Μείνε ταπεινός

Μιλώντας με μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, τις περισσότερες φορές μαθαίνεις. Ειδικά στην περίπτωση που έχεις να κάνεις με αυτοδημιούργητους, έμπειρους και καλούς ανθρώπους, μαθαίνεις σίγουρα.

Μου έρχονται στο μυαλό λίγοι για να είμαι ειλικρινής. Άνθρωποι που νοιάζονται να μάθουν κάτι τους νεότερους, με μια αξιοθαύμαστη πορεία ζωής. Εκ των συμβουλών που λαμβάνω λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους, παρατηρώ ότι μια είναι κοινή μεταξύ αυτών: η επιμονή στην ταπεινότητα. Ταπεινότητα για τα χρήματα που ενδεχομένως να έρθουν, ταπεινότητα για την επιτυχία που ενδεχομένως να έρθει.
Ταπεινότητα: “η ιδιότητα αυτού που είναι εκ πεποιθήσεως ταπεινός”, σύμφωνα με το Βικιλεξικό.
Στο μυαλό μου, ταπεινότητα είναι η τέχνη και η υπέρβαση του να παραμένεις σεμνός και απλός παρά την όποια μεγάλη επιτυχία (πραγματική ή ψεύτικη) στη ζωή σου, χωρίς να ακολουθείς τη νόρμα που σε θέλει νάρκισσο. Εξαιτίας του ότι έχω μεγαλώσει σε μια χώρα που όποιος βγάζει χρήματα ή καταφέρνει ο,τιδήποτε (ακόμη και αν το καταφέρουν άλλοι για αυτόν) κοιτά να το δείξει προς την υπόλοιπη κοινωνία με οποιοδήποτε τρόπο, η αξία του ταπεινού ανθρώπου εκτοξεύεται στα μάτια μου.
Κάποιος βέβαια θα πει ότι υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πετυχημένων ανθρώπων που μόνο ταπεινοί δεν είναι. Επί αυτού θα ήθελα να σχολιάσω, πρώτον, πως το γεγονός ότι είναι πετυχημένοι δε σημαίνει απαραίτητα ότι χαίρουν εκτίμησης και, δεύτερον, στην πορεία τους προς την κορυφή οι περισσότεροι υπήρξαν ταπεινοί.
Κλείνοντας τον δικό μου πρόλογο και με δεδομένο ότι συμφωνώ απόλυτα με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται παρακάτω, θα ήθελα να παρουσιάσω μεταφρασμένο ένα λιτό και πολύ εύστοχο άρθρο (“13 Habits Of Humble People”, έχω επιλέξει τα κυριότερα σημεία) του οικονομικού περιοδικού Forbes:

Τα 13 χαρακτηριστικά των ταπεινών ανθρώπων

Η ταπεινοφροσύνη συχνά συνδέεται με την έκφρασης παθητικότητας, υποταγής ή ανασφάλειας, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.
Αντιθέτως, οι ταπεινοί άνθρωποι είναι το ακριβώς αντίθετο –γεμάτοι αυτοπεποίθηση και τόσο ικανοί από μόνοι τους που, ως εκ τούτου, επιδιώκουν να βοηθήσουν άλλους. Οι ταπεινοί άνθρωποι είναι από μόνοι τους αποτελεσματικοί• απλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να καυχηθούν για τον εαυτό τους, αλλά αντ ‘αυτού, αφήνουν τις πράξεις τους να μιλούν. Το να είσαι ταπεινός δεν σημαίνει να σκέφτεσαι λιγότερα για τον εαυτό σου, αλλά να σκέφτεσαι τον εαυτό σου λιγότερο.
Για να σας βοηθήσω να προσδιορίσετε τι μοιάζει ταπεινό (και πώς μπορείτε να υιοθετήσετε μεγαλύτερη ταπεινότητα για τον εαυτό σας), ακολουθούν τα 13 χαρακτηριστικά των ταπεινών ανθρώπων:

Έχουν επίγνωση της κατάστασης

Η επίγνωση της κατάστασης είναι συνάρτηση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Διατηρούν τις ανθρώπινες σχέσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ταπεινοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους φίλους τους. Ως αποτέλεσμα, διατηρούν ισχυρότερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις με ευκολία

Δεδομένου ότι οι ταπεινοί άνθρωποι θέτουν τις ανάγκες των άλλων σε προτεραιότητα, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις σέβονται τα ηθικά όρια που διέπουν την απόφαση και στηρίζουν τα κριτήρια λήψης της εν λόγω απόφασης στον κοινό σκοπό και όχι στο προσωπικό συμφέρον.

Βάζουν τους άλλους σε προτεραιότητα

Οι ταπεινοί άνθρωποι γνωρίζουν την αξία τους. Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνονται την ανάγκη να επιβληθούν ενώπιον των άλλων.

Ακούνε

Οι ταπεινοί άνθρωποι ακούνε ενεργά τους άλλους. Επιπλέον, οι ταπεινοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε μια συζήτηση. Είναι πρόθυμοι να καταλάβουν τους άλλους.

Είναι περίεργοι

Οι ταπεινοί άνθρωποι αναζητούν γνώση επειδή είναι διαρκείς μαθητές και συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Συγκεντρώνουν τη γνώση από τις εμπειρίες των άλλων και επιζητούν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης.

Μιλούν

Ενώ η ενεργητική ακρόαση είναι σίγουρα σημαντική, οι ταπεινοί άνθρωποι δεν φοβούνται να μιλήσουν γιατί δεν φοβούνται το λάθος. Γνωρίζουν ότι για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ απροθυμίας και προθυμίας πρέπει να υπάρξει δράση. Μαζεύουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία καθώς δέχονται ευγενικά να θυσιάσουν τους εαυτούς τους.

Λένε “ευχαριστώ”

Οι ταπεινοί άνθρωποι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τα μικρά πράγματα.

Η νοοτροπία τους “αφθονεί”

Οι ταπεινοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η “νίκη” ενός ατόμου σημαίνει αναγκαστικά την “ήττα” ενός άλλου ατόμου. Αντ ‘αυτού, ξέρουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να διαπιστώσουν τι ακριβώς απαιτεί η συνεργασία και η επικοινωνία.

Ξεκινούν τις προτάσεις με το “εσύ” αντί για το “εγώ”

Οι ταπεινοί άνθρωποι βάζουν τους άλλους στην πρώτη γραμμή των σκέψεών τους. Οι ταπεινοί άνθρωποι λαχταρούν για τους άλλους.

Δέχονται κριτική

Οι ταπεινοί άνθρωποι δεν είναι μόνο δεκτικοί στην εποικοδομητική κριτική, αλλά την αναζητούν ενεργά, επειδή γνωρίζουν ότι η κριτική είναι ένας δρόμος προς τη βελτίωση.

Αναλαμβάνουν την ευθύνη

Αντί να αποφύγουν την ευθύνη, οι ταπεινοί άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη μιλώντας για τον ρόλο τους.

Ζητούν βοήθεια

Μέρος του να είσαι ταπεινός σημαίνει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις.

(Πηγή εικόνας: http://www.pinterest.ca/pin/499477414918500918)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: