Ξεσκονίζοντας τα πτυχία

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια χρειάστηκε να ξεσκονίσω πτυχία και πιστοποιητικά για να συμπληρώσω την πρώτη μου αίτηση μέσω ΑΣΕΠ.

Και ειλικρινά είχα ξεχάσει ότι είχα τόση χαρτούρα, για την οποία χρειάστηκε χρήμα και, το κυριότερο, πολύς χρόνος. Και εν τέλει απλά αυτά τα χαρτιά έμπαιναν σε μία ανούσια συλλογή.

Σκεφτόμουν λοιπόν το εξής, ότι όλα αυτά δεν χρησίμευσαν πρακτικά κάπου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα πλέον. Κυριολεκτικά σε όλες οι δουλειές που έχω εργαστεί, δεν χρειάστηκε ποτέ ούτε μία από αυτές τις άχρηστες πιστοποιήσεις. Ειδικά το χρονικό διάστημα πριν το πρώτο μεταπτυχιακό, το οποίο ήταν ουσιαστικά η πρώτη καθαρά δική μου επιλογή που δεν έγινε με κριτήριο να ικανοποιήσω προσδοκίες άλλων, ήταν γεμάτο από τέτοιου είδους άσκοπα χαμένο χρόνο.

Τόσος χαμένος χρόνος και χρήμα λοιπόν, αλλά γιατί; Απλή απάντηση: για να αποδείξει κάποιος στην κοινωνία και ακόμη και στους δικούς του ανθρώπους, ότι “αξίζει”. Και επειδή τύχαινε να είμαι από αυτούς που έπρεπε αναγκαστικά να δουλέψουν και να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο σεντ από την τσέπη τους για να έχουν μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους και φαγητό, συνειδητοποιώ ότι αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί διαφορετικά.

Ό,τι πιο ηλίθιο και ανώριμο, να προσπαθείς να αποδείξεις με υλικά αγαθά και χαρτιά ότι αξίζεις. Ακόμη πιο ηλίθιο όταν το κάνεις με βάση τα στάνταρντς των άλλων. Άραγε έχει κάποιο νόημα να παλεύεις να σε αποδεχθούν οι γύρω σου, αν το πρώτο τους μέλημα δεν είναι να σε βλέπουν πραγματικά χαρούμενο;

Βλέποντας την τεράστια διαφορά στη νοοτροπία και στην όλη προσωπική αντίληψη για τη ζωή, τότε και τώρα, σίγουρα η πορεία θα ήταν διαφορετική σε ό,τι αφορά το κομμάτι των σπουδών και της επιμόρφωσης γενικότερα.

Φυσικά δεν υπάρχει μετάνοια για τίποτα γιατί όλα αυτά οδήγησαν μέσα από άπειρες εμπειρίες, στην ωριμότητα.

Ωστόσο, καλύτερα να βαδίζεις στον δικό σου δρόμο, αφού ούτως ή άλλως με τα δικά σου πόδια θα βαδίσεις.

Τελικά η ζωή είναι ασύγκριτα πιο απλή και μπορεί να περιγραφεί με μόνο οκτώ λέξεις:  

Διαλέγεις ΕΣΥ τί σου αρέσει και ακολούθησέ το.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: