Τα πολύτιμα μαθήματα της κατάθλιψης

Με δεδομένο ότι κάποια στιγμή την ξεπερνάς, η περίοδος της κατάθλιψης σου προσφέρει πολύτιμα μαθήματα ζωής.
Δεν θα κουράσω με τους ορισμούς, καθώς οι περισσότεροι ξέρουν αυτή τη φάση βαθιάς θλίψης αλλά και, ταυτόχρονα, αδιαφορίας. Όλοι οι μη αναίσθητοι άνθρωποι είναι πιθανό να περάσουν μία τέτοια περίοδο στη ζωή τους. Το καλύτερο είναι να μην περνά κανείς από την κατάθλιψη, but life is life.
Θα αναφερθώ κατευθείαν στα διδάγματα αυτής της κατάστασης. Διδάγματα που, αν και έπρεπε, δεν είχαν μεταφραστεί σε πράξεις μετά από άλλες δύσκολες περιόδους της ζωής. Μετά την κατάθλιψη όμως ξέρεις. Τί ξέρεις;

Εν τάχει. Ξεκινώ με το σημαντικότερο: γίνεται ένα δραστικό ξεκαθάρισμα στον κύκλο σου. Ξέρεις επιτέλους ποιοι σε αγαπάνε πραγματικά, σε εκτιμούν και σε θαυμάζουν. Ποιοι δεν σε βλέπουν σαν βάρος επειδή μία φορά “έπεσες” κι εσύ κάτω. Επίσης βλέπεις ποιοι δεν ξεχνούν όταν ήσουν εκεί συνέχεια για αυτούς, να τους στηρίξεις. Στο άλλο άκρο, βλέπεις ποιοι σε άφησαν στα κρύα του λουτρού και έκαναν τη ζωάρα τους, απλά επειδή τύχαινε εκείνη την περίοδο να τους πηγαίνουν όλα καλά και εσένα όχι. Ήσουν δηλαδή η αρνητικότητα που δεν ήθελαν στη ζωή τους. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα: πρώτον, όλα αλλάζουν στη ζωή και η πτώση είναι μόνο προσωρινή όσο και αναγκαία εν τέλει και, δεύτερον, στην τωρινή ευημερία του άλλου έχεις συνεισφέρει κι εσύ. Αλλά, όπως είπαμε, η μνήμη κάποιων είναι συμφεροντολογική.

Επιπλέον, μαθαίνεις να εκτιμάς τη συζήτηση, διότι σε εκείνη τη φάση φεύγουν τόνοι από πάνω σου κάθε φορά που ανοίγεις την καρδιά σου. Κάποιοι έχουν διάθεση να σε ακούσουν, κάποιοι έχουν περάσει τα ίδια ή παρόμοια.

Μάλιστα, εκτός από τους φίλους και την οικογένεια φυσικά, να ξέρεις ότι θα τύχει να μιλήσεις και με καλούς γνωστούς ή νέες γνωριμίες και αυτά που θα σου πουν θα σε βοηθήσουν. Και θα εντυπωσιαστείς από το ότι υπάρχουν αρκετοί καλοί άνθρωποι εκεί έξω.

Τρίτον, η φάση αυτή όπως και οι όποιες αναποδιές και δυσκολίες, σε μαθαίνει να μην αντιμετωπίσεις ούτε κατά διάνοια ειρωνικά ή με λύπηση κάποιον με κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα.

Τέταρτον, επιβεβαιώνεις ότι η υγεία είναι πάνω από όλα στη ζωή.

Πέμπτον, μαθαίνεις να εκτιμάς ακόμη περισσότερο τη μουσική, το διάβασμα και τα χόμπι γενικότερα.

Τέλος, επίσης πολύ σημαντικό: ξέρεις από εδώ και στο εξής ότι αν σε πιάσουν πάλι τέτοιες σκέψεις, θα περάσουν. Everything’s gonna be alright.

Και τελικά όλα είναι καλά. Μη σου πω και καλύτερα. Αρχίζεις για τα καλά να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου και να εξοικονομείς χρόνο μελλοντικά. Για ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο. Για πράγματα και δραστηριότητες που σου αρέσουν, για ανθρώπους που αξίζουν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: