Ο άνθρωπος που στολίζει τους τοίχους της Ελλάδας – Συνέντευξη με τον «Σκιτσοφρενή»

Η Τέχνη αλλάζει τον κόσμο• προς το καλύτερο.

Ο καθένας μας έχει τη δική του Τέχνη στη ζωή του, και σε αυτόν τον κανόνα καλό θα είναι να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που έχουν αναπτύξει την τέχνη τους κάποια επίπεδα υψηλότερα. Ένας εξ αυτών, ο «Σκιτσοφρενής» (Skitsofrenis). Πρώτη φορά αντίκρισα ένα από τα έργα του στα Εξάρχεια. Αν και πρόσφατο έργο, το “Don’t Forget To Smile” έχει ταυτιστεί πλέον στο μυαλό μου με την περιοχή (φάση σαν το Mo’ Better). Τυχαίνει να αγαπώ ιδιαίτερα τα γκράφιτι διότι αντικαθιστούν πολλές φορές τη βαρετή θεωρία (αν και δεν ξέρω πόσο συμφέρει να το λέω αυτό, έχοντας το μπλογκ) και μεταφέρουν μηνύματα για τις ζωές μας. Ακολουθώντας μέσω των social media την πορεία του Σκιτσοφρενή, λάτρεψα ακόμη περισσότερο τα γκράφιτι και χάρηκα που υπάρχει τόση δημιουργία γύρω μας.

Ο Κώστας Λούζης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης. Από παιδί ξεκίνησε να ζωγραφίζει επί ώρες, καθημερινά• «έφτιαχνα τον κόσμο μου, έτσι χανόμουν μέσα εκεί», όπως μου έγραψε χαρακτηριστικά. Το έργο του «Σκιτσοφρενή» ξεκίνησε το 2008, όταν του ζητήθηκε να περάσει ένα περιβαλλοντικό μήνυμα μέσω ενός γκράφιτι. Τότε αποφάσισε να μεταφέρει τους κόσμους που δημιουργούσε, από το χαρτί στους τοίχους.

1. Η τέχνη μπορεί να περάσει σημαντικά μηνύματα στην κοινωνία. Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες έχουν όντως τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να γίνουν αυτό το ένα τοις εκατό των ανθρώπων που κάνει πάντα τη διαφορά.

2. Οι δήμοι και οι δημόσιες αρχές γενικότερα, είναι υποστηρικτικές ως προς το έργο των street artists, ή δημιουργούν προβλήματα; Έχεις συνεργαστεί με δήμους ώστε να ομορφύνει η πόλη με τα δικά σου γκράφιτι; 

Τώρα πια είναι, καθώς κατανόησαν τη δύναμη αυτής της τέχνης. Έχω κατά καιρούς συνεργαστεί με δήμους και το μέλλον μοιάζει ενθαρρυντικό.

3. Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να βιοποριστεί από το ταλέντο του;

Στην Ελλάδα λείπει ένα κομμάτι της κουλτούρας που υπάρχει στο εξωτερικό, και αυτό κάνει το βιοποριστικό κομμάτι λίγο πιο δύσκολο νομίζω. Μπορεί κάποιος (να βιοποριστεί) αλλά θελει περισσότερη προσπάθεια εδώ.

4. Φαίνεται ήδη πως ο κόσμος σε εκτιμά με το παραπάνω και σε ακολουθεί. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Δεν κάνω σχέδια γενικότερα, καθώς η τέχνη μου είναι μια αντίδραση στο παρόν. Βάζω απλά μικρούς στόχους, καθαρά στο τεχνικό κομμάτι της δουλειάς μου.

5. Ζεις σε μία από τις αγαπημένες μου ελληνικές πόλεις, την Καλαμάτα. Έχοντας περάσει κι εγώ καλοκαίρια ολόκληρα στη Μεσσηνία, θα ήθελα να μου περιγράψεις σε λίγες προτάσεις τον τόπο σου.

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία συνοψίζουν -τοπογραφικά- μέσα μου τις λέξεις αρμονία, ισορροπία και ανάσα.

6. Ελλάδα, εξωτερικό, ή και τα δύο; Πες μου δύο πράγματα που θα άλλαζες και δύο που δεν θα άλλαζες στη χώρα μας.

Νομίζω Ελλάδα, αλλά δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό για να είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος. Θα άλλαζα την κουλτούρα της δουλοπρέπειας και της αποδόμησης των πάντων. Θα κρατούσα το ότι ακόμα νοιαζόμαστε για το γείτονα -έστω και λιγότεροι- και την απερίγραπτη ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν πετυχαίνουμε όλοι μαζί κάτι.

7. Πώς κρίνεις την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο; Σε τί σημείο βρίσκεται ο πλανήτης;

Νομίζω ότι δεν έχω σωστά στοιχεία για να κρίνω. Υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο ένας πόλεμος πολιτικός και πολιτιστικός, όπου ο πλανήτης και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, τη μια μέρα είναι μια χαρά και το μέλλον φαντάζει λαμπρό, και την επόμενη καταστρέφονται όλα και δεν υπάρχει μέλλον. Δυστυχώς, οι πολιτικές ατζέντες και η απληστία της εξουσίας, μας έχουν τυφλώσει.

8. Ποιες είναι οι αξίες της κοινωνίας που θα ήθελες να ζεις;

Η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μια πραγματική κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του καθενός.

9. Ποια συμβουλή θα έδινες στους νέους ανθρώπους που εμπνέονται από σένα;

Να βάζουν πάντα το γιατί μπροστά από κάθε σκέψη και να απαντούν με γνώμονα τον ενθουσιασμό που τους προκαλεί.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, Κώστα.

Συνέχισε το πολύτιμο έργο σου!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: