Υψηλές τιμές; Ευκαιρία να γίνουμε πιο παραγωγικοί

Ναι ΟΚ, η όλη κατάσταση με τις τιμές παγκοσμίως, ξεφεύγει.
Όπως είχαμε γράψει και σε πρόσφατο post, μέσα στη μειωμένη παραγωγή λόγω του χτικιού (aka κορωνοϊός), οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι μαυραγορίτες κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο αφόρητη για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώσουμε τριπλάσιες τιμές ρεύματος και διπλάσιες τιμές στα τρόφιμα.
Αλλά αντί να γκρινιάζουμε (και με το δίκιο μας), ας βρούμε μία λύση να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ατομικά για να μειωθούν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα.
Στην Ελλάδα υπάρχει μία πολύ καλή λύση• και, μάλιστα, αναξιοποίητη για χρόνια. Ίσως ο πληθωρισμός να είναι η ευκαιρία να στραφούμε στη φύση.
Και εξηγώ. Στην Ελλάδα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας να φυτέψεις ένα λαχανικό, θα φυτρώσει. Ο συνδυασμός γόνιμου εδάφους και εξαιρετικού κλίματος στη Μεσόγειο, μας δίνει την πολυτέλεια να είμαστε παραγωγικοί και σε μεγάλο βαθμό αυτόνομοι. Με την Ελλάδα υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: αυτή η χώρα έχει πάρει διαζύγιο (αν είχε ποτέ σχέση…) με τις λέξεις «παραγωγικότητα» και «αυτονομία». Άπορώ και εξίσταμαι με κατοίκους της επαρχίας που έχουν την τεράστια τύχη να κατέχουν σπίτι με μεγάλο κήπο, κτήματα, και βαριούνται να κάνουν οτιδήποτε με αυτά. Την ίδια στιγμή, ακόμη θυμάμαι αγρότες της περιοχής που μεγάλωσα να μην ενδιαφέρονται καν αν καταστραφεί η σοδειά, προκειμένου να εισπράξουν την αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις. Και εκεί είναι που έχουμε χάσει το όλο παιχνίδι: βλέπουμε τη γη μόνο ως ένα μέσο να βγάλουμε χρήματα. Αν δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαζικά για να πουλήσουμε, τότε δεν βρίσκουμε νόημα στο να το κάνουμε. Το να έχεις κτήματα και παράλληλα να αγοράζεις μαρούλια και ντομάτες κάθε μέρα, το θεωρώ τουλάχιστον χαζό και άπληστο. Πολλοί σε αυτή τη χώρα δεν αγαπάνε τη φύση, δεν τη σέβονται. Πόσοι γύρω μας έχουν γη υπό την ιδιοκτησία τους, χωρίς ποτέ να έχουν καταλάβει πόσο τυχεροί είναι που έχουν αυτό το προνόμιο. Αν κάποια στιγμή γυρίσω για να ζήσω μόνιμα Ελλάδα, ένας από τους λόγους θα είναι η δυνατότητα να έχω έναν κήπο με τα πάντα, και να ζω από αυτόν.
Αφού λοιπόν τυχαίνει να μην έχουμε και τόσο καλή αντίληψη σαν χώρα σε αυτό το θέμα, τουλάχιστον ας την αξιοποιήσουμε αυτή τη φορά με σωστό τρόπο. Αυτή η αρρώστια μας για το χρήμα, ας γίνει αφορμή να αξιοποιήσουμε τη γη και το κλίμα, και να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε ουκ ολίγους τομείς. Ποιά είναι μία από τις λύσεις στην ακρίβεια; Να παράγουμε, για να μειώσουμε το κόστος και να απολαύσουμε τα τόσα πολλά παράπλευρα οφέλη. Έχετε κήπο; Καλλιεργήστε και ζήστε όσο περισσότερο δύναται από αυτόν. Ζεις στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη και η λέξη «κήπος» μοιάζει ανέκδοτο; Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αλλά προσπάθησε, όσο αυτό κρίνεται δυνατόν, να προμηθευτείς προϊόντα (π.χ. μέλι, κρασί) από γνωστούς σου, παραγωγούς της επαρχίας.
Κάπως έτσι, οι υψηλές τιμές ας σταθούν η αφορμή να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ευγνώμονες για όσα μας προφέρει η γη. Έτσι θα μειώσουμε το κόστος, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα τεράσια παράπλευρα οφέλη. Βελτιώνουμε την υγεία μας και παράλληλα απολαμβάνουμε την ευχαρίστηση του να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε. Ακόμη και σε εθνικά οικονομικό επίπεδο να το δεις, γινόμαστε συνολικά πιο παραγωγικοί και εξαρτόμαστε λιγότερα από τις εισαγωγές (για να βάλουμε και μια τάπα στα επιχειρήματα αυτού του βόθρου που λεγεται Άδωνις).
Ελαιόλαδο, όλων των ειδών λαχανικά και φρούτα, αυγά. Όλα μπορείς να τα έχεις στον κήπο σου.

(Πηγή εικόνας: thecomicstrips.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: