Τα μαθήματα ζωής που μας έδωσαν ο Rick και ο Morty

Αν δεν έχεις δει το “Rick and Morty”, δεν ξέρεις τι χάνεις.

Τη θεωρώ μία από τις πιο έξυπνες animated σειρές που έχουν δημιουργηθεί, ξεπερνώντας ακόμη και Family Guy-South Park.

Το “Rick and Morty” δεν είναι απλά ένα καρτούν για τις περιπέτειες παππού και εγγονού. Ένας από τους λόγους που το ξεχωρίζω, είναι ότι όχι απλώς σατιρίζει κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις και ανθρώπινες σχέσεις, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα και εστιάζει βαθιά στην ψυχολογία των χαρακτήρων.

Οι ατακάρες δίνουν και παίρνουν σε αυτή τη σειρά, ενώ η εναλλαγή συναισθημάτων και η εμφάνιση δραματικών καταστάσεων, την καθιστούν μοναδική. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο εκτενές άρθρο, η κάθε ταινία, σειρά, το κάθε ντοκιμαντέρ, έχουν κάτι να σου διδάξουν. Το “Rick and Morty” σου περνά πολλά μηνύματα που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. Παρακάτω, μπορείς να βρεις κάποια, σύμφωνα πάντα με τη δική μου ερμηνεία, λανθασμένη ή μη. Δεν θα δώσω μεγάλες περιγραφές, για να μη σποϊλάρω σε όσους δεν έχουν δει τη σειρά.

(Season 1, Episode 2)

Ω ναι, οι σκύλοι δεν είναι σαν εμάς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θεωρούνται κατά πολύ ανώτερα όντα των ζώων, ωστόσο αδυνατούν ακόμη και τώρα να βρουν συλλογικά την ανθρωπιά γύρω τους.

(Season 1, Episode 2)

Ακόμη και εκ πρώτης όψεως “τρομακτικοί” τύποι όπως ο “Scary Terry”, σκέφτονται κάτι που τους τρομάζει, ενώ ενδέχεται καταβάθος να είναι ευγενικές ψυχές. Βασικά, βρίσκονται ένα κλικ μακριά από το να βγάλουν τον καλό και όχι τον καταπιεσμένο εαυτό τους• γι’ αυτό αρκεί μία απλή καλή πράξη προς αυτούς.

(Season 1, Episode 4)

Οι scammers και λοιπά παρόμοια pieces of shit, αξίζουν να εξουδετερωθούν.

(Season 1, Episode 6)

Όταν ζητάς την εύκολη λύση, όπως για παράδειγμα να σε ερωτευθεί μέσω ενός φίλτρου η κοπέλα που ποθείς, πρέπει να είσαι έτοιμος για τις συνέπειες που έρχονται. Η εύκολη λύση μπορεί να λειτουργεί προσωρινά, ωστόσο αργότερα φέρνει μόνο μιζέρια και καταστροφή.

(Season 1, Episode 7)

Φθάνει πια με την παράνοια και την υποκρισία των μοντέρνων φεμινιστριών.

(Season 1, Episode 8)

Η ζωή σου είναι αυτή που είναι. Αν είχες κατακτήσει κάτι διαφορετικό, θα είχες χάσει κάτι άλλο. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Οπότε το να σκέφτεσαι πως θα ήταν τα πράγματα αν είχες κάνει άλλες επιλογές, είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

(Season 1, Episode 9)

Η επιστήμη πάντα θα κερδίζει θρησκοληψίες, μαγείες και λοιπές μαλακίες.

(Season 2, Episode 3)

Η λύση για την ευημερία μίας κοινωνίας δεν είναι υπερβολικός έλεγχος από τις αρχές, αλλά ούτε η χαοτική αναρχία. Όπως πάντα, η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση.

(Season 2, Episode 3)

Ίσως το πιο δυνατό μήνυμα της σειράς: η εσωτερική βαθιά θλίψη του Rick. Η διασκέδαση, τα πάρτυ, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό της συζύγου και της κόρης του Rick, με αποτέλεσμα ακόμη και ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο να φλερτάρει ανά πάσα στιγμή με την αυτοκτονία.

(Season 2, Εpisode 4)

Καλύτερα αληθινοί και με ελαττώματα, παρά ψεύτικοι και δήθεν καλοί. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που τυχαίνει όντως να έχουμε μόνο ευχάριστες μνήμες, όπως ο Mr. Poopybutthole. Οι σχέσεις που επιβίωσαν τον χρόνο, πέρασαν μέσα από φωτεινές μέρες αλλά και σκοτάδια.

(Season 2, Εpisode 6)

Η ευημερία λαών, μερικές φορές είναι πλαστή για να ευνοούνται οι λίγοι (ή ο ένας). Αυτό το σύστημα είναι γνωστό ως “νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός” στην πραγματική ζωή.

(Season 2, Εpisode 7)

Πρέπει να αποδεχθούμε την ηλικία μας. Τα νιάτα δεν έχουν νόημα όταν είναι αιώνια. Εξάλλου, είμαστε όσων χρόνων νιώθουμε.

(Season 2, Episode 9)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κρυμμένη βία μέσα τους• και το πιο βολικό σενάριο για τη διεφθαρμένη ελίτ, είναι οι πολίτες να σφάζονται μεταξύ τους.

(Season 2, Episode 10)

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να θυσιάσουν ελευθερίες και ανέσεις για την ασφάλεια των δικών τους ανθρώπους (όπως τα παιδιά, η Beth και ο Rick), ενώ κάποιοι άλλοι πάνε με τη νόρμα, μένοντας προκλητικά παθητικοί και κοιτώντας μόνο την πάρτη τους -όπως ο Jerry.

(Season 3, Episode 1)

Ποτέ δεν πρέπει να εκβιάζουμε ψυχολογικά τους ανθρώπους για να μας αγαπάνε -όπως ο Jerry τη Beth- γιατί στο τέλος πιθανότατα θα τους χάσουμε• και αυτό το λάθος το έχουμε κάνει όλοι μας.

(Season 3, Episode 2)

Ας είμαστε ειλικρινείς, η εκδίκηση δίνει ευχαρίστηση. Όταν το μυστυριώδες “Χέρι” έστειλε αδιάβαστους όσους δολοφόνησαν την οικογένειά του, όλοι το χαρήκαμε.

(Season 3, Episode 4)

Καμιά φορά οι δήθεν ήρωες είναι υπερτιμημένοι. Δεν χρειαζόμαστε προβλημένους τύπους και τύπισσες για να βελτιώσουμε τις ζωές μας• ήρωας είναι ο καθημερινός άνθρωπος που προσπαθεί ασταμάτητα και με καλοσύνη.

(Season 3, Episode 5)

Σε μία προσπάθεια να μην αποδεχθούν τα λάθη τους και μπουν στον κόπο να εξελιχθούν, ορισμένοι/ες θα κατηγορούν αιώνια τους άλλους για τα δικά τους χάλια -όπως ο Jerry τον Rick.

(Season 3, Episode 6)

Όλοι έχουμε την τοξική μας πλευρά και πρέπει εν τέλει να συμφιλιωθούμε με αυτή, να την αποδεχθούμε, πριν τη βελτιώσουμε.

(Season 3, Episode 7)

Η εξουσία διαφθείρει τους κάλλιστους.

(Season 3, Episode 9)

Είναι ηλίθιο να κάνεις σχέσεις μόνο και μόνο για να ξεπεράσεις κάποιον/α. Και ποιος είναι αρκετά ηλίθιος σε αυτή τη σειρά για να το κάνει; Μα φυσικά, ο Jerry.

(Season 4, Episode 1)

Σταμάτα να σκέφτεσαι το πως θα πεθάνεις, και εστίασε στο πως θα ζεις.

(Season 4, Episode 1)

Διαλύστε τα παΐδια σε όσους κάνουν bullying, είναι πάντα απολαυστικό.

(Season 4, Episode 2)

Ένα από τα -πολύ- αρνητικά που έφερε η τεχνολογία στις ζωές μας, είναι η τυποποίηση και υποβάθμιση των ερωτικών σχέσεων μέσω βλαμμένων εφαρμογών (βλέπε Tinder κλπ.).

(Season 4, Episode 2)

Πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε έναν άλλον άνθρωπο, εκτός αν έχουμε περάσει τον ίδιο πόνο. Ο Rick αλλάζει στάση όταν ακούει για τη νεκρή σύζυγο, γιατί ξέρει.

(Season 4, Episode 4)

Εδώ, αν το έπιασα καλά, το point είναι ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε υπερβολικά γιατί αυτό μπορεί να τρομάξει τους άλλους. Οι υπερβολικά πολλές σκέψεις της creepy γάτας αποτυπώθηκαν στη συσκευή του Rick και το αποτέλεσμα έκανε κόσμο να ουρλιάζει και να ξερνάει.

(Season 5, Episode 3)

Δεν νοιάζονται πραγματικά όλοι οι “οικολόγοι” για τον πλανήτη, δυστυχώς. Ορισμένοι νοιάζονται για το χρήμα, ενώ κάποιοι άλλοι δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη σκληρότερες μεθόδους από αυτούς που κατακρίνουν, με το πρόσχημα της “προστασίας του περιβάλλοντος”.

(Season 5, Episode 8)

Υπάρχουν κάποιοι καλοί φίλοι εκεί έξω που θα ρίσκαραν πολλά για να σε σώσουν και να σε δουν χαρούμενο• και παρά την καφρίλα του, ο Rick είναι ένας εξ αυτών.

Pickle Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiick

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: