“Μυστικά” για χαρούμενη ζωή; Καλή φάση

Ο αλγόριθμος της Google τιλτάρει κάποιες φορές, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να σου εμφανίσει άρθρα τα οποία σε ενδιαφέρουν.

Και κάπως έτσι εμφανίστηκαν μπροστά μου τα «τέσσερα μυστικά για μία χαρούμενη ζωή» (ήδη γελάω). Για να δούμε τί λέει ο αγαπητός αρθρογράφος. Α, ωραία ένα από τα μυστικά για χαρούμενη ζωή είναι να μείνουμε με όλους τους τρόπους μακριά από το κάπνισμα. That was easy, 25% εξασφαλισμένης χαράς for life. Αλλά, μισό λεπτό, και καλά ότι δεν ξέρουμε πως το κάπνισμα βλάπτει και ο αρθρογράφος βρήκε το νόημα της ζωής με το να μη καπνίζει; Ρε φίλε, όλοι το ξέρουμε, χαίρω πολύ. Αυτό είναι το ένα από τα τέσσερα μυστικά που προτείνεις για «χαρούμενη» ζωή;

Καταρχάς, και μόνο που θα βάλεις αυστηρά όρια στον εαυτό σου σε τέτοια όχι τόσο σημαντικά πράγματα, έχεις χάσει το παιχνίδι. Προσωπικά σιχαίνομαι το τσιγάρο σαν συνήθεια, ακόμη και αν καπνίζω (πλέον περιστασιακά, ευτυχώς). Αν όμως ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, σύμφωνα με τις συμβουλές σου, όλη η ανθρωπότητα θα απολάμβανε μία χαρούμενη ζωή αν δεν κάπνιζε, δεν έπινε και έκανε γυμναστική. Χμμμμ… Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τα κάνουν όλα αυτά. Δεν θυμάμαι όμως να είναι όλοι χαρούμενοι. Άλλοι είχαν βαριά κατάθλιψη, άλλοι βάραγαν κόσμο. Οπότε αυτές οι καλές συνήθειες που αναφέρεις, βελτιώνουν όντως τη ζωή σου, αλλά μόνο όταν έχεις λύσει άλλα, ασύγκριτα πιο σημαντικά προβλήματα. Πιάνεις τί θέλω να πω ρε μπρο (που λένε και οι Ν-τράπερς);

Πέρα από αυτά όμως, ποιος ξέρει το μυστικό για μία χαρούμενη ζωή; Ο κάθε άνθρωπος που έχει ζήσει πραγματικά, έχει κάτι να προσφέρει σε αυτή την αιώνια συζήτηση που μας απασχολεί μετά την πέμπτη μπύρα. Ακόμη και στην περίπτωση που μιλάμε σωστά, αδυνατούμε στην πραγματικότητα να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που δίνουμε στους γύρω μας.

Η έννοια της «χαράς» είναι υποκειμενική, για αυτό ποτέ μη βιαστείτε να κρίνετε «από την απέξω» κάποιον ως χαρούμενο ή δυστυχισμένο. Μόνο αυτός/αυτή ξέρει πως νιώθει. Πόσες φορές άραγε βιαστήκατε να ζηλέψετε έναν άνθρωπο με πολλά χρήματα και αμάξια, μέχρι να μάθετε ότι υποφέρει από κάτι; Πόσες φορές, ως πλούσιοι, λυπηθήκατε υποσυνείδητα έναν συνάνθρωπο που προσπαθεί σκληρά να τα βγάλει πέρα, μέχρι να καταλάβετε ότι ζει πιο όμορφες στιγμές στη ζωή του σε σύγκριση με τη δική σας;

Ο καθένας λοιπόν έχει κάτι να πει σε αυτή τη συζήτηση. Είμαι από τους πλέον ακατάλληλους να δίνω συμβουλές σε άλλους. Για να είμαι ειλικρινής, μετά βίας εφαρμόζω τα μισά από τα παρακάτω και βλέπω τον αντίκτυπο στη ζωή μου· γι’ αυτό και θεωρώ αυτές τις συμβουλές τόσο σημαντικές.

Ξεκινάμε, amigos:

 • Πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή φιλαράκι μου: ακολούθησε αυτό που θες εσύ.

Φίλη/φίλε, ό,τι και να κάνεις για τους υπολοίπους, στο τέλος θα καταλάβεις ότι ζεις για εσένα. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να καθορίσει τη δική σου πορεία. Αν οι άνθρωποί σου σε αγαπάνε πραγματικά, οι ίδιοι θα σε παροτρύνουν να ακολουθήσεις αυτό για το οποίο νιώθεις ότι γεννήθηκες. Αυτό φυσικά, δεν αποκλείει το να είσαι ρεαλιστής/στρια και να εστιάσεις παράλληλα σε κάτι «πιο χειροπιαστό». Ακόμη όμως και αυτό το αντικείμενο, οι σπουδές, το άθλημα, το οτιδήποτε, θα πρέπει να είναι κάτι που σου αρέσει.

Σκέψου και το εξής παράδοξο: παλεύουμε να χτίσουμε μία άνετη ζωή για να καταφέρουμε στο τέλος το «ουτοπικό», δηλαδή να έχουμε χρόνο και πολυτέλεια να κάνουμε τα πράγματα που μας αρέσουν. Γιατί να περιμένεις λοιπόν τόσο χρόνια, στα οποία θα κάνεις πράγματα που δεν γουστάρεις, θα έχει άπειρες εσωτερικές μάχες και θα βγάζεις προς τα έξω μία μιζέρια που δεν σου ταιριάζει; Ακολούθησε αυτό που σου αρέσει τώρα.

Προσωπικά, αν ήμουν πάλι 18 χρονών, δεν θα άκουγα τους πάντες που μιλούσαν για οικονομικά και δουλειές «που έχουν λεφτά» και τέτοιες μαλακίες. Έτσι κι αλλιώς, λεφτά μέσα στην κρίση δεν έβγαλε κανείς. Αν είχα τότε ωριμότητα και μέντορες, θα ακολουθούσα μόνο την καρδιά μου, δηλαδή Μαθηματικά, ποδόσφαιρο, μουσική, εθελοντισμό, φύση. Τις ρίζες μου, εκεί που παλεύω να επιστρέψω εν τέλει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μην αφήσεις ποτέ κανέναν ηλίθιο να υποτιμήσει τα όνειρά σου και να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

 • Μη δίνεις δεκάρα για το τί λένε οι άλλοι.

Η ζωή γίνεται πολύ καλύτερη όταν το συνειδητοποιήσεις και το κάνεις αυτόματα πλέον. Άκου μόνο αυτά που ξέρεις ότι έχουν λογική, για παράδειγμα την κριτική σε μία συνήθειά σου που βλάπτει τους γύρω σου. Σε αυτήν την περίπτωση, ναι, να ακούσεις και να βελτιωθείς. Τα υπόλοιπα είναι χάσιμο ενέργειας και χρόνου.

Οι γύρω σου πάντα θα έχουν κάτι να πουν, ειδικά σε κοινωνίες όπως η ελληνική όπου ο καθένας προσπαθεί να κατασπαράξει τον άλλον. Ό,τι και να κάνεις, καλό ή κακό, πάντα κάποιος θα έχει κάτι να πει· οπότε, γράψτους στα παπάρια σου.

 • Να είσαι ειλικρινής.

Στο τέλος, πάντα η αλήθεια θα λάμπει, οπότε είναι χάσιμο χρόνου να λες ψέματα. Ακόμη πιο σημαντικό, κοίτα να είσαι ειλικρινής με το ποιος είσαι και το πως νιώθεις. Σε έναν κόσμο που όλοι προσποιούμαστε ότι είμαστε κάποιο άλλο άτομο, η ειλικρίνεια αποτελεί υπέρτατο αγαθό.

 • Μη βλάπτεις ρε μαν.

Αν πάρουμε πάλι σαν παράδειγμα την ελληνική κοινωνία, θα καταλάβουμε με πόσο λάθος αξίες μεγαλώσαμε. Η «λογική» στα Βαλκάνια σε προστάζει να βλάψεις τον διπλανό σου, για να επωφεληθείς έμμεσα ή άμεσα. Και αυτό είναι το «φυσιολογικό». Σκεφτείτε αυτό: πόσες φορές ακούσατε να παρουσιάζεται ως «μάγκας» (ξερνάω από τα μάτια) ο θύτης και «κορόιδο» το θύμα; Ας πούμε, ο «μάγκας» έφαγε τα λεφτά ενός «κορόιδου». Τί ανθρωπάκια που είμαστε κάποιες φορές. Απορώ και εξίσταμαι, πώς γίνεται να ευημερούσαν στην κοινωνία μας επί δεκαετίες τέτοια σκουπίδια; Βασικά ήδη ξέρουμε: χάρη στη δική μας ανοχή.  

Μην υιοθετείτε τέτοιες άκρως τοξικές συμπεριφορές προς άλλους και, επίσης μην μένετε σιωπηλοί όταν τις βλέπετε μπροστά σας. Ναι, να βρίσετε και να ξεφτιλίσετε κάποιον που βλάπτει και είναι περήφανος για αυτό, να ξεφτιλίσετε όσους υποστηρίζουν και διαιωνίζουν τέτοιες νοοτροπίες.

 • Μην βάζεις όρια στον εαυτό σου για τα απλά.

Το αναφέραμε και στην εισαγωγή. Θες να ξεσκάσεις και να το ρίξεις έξω μέχρι το πρωί; Να το κάνεις. Δεν θες να βγεις αλλά αναγκάζεσαι να το κάνεις για να μη δείξεις ότι βαριέσαι ή έχεις τις «μαύρες» σου; Μην βγεις. Μη βάζεις όρια για αυτά τα μη σημαντικά πράγματα, διότι συσσωρεύεις θλίψη, μιζέρια και απωθημένα.

 • Βόλταρε και ταξίδευε.

Η Γη υπάρχει για κάποιον λόγο. Ανακάλυψέ τη. Και δε χρειάζεται να πας στο Βόρειο Πόλο ή την Αλάσκα για να νιώσεις σαν τον τύπο από το «Into the Wild». Κοίτα γύρω σου και δες πόση ομορφιά υπάρχει. Η φύση είναι ένα δώρο στη ζωή μας, μην το αγνοήσεις.

 • Αποδέξου τον εαυτό σου, τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Δεν ξέρω πως γίνεται, δεν το έχω καταφέρει. Αλλά φαντάζομαι αποτελεί βασικά προϋπόθεση για να καταλάβεις τί θες πραγματικά και να βρεις τη γαλήνη σου.

 • Μην αφιερώνεις χρόνο σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για σένα.

Επίσης δεν το έχω καταφέρει, οπότε δεν ξέρω πως γίνεται. Όταν όμως κάποιος το καταφέρει, εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό του ή άλλα άτομα. Εξάλλου, ο χρόνος μας σε αυτόν τον κόσμο είναι περιορισμένος, ας μην το ξεχνάμε.

 • Άκου μουσική.

Είπαμε πριν ότι η φύση αποτελεί ένα δώρο στη ζωή μας. Το ίδιο και η μουσική. Η μουσική κάνει τα πάντα καλύτερα. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί έξω που υποστηρίζει το αντίθετο, είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να ακούσω την αιτιολογία του.  

 • Αν μπορείς να φτιάξεις τη μέρα κάποιου, κάνε το (τσαμπέ είναι).

Ακριβώς, δωρεάν είναι. Πόσες φορές είχατε μία κακή ημέρα και η καλή διάθεση, το χαμόγελο, η ευγένεια κάποιου σας έφτιαξε τη μέρα; Κάνε κι εσύ το ίδιο λοιπόν.

 • Παραδέξου τα λάθη σου και βελτιώσέ τα.

Τέλειος δεν είναι κανείς. Βελτιώσου μέχρι το σημείο που δεν θα βλάπτεις άλλους και, πολύ σημαντικό, δεν θα χάσεις τον εαυτό σου.

 • Αποδέξου τις μεγάλες κακοτυχίες· μην αποδεχθείς ποτέ την αδικία.

Όλα τα άσχημα, οι αρρώστιες, οι ατυχίες, τα προβλήματα, ο θάνατος είναι μέσα στη ζωή δυστυχώς. Και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Πρέπει να το αποδεχθούμε και να συμφιλιωθούμε με αυτές τις ιδέες, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν τα άσχημα θα μας χτυπήσουν την πόρτα.

Δεν πρέπει όμως ποτέ να αποδεχθούμε την αδικία ως κάτι φυσιολογικό διότι, σε αντίθεση με τα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την εξαλείψουμε από τις ζωές μας.

 • Σεβάσου τα χρήματα αλλά ποτέ μην τα ερωτευτείς.

Τα χρήματα είναι ένα μέσο φίλε. Προσπάθησε με τίμιο τρόπο για αυτό, αλλά ποτέ μη γίνεις υποχείριό τους. Κανένας δεν αγόρασε την ευτυχία με τα χρήματα, trust me.

 • Εστίασε 90% παρόν, 10% μέλλον και 0% παρελθόν.

Αυτό.

 • Ου κρίνετε, ίνα μη κριθήτε.

Μέχρι και Θρησκευτικά επικαλέστηκα, εκεί με φτάσατε. Το πιάνετε όμως το νόημα. Μη βιάζεστε να κρίνετε, χωρίς να ξέρετε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τον κάθε άνθρωπο.

 • Κάνε ζωή, όχι θητεία.

Όπως αναφέρεται στο «Braveheart», και στα «Broscar» είχαν την αξιοπρέπεια να εστιάσουν στη σημαντικότερη ατάκα της ταινίας, «όλοι πεθαίνουν, αλλά λίγοι ζουν πραγματικά».

Τέλος, μείνε μακριά από αρθρογράφους-ξερόλες (όπως σε αυτό το άρθρο για παράδειγμα· αν κι εγώ δηλώνω blogger και όχι αρθρογράφος, ρεμάλια) που αναφέρουν τα ίδια και τα ίδια, γεμίζοντας τον κοσμάκη με ενοχές.

Τον δρόμο για τη χαρά μας, τον χαράζουμε εμείς και μόνο εμείς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: