Φωτιές ορατές απ’ το διάστημα

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι άσκηση πυρκαγιάς.

Τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη ψήνονται φέτος από καύσωνες που σπάνε ρεκόρ. Μανιασμένες πυρκαγιές – ορισμένες μάλιστα ορατές ακόμα κι απ’ το διάστημα – θερίζουν την Ευρώπη και την Αμερική. Κι η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών στην Ανατολική Αφρική οδηγεί 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ανθρώπους σε υποσιτισμό.

Καθώς ο πλανήτης καίγεται, ο χρόνος λιγοστεύει για να αποτρέψουμε μια ασύλληπτη καταστροφή για τη ζωή στον πλανήτη μας. Τα πάντα θα κριθούν απ’ το πώς η ανθρωπότητα θα ανταποκριθεί σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή – ακόμα κι η επιβίωσή μας.

Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Οι λύσεις υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, κι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι με κινητοποιήσεις.

Έτσι, τους επόμενους μήνες, Αβαζίτισσες κι Αβαζίτες σ’ όλο τον κόσμο θα βάλουμε τα δυνατά μας:

– Στην Ευρώπη, θα οργανώσουμε μια τεράστια εκστρατεία για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας έτσι τα καυσαέρια, αλλά ΚΑΙ τα έσοδα με τα οποία το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί τον πόλεμο. 
– Θα κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να κερδίσουμε μια παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης των ειδών σε μια ιστορική παγκόσμια σύνοδο κορυφής στο Μόντρεαλ, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και προστατεύοντας το 50% του πλανήτη.
– Και στις επερχόμενες εκλογές της Βραζιλίας, που μπορεί να κρίνουν το μέλλον του Αμαζονίου, η δυναμική μας ομάδα θα ξεκινήσει μια πρωτοποριακή εκστρατεία για να καταπολεμήσει την προεκλογική παραπληροφόρηση και να φέρει τον κόσμο στις κάλπες.

Εάν 5.000 από εμάς κάνουμε μια μικρή εβδομαδιαία δωρεά, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δράσεις — κι όσους περισσότερους πόρους συγκεντρώνουμε τώρα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο αντίκτυπος που θα έχουμε!
Δεν έχουμε πολύ χρόνο – ξεκίνησε μια εβδομαδιαία δωρεά για να στηρίξεις αυτή την κρίσιμη προσπάθεια για να προστατέψουμε ό,τι αγαπάμε:
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 3€ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Ή κάνε μια μεμονωμένη δωρεά

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μόλις 1°C, έχει φέρει αυτές τις καταστροφικές επιπτώσεις που βλέπουμε στα οικοσυστήματα και τις ζωές μας. Οι προβλέψεις δείχνουν πως αν συνεχίσουμε έτσι θα πιάσουμε τους 3.5°C υπερθέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα μπορεί να γίνουν μάρτυρες της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων απ’ τα οποία εξαρτάται ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Οι απειλές είναι τεράστιες, αλλά τους επόμενους μήνες θα έχουμε τεράστιες ευκαιρίες για να τις αντιμετωπίσουμε.

Η Ευρώπη κλονίζεται από μια ενεργειακή κρίση που θα μπορούσε είτε να δυναμώσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, είτε να πυροδοτήσει μια πράσινη επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Avaaz έχει έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ αριθμό μελών σ’ όλη την Ευρώπη — κι η ομάδα μας για το κλίμα σχεδιάζει ήδη εκστρατείες πίεσης στις πρωτεύουσες της ΕΕ για να βάλουμε το κλίμα στο επίκεντρο!

Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν επιτέλους για να επιδιώξουν μια παγκόσμια συμφωνία για τη φύση. Η ομάδα μας ετοιμάζεται να πλημμυρίσει τις συζητήσεις με τις φωνές των μελών του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο, απαιτώντας επείγοντα μέτρα για την προστασία του πλανήτη και φροντίζοντας ταυτόχρονα να ακουστούν δυνατά οι φωνές των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Παράλληλα, η ομάδα μας στη Βραζιλία — όπου έχουμε σχεδόν 20 εκατ. μέλη — ήδη τρέχει μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, σε μια μάχη μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που σκοπεύουν να καταστρέψουν το τροπικό δάσος, κι εκείνων που ορκίζονται να το προστατέψουν. Όσο περισσότερες δωρεές συγκεντρώσουμε, τόσο θα εντείνουμε την πίεση!

Το Avaaz βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία του πλανήτη μας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εδώ και 15 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, οι απειλές έχουν αυξηθεί, το ίδιο κι η κρισιμότητα της κατάστασης. Ας δυναμώσουμε μαζί λοιπόν τις εκστρατείες και τον αντίκτυπό μας — όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Bert, Marigona, Mike, Oscar, Diego, Pascal, Nax, Laura, Kaitlin, Camille, Adela, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz.

ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες:
ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Έχουμε μόνο μία Γη» (Fortune Greece)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία θα επιταχύνουν την μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια (Capital)
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποψιλώνεται με ρυθμούς – ρεκόρ (CNN)
Το Μόντρεαλ θα φιλοξενήσει την καθυστερημένη σύνοδο κορυφής Cop15 για τη βιοποικιλότητα (Naftemporiki)

Αγγλικά:
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει «συλλογική αυτοκτονία» λόγω της κλιματικής κρίσης (The New York Times)
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου «θα καταρρεύσει εάν ο Μπολσονάρο παραμείνει πρόεδρος» (The Guardian)
Θα μπορούσε ο πόλεμος της Ρωσίας να ξεκινήσει μια επανάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Εξαρτάται πού κοιτάς στον κόσμο (CNN)
Γιατί η προστασία των αυτοχθόνων κοινοτήτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάσωση της Γης (The Guardian)
Το Μόντρεαλ θα φιλοξενήσει την καθυστερημένη σύνοδο κορυφής της COP 15 για να σταματήσει η παγκόσμια απώλεια βιοποικιλότητας (The Globe and Mail)
Το σχέδιο να μετατραπεί το 50% του πλανήτη σε καταφύγιο για τη φύση (BBC)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: