Ανοικτή επιστολή στον Δήμο Κορινθίων, μήπως και

Προς: Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλο

Καλησπέρα σας,

Σας στέλνω την παρακάτω ανοικτή επιστολή (δημοσιεύθηκε και στο προσωπικό blog του αποστολέα) ως ένας -κατά καιρούς- απλός κάτοικος της περιοχής του Δήμου Κορινθίων.

Δεν είμαι ψηφοφόρος σας για να είμαι ειλικρινής, αλλά αυτό δεν έχει πραγματικά καμία σημασία. Το να απαιτεί κάποιος/α και να επισημαίνει στις αρχές τα δέοντα, είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει ως πολίτης. Επίσης, κάθε πολίτης πρέπει θεωρητικά και έμπρακτα να νοιάζεται για τον τόπο του· και, πιστέψτε με, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν βαρεθεί πλέον τους διακοσμητικούς δημοτικούς συμβούλους και γενικότερα όσους διεκδικούν δημόσια αξιώματα για να αυξήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και να αναδείξουν το “status” τους.

Γνωρίζω πως είναι εύκολο ο οποιοσδήποτε να ζητά οτιδήποτε μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος από την καρέκλα του δωματίου του, ωστόσο ορισμένες δράσεις από πλευράς του Δήμου είναι όντως απλές και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, όπως ο Δήμος Τρικκαίων. Οι καφετέριες και οι ανακαινισμένες πλατείες σίγουρα δεν είναι αρκετές για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικά η περιοχή της Κορινθίας που απολαμβάνει τα προνόμια του να βρίσκεται σε διψήφια χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα, να έχει ως κληρονομιά ιστορία άνω των δύο χιλιάδων ετών και να τοποθετείται σε μία εντυπωσιακή και βολική γεωμορφία, θα έπρεπε αναμφισβήτητα να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, θα έπρεπε να παρέχει στους κατοίκους της περισσότερες και ποιοτικότερες ευκαιρίες.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες βασικές προτάσεις για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων του Δήμου Κορινθίων:

1. Σταθερή λεωφορειακή σύνδεση Προαστιακού και Κορίνθου.

Ουκ ολίγοι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να καλούν τους δικούς τους ανθρώπους να τους μεταφέρουν από τη στάση “Κόρινθος” του Προαστιακού, ενώ άλλοι ξοδεύουν χρήματα σε ταξί ή αναγκάζονται να δανειστούν αυτοκίνητα. Μία απλή σταθερή λεωφορειακή γραμμή, που θα ξεκινά από τον σταθμό και θα φθάνει έως και Λέχαιο, για παράδειγμα, λύνει αμέσως αυτό το πρόβλημα, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη και, παράλληλα, μειώνοντας την κίνηση (ένα λεωφορείο αντικαθιστά τα δεκάδες αυτοκίνητα που θα πηγαινοέρχονταν στον Προαστιακό). Είναι απορίας άξιο πως δεν έχει δημιουργηθεί μια τέτοια σταθερή λεωφορειακή γραμμή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά λογικά δεν δημιουργείται για χάρη των οδηγών ταξί.

2. Αξιοποίηση του μη ενεργού παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως έχουν πράξει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, το παλαιό σιδηροδρομικού δίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατασκευή ενός πεζόδρομου / ποδηλατοδρόμου. Αυτή η κατασκευή θα λύσει πολλά ζητήματα ταυτοχρόνως όπως η κίνηση, η εξοικονόμηση χρόνου με μετακίνηση μέσω ποδηλάτου σε κοντινές αποστάσεις, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να γυμναστούν και να απολαμβάνουν καθημερινά το ασφαλές περπάτημα. Το επιχείρημα ορισμένων ότι “οι σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να παραμείνουν για να χρησιμοποιηθούν σε καιρό πολέμου” έχει καταρριφθεί προ πολλού, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του παλαιού σιδηρόδρομου έχει καλυφθεί από άσφαλτο και πέτρες.

3. Το σημαντικότερο μέτρο όλων: κάμερες και μπάρες στην Παλαιά Εθνική Οδό.

Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες στον εν λόγω δρόμο και διαχωριστικές μπάρες μεταξύ των δύο λωρίδων. Δεν μπορούμε να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα στην άσφαλτο. Γίνεται αντιληπτό ότι για λόγους ψηφοθηρικούς και αδιαφορίας, κανένα μέτρο για την ασφάλεια στους δρόμους δεν έχει ληφθεί επί δεκαετίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά φθάνει πια. Φθάνει πια με τους ανεγκέφαλους που οδηγούν εγκληματικά δίπλα σε σπίτια και γειτονιές όπου παίζουν μικρά παιδιά. Σκεφτείτε τις οικογένειες των ανθρώπων που ξεψύχησαν στην άσφαλτο ή καθηλώθηκαν σε κρεββάτια. Καλύτερα να υπάρχει μία καθυστέρηση δέκα λεπτών για κάθε οδηγό, παρά να υποφέρουν άνθρωποι εφ’ όρου ζωής. Η αδιαφορία ή η απραξία των αρχών είναι συνενοχή. Σαν ένα υγιές παράδειγμα, οι μπάρες που τοποθετήθηκαν για λίγα δεκάδες μέτρα στην περιοχή του Κανταρέ, ανάγκασαν τους οδηγούν να ελαττώσουν την ταχύτητα και περιόρισαν τα δυστυχήματα.

4. Σκουπίδια και καθαρισμός.

Μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση να μην κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά αναφέρεται διότι η καθαριότητα του Δήμου δεν βρίσκεται και σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια, αυτό αποτελεί κυρίως ευθύνη των πολιτών ατομικά. Παρόλα αυτά, σίγουρα ο Δήμος πρέπει να κάνει πολλά παραπάνω για την καθαριότητα και, κυρίως, για τις εστίες σκουπιδιών σε σημεία όπως, παραδείγματος χάρη, οι δρόμοι προς Αρχαία Κόρινθο. Σε περίπτωση που ο Δήμος αδυνατεί να καθαρίσει τις περιοχές υπό την ευθύνη του, θα μπορούσε να διοργανώσει εθελοντικούς καθαρισμούς και με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει τόσο στην καθαριότητα όσο και στην Παιδεία των κατοίκων. Αν και πάλι δεν κρίνεται δυνατόν να οργανωθούν αυτές οι δράσεις από τον Δήμο, τότε μπορείτε να συνεργαστείτε με οργανώσεις που ήδη προσφέρουν τεράστιο έργο, όπως το “Save Your Hood”.

5. Ρομά και εγκληματικότητα.

Αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο ωστόσο δεν μπορεί να μην αναφερθεί, καθώς αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των πολιτών στην περιοχή μας. Διαπιστώνεται μία ασυλία από πλευράς Αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη ομάδα με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυγκράτητη εγκληματικότητα. Όχι από όλους τους Ρομά φυσικά, αλλά από μία μερίδα. Δεν νοείται μερικές εκατοντάδες πολιτών να τρομοκρατούν πάνω από 100.000 ανθρώπους. Δεν νοείται πολίτες να εγκληματούν κατά συρροή ανενόχλητοι και χωρίς καμία τιμωρία. Είναι αδιανόητο και απάνθρωπο για την υπόλοιπη κοινωνία. Φθάνει πια. Αν και ο Δήμος δεν γίνεται πρακτικά να αλλάξει κατά πολύ την κατάσταση, μπορεί να αιτηθεί επίμονα την καλύτερη αστυνόμευση με περισσότερες περιπολίες, ειδικά στις επικίνδυνες για τους πολίτες, περιοχές.

6. Προαστιακός και εγκληματικότητα.

Στο ίδιο κλίμα με ό,τι γράφτηκε παραπάνω, ο Προαστιακός έχει καταστεί ένας παράδεισος εγκληματιών. Ο Προαστιακός έχει καταντήσει κυριολεκτικά ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της χώρας. Δεν αποτελεί φυσικά πρόβλημα μόνο του Δήμου Κορινθίων αλλά και Δήμων της Αττικής. Κατανοούμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά μπροστά στην αδιαφορία της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως της ιδιωτικής εταιρείας που αγόρασε έναντι πινακίου φακής την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ωστόσο η επιμονή για λήψη μέτρων ίσως εν τέλει οδηγήσει έστω σε μία μικρή βελτίωση της κατάστασης.

7. Προσέλκυση καινοτόμων εταιρειών για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι νεότερες ηλικίες δίνουν πνοή και καθορίζουν το μέλλον της κάθε κοινωνίας. Η έλλειψη ευκαιριών στην ελληνική επαρχία αναγκάζει τους νεότερους να φεύγουν για την Αθήνα ή ακόμη και το εξωτερικό. Ο ορισμός ξεκάθαρης βιομηχανικής ζώνης, οι επαφές με εταιρείες που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων εγκαταστάσεων, η διαφήμιση των θετικών στοιχείων της περιοχής, η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για περισσότερους ελέγχους των συνθηκών εργασίας σε επιχειρήσεις ή γαιοκτήμονες, θα αποτελέσουν ευκαιρία για αναζωογόνηση της περιοχής.

8. Ανταποδοτική ανακύκλωση.

Σε έναν σύγχρονο κόσμο που αρχίζει να αναδεικνύεται με γοργούς ρυθμούς η έλλειψη πόρων, είναι τουλάχιστον άπληστο να καταλήγουν -στην καλύτερη περίπτωση- σε χωματερές τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών. “Ανακυκλώνω” σημαίνει λιγότερη χρήση πόρων της Γης, σημαίνει λιγότερη μόλυνση, σημαίνει ακόμη και ένα συμβολικό ποσό στις τσέπες μας. Ένας Δήμος που νοιάζεται για το Περιβάλλον, κερδίζει πιο εύκολα την εκτίμηση πολιτών και εταιρειών.

Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει και έβλεπε αυτόν και πολλούς άλλους τόπους μόνο ως έναν τρόπο να βγάλει χρήματα. Υπάρχουν κάποιοι, ωστόσο, που θέλουν επιτέλους η κατάσταση να αλλάξει· και είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν γι’ αυτό.

Με εκτίμηση,

Ένας απλός πολίτης, κατά καιρούς κάτοικος της περιοχής.

http://www.sickman.blog

Σχολιάστε

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑