Η αξία μας στην κοινωνία

Ας το παραδεχθούμε: όλοι έχουμε ανάγκη να αναγνωριστεί η αξία μας από την κοινωνία.
Το να αναγνωριστεί κάποια στιγμή εις βάθος το έργο μας είναι ένας από τους λόγους που κάνουμε ό,τι κάνουμε, που προχωράμε, που προσπαθούμε, που συνεισφέρουμε. Χωρίς φυσικά αυτό αποκλείει το ότι πρέπει να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Επίσης, χωρίς αυτό να αποκλείει την αληθινή μας επιθυμία να συνεισφέρουμε πραγματικά, χωρίς να διεκδικούμε βραβεία.
Όπως μου είχε πει και ένας πολύ έμπειρος κύριος, «η κοινωνία μας ανεβάζει, η κοινωνία μας κατεβάζει».

Με αφορμή λοιπόν μία πρόσφατη σχετική συζήτηση, έχοντας ζήσει σε διαφορετικούς τόπους τα τελευταία χρόνια (είτε ελληνική επαρχεία, είτε ελληνική πόλη, είτε άλλες χώρες του εξωτερικού) και έχοντας διαμορφώσει έναν σταθερό κύκλο ανθρώπων με λίγες προσθήκες και αφαιρέσεις κατά καιρούς, συνειδητοποίησα τούτο: δυστυχώς ή ευτυχώς, η αξία μας στην κοινωνία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ποιόν της κοινωνίας και, κυρίως, από το ποιόν του κύκλου μας.

Και εκ των παραπάνω παρατηρούμε διάφορα παράδοξα στις ζωές κάποιων. Για παράδειγμα, κάποιος μετακομίζει σε μία πόλη μία χώρα και προχωρά πολύ μπροστά, έχοντας παραμείνει ο ίδιος. Αυτό που άλλαξε ήταν ο περίγυρός του. Ένας περίγυρος με άλλες αξίες, ένας περίγυρος που εστιάζει και εκτιμά άλλα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του καθενός. Ένα ακόμη παράδειγμα: χωρίς να χρειαστεί κάποιος να μετακομίσει, αλλάζει τον κύκλο του ή απλά «κόβει» ορισμένα άτομα έπειτα από αναθεώρηση του κριτηρίων του στις διαπροσωπικές σχέσεις. Και ξαφνικά παίρνει τα πάνω του, καθώς πλέον νιώθω ο ίδιος να «μετράει», σε έναν κύκλο με διαφορετικές αξίες, όπως η βαθιά εκτίμηση και όχι η υποτίμηση της ειλικρίνειας, της ευγένειας και της ασταμάτητης προσπάθειας, όπως η απομυθοποίηση του χρήματος.

Είσαι εσύ, έχεις την προσωπικότητά του, την οποία βελτιώνεις και αναδιαμορφώνεις.

Εδώ δεν σε λαμβάνουμε υπόψη. Εκεί είσαι γελοίος. Εκεί πέρα όμως είσαι σπουδαίος και πιστεύουν σε σένα.

Εμείς δεν σε λαμβάνουμε υπόψη. Αυτοί σε θεωρούν γελοίο. Εκείνοι όμως σε θεωρούν σπουδαίο και πιστεύουν σε σένα.

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: