Επείσθην

Είμαι υποστηρικτής της πράσινης ανάπτυξης.

Όχι βέβαια όταν παρεκτρέπεται στον βωμό του κέρδους, αλλά όταν πραγματικά το κίνητρο είναι η προστασία του περιβάλλοντος και τα οφέλη για την κοινωνία.

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μέρος της πράσινης ανάπτυξης και ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σίγουρα προτιμώ ως πηγή ενέργειας τον αέρα, τον ήλιο, την ορμή του νερού και όχι τον απαίσιο άνθρακα, που έχει καταστρέψει ζωές και ουκ ολίγα μέρη αυτού του πλανήτη.

Με τη χρήση υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας συμφωνούν πάνω-κάτω όλοι. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι απίστευτο -κι όμως ελληνικό- να μην εκμετελλευόμαστε τον άπειρο ήλιο -ενώ το έχουν καταφέρει σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία ξέρω ‘γω- και να βλέπουμε ακόμη τη βρωμερή μαυρίλα πάνω από Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα.

Όταν όμως η συζήτηση έρχεται στην αιολική ενέργεια, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να αντιδρούν. Και σκεφτόμουν πριν κάποια χρόνια «γιατί κάποιος να μην προτιμά μία ανανεώσιμη πηγή ενεργειας σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει υπεραντλήσει τους πόρους της Γης και τη ρυπαίνει ανελέητα;». Σίγουρα στο debate (“ντιμπέι” που έλεγε και μία ψυχή) άνθρακας VS αιολική ενέργεια, φαντάζομαι ότι κάθε άνθρωπος που έχει έστω λίγα γραμμάρια μυαλού και ενσυναίσθησης προτιμά την αιολική ενέργεια. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι το που τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες: στα βουνά.

Στην Ελλάδα έχουμε την τεράστια τύχη να έχουμε εκατοντάδες πανέμορφα βουνά. Τα βουνά, πόσο μάλλον αυτά που μας μεγάλωσαν, είναι ένα πανέμορφο μέρος που δεν πρέπει να καταστραφεί ποτέ. Είναι η απόδειξη ότι η φύση ήταν ακόμη πιο όμορφη πριν την παρέμβαση των ανθρώπων. Τον τελευταίο χρόνο που άρχισα να εξερευνώ εκτεταμένα, κατάλαβα ότι η μαγεία των βουνών είναι μοναδική. Αυτή η γαλήνη, η απίστευτη ομορφιά, η ηρεμία. Και δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι ηλίθιοι (στην καλύτερη περίπτωση ηλίθιοι, στη χειρότερη εγκληματίες) έχουν την καρδιά (την ποια?) να καίνε και να ξεριζώνουν δέντρα, για κάποια μέτρα γης ή χρήμα. Παρένθεση, αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό υποανάπτυκτων χωρών (δείτε σε ποιες χώρες παγκοσμίως διαλύουν τη φύση, και θα καταλάβετε). Πλέον δεν μπορώ να σκεφτώ πως όταν φθάσουμε στην κορυφή ενός βουνού, θα αντικρίσουμε μία ανεμογγενήτρια. Και, ξαναλέω, είμαι φανατικός υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ας φθάσουμε λοιπόν σε κοινό έδαφος φίλοι: Η αιολική ενέργεια αποτελεί ένα μέσο για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να μεταβούμε σε μία πιο βιώσιμη εποχή. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να βλάπτει το περιβάλλον για κανέναν λόγο και, άρα, δεν πρέπει να τοποθετηθεί στα καταπράσινα βουνά. Δόξα τον φανταστικό φίλο, η Ελλάδα έχει άπειρες βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά που θα ήταν η τέλεια επιλογή για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Οπότε αναθεωρώ τις σκέψεις που είχα κάποτε και συντάσσομαι κι εγώ με όσους δεν θέλουν ανεμογεννήτριες στα υπέροχα βουνά μας! Να μην ανταλλάξουμε ούτε ένα δέντρο για ανεμογεννήτριες!

(Πηγή εικόνας: eletaen.gr -ναι ΟΚ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: