Στο αγαπημένο μου μέρος

Έχοντας ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια σε πάνω από δέκα χώρες (μέχρι τις 50, τον στόχο ζωής, έχουμε δρόμο), μέχρι στιγμής έχω καταλήξει ότι το μέρος που πραγματικά με ηρεμεί και με βοηθά να κάνω μια ανασυγκρότηση ψυχικών και σωματικών δυνάμεων είναι ένα: η Χειμάρρα.

Η ιστορία του τόπου όπως και η ομορφιά της περιοχής εντυπωσιάζει, ενώ η ελληνικότητα της περιοχής μέσα σε μια άλλη χώρα παραμένει ανθεκτική. Κάποιοι θεωρούν τη Χειμάρρα αλβανική πόλη, χωρίς καν να έχουν έρθει. Άλλοι, θυμήθηκαν τώρα τις αλβανικές προκλήσεις όταν οι ίδιοι δεν πάνε στη Χειμάρρα λόγω του ότι τη θεωρούν αλβανική (άσχετα φυσικά αν στη Χειμάρρα μιλούν ελληνικά). Είναι οι ίδιοι που αντιμετώπιζαν τότε σαν Αλβανούς τους Χειμαρριώτες που ήρθαν στην Ελλάδα, όταν οι Χειμαρριώτες ως Έλληνες υπέφεραν από το καθεστώς. Τέλος πάντων, θα πούμε σε λίγο λεπτομέρειες για αυτό.

Για να καταλάβει κάποιος τη σημαντικότητα της Χειμάρρας, πρέπει να ρίξει μια ματιά στην Αλβανία. Ξέρετε τις απόψεις του μπλογκ, ξέρετε πόσο ανοικτόμυαλοι είμαστε, ωστόσο μερικές φορές πρέπει να περιγράφουμε τη σκληρή αλήθεια. Δυστυχώς, τη στιγμή που ο κόσμος προχωράει, η αλβανική κοινωνία (εντός της Αλβανίας, διότι Αλβανοί πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα ή πήγαν σε άλλες χώρες προχώρησαν πολύ μπροστά) έχει μείνει πάρα, μα πάρα πολύ πίσω. Και αυτό διότι στην αλβανική κοινωνία ο απόλυτος άρχοντας είναι ένας και μοναδικός: το χρήμα. Το οποίο πρέπει να έρθει με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό μόνο. Βέβαια, από πλευράς ανθρώπων η αλβανική κοινωνία σου δίνει και μεγάλες αντιθέσεις, καθώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις εντός αυτής, αν και λίγες. Έχω γνωρίσει Αλβανούς (κυρίως στην Ελλάδα για να είμαι ειλικρινής) που άφησαν Έλληνες έτη φωτός μακριά τους, πηγαίνοντας μπροστά με τη δουλειά τους και βγάζοντας στην κοινωνία τίμια, εργατικά και μορφωμένα παιδιά. Εντός Αλβανίας, ευτυχώς όλο και περισσότεροι νέοι Αλβανοί ταξιδεύουν και σπουδάζουν, και αυτό γεμίζει ελπίδα για το μέλλον.

“Στρεγλί”

Αυτό είναι ένα κατόρθωμα των ανθρώπων στη Χειμάρρα: ότι κατάφεραν να διατηρήσουν μια κοινωνία με αξίες μέσα στην πιο υπανάπτυκτη περιοχή της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου. Παράλληλα, αυτός είναι ο λόγος που η κοινότητα της Χειμάρρας έμπαινε πάντα στο στόχαστρο: το γεγονός ότι κατάφερνε να έχει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής μέσα στην Αλβανία. Και αν μη τι άλλο οι πολίτες στη Χειμάρρα το πλήρωσαν και το πληρώνουν ακριβά. Άκουσα ουκ ολίγες ιστορίες για εκτελέσεις πολιτών από το καθεστώς του Χότζα. Ακόμη όμως και μετά το καθεστώς αυτού του τυράννου, οι περιουσίες των Χειμαρριωτών ήταν πάντα στο στόχαστρο. Ακόμη και τώρα, 30 περίπου χρόνια μετά, υπάρχει ο Έντι Ράμα ο οποίος για να ξεσηκώσει ακόμη περισσότερο το εθνικιστικό συναίσθημα επιχειρεί να εξαλβανίσει τη Χειμάρρα. Παρένθεση, γιατί πρέπει να το πω: αυτό δεν δικαιολογεί τυφλό μίσος προς όλους τους Αλβανούς. Έχω λόγο που το είπα, κλείνει η παρένθεση. Όπως άκουσα ιστορίες ντόπιων για τις εκτελέσεις αγαπημένων τους ανθρώπων αλλά και τις κατασχέσεις των περιουσιών τους, άκουσα και το πώς τους φέρονταν και τους φέρονται Αλβανοί συμπολίτες τους για το γεγονός ότι είναι Έλληνες. Άκουσα τον θυμό τους για Αλβανούς που ακόμη και τώρα είναι εθνικιστές και βρίζουν την Ελλάδα, όταν η Ελλάδα τους πρόσφερε ζωή.

Το κέντρο της πόλης

Οι Χειμαρριώτες θα σε χαιρετίσουν όταν τους χαμογελάσεις, όπως και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που γίνονται όλο και περισσότεροι κάθε χρόνο. Όταν περπατούσα προς και από το Λιβάδι οι Χειμαρριωτες σταματούσαν και με ρωτούσαν αν θέλω να με πάνε κάπου. Υπάρχουν βέβαια και πολλά στραβάδια, απατεώνες και, κυρίως, παραδόπιστοι.

“Ποτάμι”

Σε όσους θέλουν να πάνε διακοπές στη Χειμάρρα, πρέπει να πω τα εξής. Μην αναμένεται συγκοινωνίες στην πόλη, στην Αλβανία υπάρχουν κάτι βανάκια ντόπιων. Τρένο ούτε για αστείο. Οπότε είναι καλύτερα να έχετε δικό σας όχημα. Αν όχι, μπορείτε να πάτε με την εταιρεία Ruci tours από Αθήνα με μόλις 50 ευρώ πήγαινελα. Οπλιστείτε μόνο με υπομονή για την αναμονή στα σύνορα και την αγένεια των Αλβανών. Σε θέματα υποδομών η κατάσταση είναι απελπιστική, με εξαίρεση τα Τίρανα, όπου παραδόξως η πόλη θυμίζει Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι η Αλβανία είναι επικίνδυνη χώρα, αν και η Χειμάρρα είναι ασφαλής. Εκτός Χειμάρρας όμως τα πράγματα είναι far west τουλάχιστον, με ναρκωτικά και ανθρώπους που οπλοφορούν, οπότε δεν είναι και η καλύτερη ιδέα το να περπατάτε μεγάλες αποστάσεις μόνοι.

“Λάμανα”

Οι τιμές είναι χαμηλές, πχ ένα φρέντο εσπρέσσο στην καφετέρια που πήγαινα έκανε 1500 λέκε (150 με βάση το χαρτονόμισμα, έχει κοπεί ένα μηδενικό στο παρελθόν αλλά οι πολίτες το λένε ακόμη 1500), δηλαδή λιγότερο από ενάμιση ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που σε κοροϊδεύουν αν δεν ξέρεις την ισοτιμία και πληρώσεις με ευρώ. Πχ με χρέωσε ένας τύπος στον κεντρικό δρόμο 3 ευρώ φρέντο εσπρέσσο πακέτο, αλλά τέλος πάντων, χαλάλι του. Είναι σαν να σε χρέωναν στην Ελλάδα 6-7 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές ανεβαίνουν λόγω του τουρισμού αλλά και πάλι παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι η οδική συμπεριφορά εδώ και οι αυτοκινητόδρομοι κάνουν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες να μοιάζουν με τη Γερμανία.

Η ομορφιά της Χειμάρρας είναι απίστευτη! Βουνά και μια ακτογραμμή που όπου μα όπου και να πας θα βρεθείς σε μια εντυπωσιακή παραλία. Το νερό είναι κρύο και πεντακάθαρο, Ιόνιο φίλε. Μου αρέσει επίσης που τα περισσότερα προϊόντα εδώ θα είναι από έναν κήπο ντόπιων, ενώ επίσης μου αρέσει το κοντράστ με τα πρόβατα δίπλα από ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, δείτε απλά τις φωτογραφίες που παραθέτω μέσα στο άρθρο και θα καταλάβετε. Α, να μην ξεχάσω: αν πάτε Χειμάρρα, μην ξεχάσετε να πάτε και στο Μπορς, είναι ένα τέταρτο πριν τη Χειμάρρα όπως πάμε από τα σύνορα προς την πόλη. Εκεί θα δείτε ίσως και την πιο εντυπωσιακή παραλία που έχετε δει στη ζωή σας.

“Λιβάδι”

Δεν θα ζήσω ποτέ μόνιμα στη Χειμάρρα προφανώς, η ζωή των νέων πλέον έχει άλλες ταχύτητες. Ξέρω όμως ότι σίγουρα θα συνεχίσω να επισκέπτομαι κάθε χρόνο αυτό το μέρος για πάντα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: