Γυρίζουμε επιτέλους την πλάτη στους εκμεταλλευτές

Αυτό το καλοκαίρι έχει κάτι το μοναδικό.

Στον ατελείωτο ήλιο, τις γαλάζιες θάλασσες και τα καταπράσινα βουνά, προστέθηκε η ευχαρίστηση του να βλέπεις τον συστηματικό εκμεταλλευτή να «ταρακουνιέται» για πρώτη φορά στη ζωή του.

Ω ναι, μιλώ για μία ισχυρή μερίδα των τουριστικών επιχειρήσεων που εισέπραξε ένα ωραιότατο «άντε και γαμηθείτε» από την πλευρά των εργαζομένων. Αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον κλάδο.

Ποιος θα το περίμενε! Κάποιοι πολίτες να αποβάλουν από πάνω τους τη νοοτροπία του κορόιδου; Να μην θέλουν να εργαστούν άπειρες ώρες για ψίχουλα, με σιχαμερά «αφεντικά» να φωνάζουν και να τραμπουκίζουν την κάθε τους κίνηση; Ντροπή!

Ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα σε αυτό το σημείο για να αυνανιστούμε με την είδηση. Ωραία, τώρα που χαλαρώσαμε, ας μιλήσουμε σοβαρά.

Μόνο ευχαρίστηση και αισιοδοξία μπορεί να νιώθει κανείς, όταν γίνεται μία αρχή για αποκατάσταση έστω μερικών εκ των αδικιών στην κοινωνία. Οι εκμεταλλευτές εργοδότες οποιουδήποτε κλάδου, που αντιπροσωπεύονται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι τόσο από τους εταιρικούς γίγαντες όπως νομίζουν κάποιοι, πρέπει να καταλάβουν ότι οι δεκαετίες στις οποίες κυριαρχούσαν, φθάνουν στο τέλος τους· γιατί, δυστυχώς για αυτούς, ο κόσμος πάει μπροστά.

Όλοι μπορούμε -και πρέπει- να φέρουμε αντίσταση στην αδικία και να προσπεράσουμε τις εξαιρέσεις ορισμένων εργαζομένων: τους βολεμένους, τους εκ γενετής δουλοπρεπείς, τους πρόθυμους μαζοχιστές που θαυμάζουν το είδωλο-«αφεντικό», όσους έχουν συμβιβαστεί.

Έτσι αλλάζει το κλίμα και οι ισορροπίες. Στο κάτω-κάτω, δεν έχει εφευρεθεί ακόμη η επιχείρηση που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς υπαλλήλους. Επίσης, οι εργαζόμενοι αποτελούν συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι απίστευτο ότι το σύστημα (λέγεται «νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός», για όσους το ξέχασαν) κατέστησε ισχυρούς κάποιες λίγες χιλιάδες εκμεταλλευτών και βύθισε στην ανημπορία τρία εκατομμύρια εργαζόμενους αυτής της χώρας. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, τη δύναμη που έχουν η υγιής αντίληψη και η θέληση. Δεν ζητάμε κάτι τρελό όταν επιθυμούμε μισθούς που δεν μας οδηγούν στην πείνα. Για να ανέβει ένας μισθός, πρέπει ο εργοδότης να έχει στο μυαλό του ότι ο εργαζόμενος δεν θα δεχθεί να γίνει το πουτ@@@κι του.

Και από εργοδοτικής πλευράς να το δούμε, όσοι είναι σωστοί απέναντι στους υπαλλήλους τους και πληρώνουν αξιοπρεπώς, είναι κορόιδα; Δηλαδή ο Κυρ-Γιάννης ο γείτονας που δεν ασφαλίζει και δίνει 3 ευρώ την ώρα, είναι ο έξυπνος ας πούμε από αυτόν που ασφαλίζει και προσφέρει τουλάχιστον 1000 ευρώ καθαρό μισθό; Ή απλά ο Κυρ-Γιάννης εκμεταλλεύεται την ανάγκη των συνανθρώπων του επειδή είναι ένα βρωμερό σκουπίδι, ένα κατακάθι, ένα απόβλητο, ένα πράγμα που μολύνει τον πλανήτη με την παρουσία του;

Ο κόσμος πάει μπροστά. Ο κόσμος αναπτύσσεται. Η αγορά εργασίας της κάθε χώρας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται ότι από την πανδημία κι έπειτα, άνθρωποι παίρνουν περισσότερα ρίσκα στα εργασιακά και παραιτούνται επιτέλους μετά από χρόνια υπομονής και εκμετάλλευσης. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου («Μεγάλη Παραίτηση» λέγεται, γκούκλαρέ το). Ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα είναι και το χάος που έχει προκληθεί στο ολλανδικό αεροδρόμιο Schiphol, όπου οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλήτη στη διοίκηση και τους μανατζεράδες.

Ζητήστε, ρισκάρετε, μη συμβιβαστείτε με οτιδήποτε άδικο για εσάς και τους γύρω σας.

Συμβιβαστείτε μόνο όταν βρείτε το δίκαιο.

Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και οι περισσότεροι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά σε αυτή τη χώρα για να επιβιώσουμε.

Ωστόσο, πρέπει επιτέλους να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για εμάς· και όσους ζήσουν μετά από εμάς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: