά ούτε σε δεκαπέντε χρόνια.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Η άποψη μου είναι ότι δεν θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση. Και κάπως καλύτερα να γίνουν τα πράγματα όπως την δεκαετία 19990, 2000 θα είμαστε κατώτεροι σαν χώρα σε σχέση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Το πρώτο είναι ότι εγώ ζω άνετα και καλά οικονομικά. Ότι συνυπάρχουν άνθρωποι από 220 χώρες τουλάχιστον και ζούνε μια χαρά, γιατί η Αυστραλία διαθέτει πολύ καλή οργάνωση σαν κράτος.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Ότι τους γνήσιους Αυστραλούς (Αβορίγινες) τους έχουν παραπεταμένους.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Να γνωρίσει νέες χώρες νέους και διαφορετικούς ανθρώπους. Εάν επιλέξει μια οργανωμένη χώρα να μεταναστεύσει θα φτιάξει την ζωή του σε 15-20 χρόνια, κάτι που στην πατρίδα είναι αδύνατον.
Θανάσης (Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Ξεκινώντας να σημειώσω ότι πατρίδα δεν σημαίνει απαραίτητα σύνορα και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων. Απαντώντας τώρα στην ερώτηση όχι δεν πιστεύω στο όπου Γη και πατρίς, πάντα θα γυρνάμε στο μέρος που έχουμε γεννηθεί και το νιώθουμε οικείο, είτε γιατί μας λείπουν οι άνθρωποι, είτε οι το ίδιο το μέρος ή απλά λόγω παιδικών αναμνήσεων. Οπότε θεωρώ ότι για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος που θεωρούν πατρίδα.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Έφυγα από την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017. Τα κίνητρα ήταν οικονομικά και κοινωνικά. Έλλειψη δουλειάς με προοπτικές σε και μια κοινωνία που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Δεν μου έχουν λείψει οι άνθρωποι, πιο συγκεκριμένα αυτοί που τους διακρίνει η έλλειψη παιδείας.
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Είναι οξύμωρο αλλά η απάντηση και σε αυτή την ερώτηση είναι οι άνθρωποι. Μου έχουν λείψει λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί όμως που έχουν παιδεία, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που θα σου πουν καλημέρα και την εννοούν, μου έχουν λείψει ο ήλιος και η θάλασσα.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει είναι η οικονομική κατάσταση, είναι θέμα επιβίωσης καθαρά. Όσο για την κοινωνία δεν με ανησυχεί τόσο, θεωρώ ότι η νέα γενιά ανθρώπων και κατ’ επέκταση η πλειοψηφία όσων είναι κάτω από 35 διαφέρουν από τις προηγούμενες γενιές οπότε πιστεύω είναι θέμα χρόνο να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια κοινωνία πιο ανοιχτή στο μέλλον.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Έχω μάθει να μην είμαι απόλυτος, οπότε θα έλεγα ότι το αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής αν και προς το παρών φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνει όντως.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Για τον λόγο που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση θεωρώ ότι οι νέες γενιές μπορούμε να κάνουμε την διαφορά, έχουμε μεγάλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο το οποίο έχει αντίκτυπο στη παιδεία μας οπότε ναι υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα να γίνει ισάξια των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών κρατών. Είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε τουλάχιστον.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Αυτό που μου αρέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η οργάνωση του κράτους και οι εργασιακές συνθήκες.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Αυτό που δεν μου αρέσει είναι η κλειστή κοινωνία, μια κοινωνία ανθρώπων που βγάζει απωθημένα πίνοντας ακατάπαυστα, κρίνοντας πάντα με τα μεσογειακά πρότυπα
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Για όποιον σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα θα σύστηνα να το δοκιμάσει, θέλει οργάνωση βέβαια και όχι βιαστικές κινήσεις αλλά αξίζει οι άνθρωποι να ανοίγουν τους ορίζοντες τους και να γνωρίζουν νέες κουλτούρες.
Θεοδώρα (Στοκχόλμη, Σουηδία)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Εν μέρει, ναι. Για μένα δηλαδή ισχύει. Αγαπώ τη νέα χώρα στην οποία βρίσκομαι. Πιστεύω ότι για να νιώσεις ένα μέρος πατρίδα σου πρέπει να είσαι συναισθηματικά δεμένος. Και για να είσαι συναισθηματικά δεμένος πρέπει ο τόπος σου ή ο νέος τόπος που μένεις να τον έχεις διαλέξει και να συμβαδίζει με τα πιστεύω και τις αξίες σου.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Το 2017, για σπουδές.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Ο Ελληνάρας!! Όλα τα άσχημα της Ελλάδας φυσικά. Η μη οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών, οι απαίσιοι μισθοί με το άθλιο εργασιακό περιβάλλον, οι Ελληναράδες που τους φταίνε μόνο οι άλλοι, τα ρουσφέτια και οι μαλάκες!
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Το φαγητό, οι φίλοι και οι συγγενείς.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Σχεδόν τα πάντα! Γιατί το ψάρι από το κεφάλι μυρίζει!! Η νοοτροπία δύσκολα αλλάζει, Αν άλλαζε μπορεί και να γύριζα.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Όχι, γιατί δεν πιστεύω ότι 5 χρόνια είναι αρκετά για να αλλάξει μια χώρα.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, όχι.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Η κοινωνία τους. Υπάρχει ισότητα, οργάνωση, καθαρό περιβάλλον.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Δεν είναι τόσο εύκολο να έχεις ιατρική περίθαλψη, αλλά το καταλαβαίνω γιατί υπάρχει έλλειψη. Επίσης είναι δύσκολο να δεθείς με μια παρέα γηγενών.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Να το κάνει. Να ψάξει και να βρει μια χώρα στην οποία θα του άρεσε να ζήσει με βάση τα ιδανικά της. Πρέπει να ταιριάζουν τα χνώτα σου, που λένε! Όχι μόνο για να βγάλεις λεφτά!
Νίκος (Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Ναι, το ότι κάποιος γεννήθηκε σε έναν τόπο δε μου λέει κάτι.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Έφυγα από την Ελλάδα πριν ένα χρόνο γιατί δεν είχα μέλλον. Δούλευα πάρα πολλές ώρες για ψίχουλα.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Τι δεν μου έχει λείψει; Όλα…
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Το μόνο που μου λείπει είναι η οικογένεια.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω Ελλάδα (απάντησα και για τις δύο ερωτήσεις)…
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Και να έχει μια ευκαιρία δεν θα την αφήσουν οι μεγάλες δυνάμεις. Η Ελλάδα απλά ακολουθεί τις εντολές απ’ έξω.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Αυτό που μου αρέσει στην Αγγλία είναι η παιδεία των ανθρώπων. Κοιτάνε να σε βοηθήσουν και όχι να σου βγάλουν το μάτι. Δεν υπάρχει ρατσισμός (πάντα θα υπάρχουν οι λίγοι ηλίθιοι), έχεις εργασιακά δικαιώματα, ανταμείβεσαι για τους κόπους σου, έχεις προοπτική και μέλλον.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Δεν υπάρχει κάτι, προς το παρόν, που να μην μου αρέσει στην Αγγλία.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Σε κάποιον που θέλει να φύγει θα του έλεγα απλά να το κάνει. Η αρχή της μετανάστευσης έχει άγχος, αλλά με τα σκατά που φάγαμε στην Ελλάδα, Όλα θα του φανούν εύκολα και απλά μετά την προσαρμογή του.
Πάνος (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Είναι μια πολύ δύσκολη και υποκειμενική ερώτηση. Μπορεί να μένεις στην ίδια σου την χώρα και να αισθάνεσαι για πάντα ξένος και το αντίστροφο. Θα έλεγα ότι πατρίδα σου είναι εκεί που αισθάνεσαι καλά.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Έφυγα τον Σεπτέμβριο του 2016 με προορισμό την Αγγλία με σκοπό να κάνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Από τη Ελλάδα δεν μου λείπει καθόλου η γενικότερη νοοτροπία της «αρπακόλλας» και του ωχαδερφισμού, καθώς και η αναξιοκρατία στην εύρεση εργασίας.
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Αναμφίβολα ο καιρός και το φαγητό της μαμάς.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να ακολουθούνται πιο αξιοκρατικές διαδικασίες στην εύρεση δουλειάς κ επίσης θα ήθελα να βελτιωθεί η νοοτροπία μας στην αντιμετώπιση απλών, καθημερινών πραγμάτων και να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό στους συμπολίτες μας.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή, όταν και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Χρειάζεται πολλή δουλειά από την πλευρά των κυβερνήσεων αλλά και από την πλευρά των πολιτών έτσι ώστε να πετύχουμε να θεωρούμαστε ανεπτυγμένοι. Αλλά δεν είμαι κ πολύ αισιόδοξος να σας πω την αλήθεια.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Μου αρέσει η οργάνωση, η σχολαστικότητα και ο σεβασμός που δείχνουν. Επίσης από θέμα επαγγελματικής καριέρας, το Λονδίνο προσφέρει άφθονες προοπτικές.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Ο καιρός.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Στο εξωτερικό δεν είναι όλα τόσο ιδανικά όσο ακούγεται, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες, παρόλα αυτά σου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς, κουλτούρες, να αναπτύξεις γνώσεις και να αποκτήσεις εμπειρίες και μαθήματα ζωής.
Χόρη (Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Ναι πιστεύω στο «όπου Γη και πατρίς».
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Πριν 2 χρόνια τον Φεβρουάριο του 2017. Γιατί ήθελα έναν διαφορετικό τρόπο ζωής για λίγο.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Δεν μου έχει λείψει η μιζέρια που υπάρχει πια.
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Μου έχει λείψει η οικογένεια, οι φίλοι, ο ήλιος και ο τρόπος διασκέδασης.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να αλλάξει ο τρόπος της σκέψης.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να γυρίσω πίσω.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει αλλά το εύχομαι.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Μου αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Δεν μου αρέσει ο καιρός και η διασκέδαση.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Θα έλεγα να φύγει ώστε να μπορεί να δει πως λειτουργούν οι υπόλοιπες χώρες.
Χριστίνα (Παρίσι, Γαλλία)
Πιστεύεις στο «όπου Γη και πατρίς»;
Φυσικά, μπορείς να εγκατασταθείς σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Χτίζεις τη ζωή σου, δημιουργείς δεσμούς, αφομοιώνεσαι και με τα χρόνια, εάν και εφόσον παραμένεις, τη θεωρείς πατρίδα σου. Το συναίσθημα βέβαια που συνοδεύει τον τόπο των παιδικών/ εφηβικών σου χρόνων δεν θα το βρεις ούτε θα μπορείς να το αντικαταστήσεις.
Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;
Έφυγα πριν δύο χρόνια και η απόφαση μου ήταν αποτέλεσμα ενός συνονθυλεύματος ανικανοποίητων αναγκών. Ανάγκη εκπλήρωσης παιδικού ονείρου, ανάγκη αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού και βαθιά ανάγκη φυγής για συλλογή νέων πολιτισμικών ερεθισμάτων, εμπειριών, γνώσεων και προσωπικής ανάπτυξης.
Τί δεν σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Οι αποψάρες, η ημιμάθεια, η έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα και η γενικότερη αλλεργία στην κοινωνικο-πολιτικο-οικονομική και προσωπική ανάπτυξη.
Τί σου έχει λείψει από την Ελλάδα;
Αν εξαιρέσω οικογένεια και φίλους, θα πω, ειδικά για αυτή τη περίοδο, το αναμενόμενο και λίγο στερεοτυπικό, ήλιος και θάλασσα.
Τί θα ήθελες να αλλάξει για να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Δεν νομίζω πως η απόφαση επιστροφής μου προϋποθέτει, ούτε θα έπρεπε να προϋποθέτει κάποια κοινωνική, οικονομική ή πολιτική αλλαγή, αν αυτό υπονοεί η ερώτηση. Υποθετικά, μπορώ να επιστρέψω ανά πάσα στιγμή αποφασίσω πως η συνολική ποιότητα της ζωής μου στην Ελλάδα, με βάση τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα σχέδια και τη φάση στην οποία βρίσκομαι, ίσως είναι το ίδιο ή και περισσότερο ικανοποιητική από εκείνη που έχω στο εξωτερικό.
Αφήνεις ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσεις μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια;
Από προσωπική επιλογή, χωρίς πιθανές καταστάσεις να με αναγκάζουν, όχι.
Πιστεύεις ότι κάποτε η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η χώρα θα καταστεί ισάξια μεταξύ άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών;
Ίσως, μέσω της εκπαίδευσης και μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής μόρφωσης των επόμενων γενεών.
Τί σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της πόλης και το γεγονός πως η πόλη αποτελεί σχολείο τέχνης. Η δυναμική οικονομία και η patrimoine, η ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, που βρίσκεται παντού γύρω σου, στη καθημερινότητα σου, ορατή, απτή, καλά συντηρημένη.
Τί δεν σου αρέσει στη χώρα στην οποία μετανάστευσες;
Η γαλλική γραφειοκρατία. Η patrimoine, που έχει εμποτίσει τις προσωπικότητες των κατοίκων, aka παριζιανικός σνομπισμός (καθόλου ωστόσο επιφανειακός). Η επιλεκτική αντικοινωνική συμπεριφορά. Η έλλειψη κατάλληλης μέριμνας προς τους αστέγους και η γενική σκληρότητα που χαρακτηρίζει την πόλη.
*Όσα αναφέρω αφορούν το Παρίσι, το οποίο ευτυχώς και δυστυχώς δεν καθρεφτίζει την υπόλοιπη Γαλλία.
Τί θα σύστηνες σε κάποιον που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα;
Να το κάνει, χωρίς να περιμένει θαύματα. Για κάποιον λόγο, στην Ελλάδα επικρατεί η εντύπωση πως στο εξωτερικό όλα είναι καλύτερα και ευκολότερα αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλλαγή δε θα είναι εύκολη ούτε βολική, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αλλά αξίζει τον κόπο είτε του βγει είτε όχι!
Leave a Reply