Οι 8+1 λόγοι να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα

(Τι φώτο έβγαλα πάλι, ρε φίλε…)

Συνήθως βλέπουμε άρθρα με τον αντίθετο τίτλο, τύπου “8+1 λόγοι για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα”, και όχι άδικα εδώ που τα λέμε.

Έχουμε καταντήσει έναν από τους πιο όμορφους τόπους του σύμπαντος, σε μη βιώσιμο για τους κατοίκους του.

Ουκ ολίγες φορές έχουμε κράξει και αναλύσει την όποια τοξικότητα του δύσμοιρου ετούτου τόπου, ωστόσο αυτή τη φορά θα αναφερθούμε και στα -πολλά- θετικά.

Έχοντας ζήσει πλέον σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, ταξιδέψει σε συνολικά δεκαεννέα μέχρι στιγμής και νιώθοντας πολίτης του κόσμου, ζυγίζω τα θετικά και τα αρνητικά και καταλήγω ότι μπορείς να περάσεις καλά σε αυτή τη χώρα, αν δεις τη φάση αλλιώς και είσαι και λίγο τυχερός (επειδή τυχαίνει να μην είμαστε όλοι παιδιά πλουσίων). Αν καταφέρεις να λύσεις τον γόρδιο δεσμό της εργασίας και να παραμείνεις μακριά από την αρνητικότητα (είτε αυτή εκφράζεται από τα θλιβερά και βρωμερά, κουτοπόνηρα λαμόγια που ζουν δίπλα μας, είτε τα κυριλέ λαμόγια με αξιώματα και γραβάτες), σίγουρα αυτή η χώρα έχει κάτι να σου προσφέρει, ίσως και πάρα πολλά.

Με τη φράση να “δεις τη φάση αλλιώς”, εννοείται να εστιάσεις στα φυσικά δώρα της περιοχής και να μην βάλεις το χρήμα κορώνα στο κεφάλι σου, παρά να εξασφαλίσεις όσα είναι απαραίτητα για να ζήσεις άνετα. Διότι σε μία χώρα που είναι δύσκολο πλέον να επιβιώσεις και πόσο μάλλον να δημιουργήσεις περιουσία, είναι χαζό να περιμένεις ότι κάποια στιγμή θα γίνεις εκατομμυριούχος.

Ξεκαθαρίζεται σε αυτό το σημείο ότι αγαπώ το εξωτερικό και είμαι κάτι παραπάνω από ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν εκεί και όχι στη χώρα γέννησής μου, όπως επίσης δεν αποκλείω την πιθανότητα να ξαναφύγω από την Ελλάδα κάποια στιγμή. Ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει, εξάλλου. Ο καλύτερος τόπος για να ζει ένας άνθρωπος, αλλάζει ανάλογα με τη φάση της ζωής του, καθώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και η βαρύτητα που δίνουμε σε κάθε τι. Για παράδειγμα, ο καιρός και η φύση δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά στην ηλικία των 20-30 ετών σε σύγκριση με τη δουλειά και τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες ηλικίες, αρχίζουμε να εκτιμάμε πιο πολύ τα απλά.

Ας παινέψουμε λοιπόν και το σπίτι μας γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, έτσι κι αλλιώς μας έχει πλακώσει.

Γιατί να μείνεις ή κάποια στιγμή να επιστρέψεις Ελλάδα, αγαπητέ/ή συνάνθρωπε και ακόλουθε/η του blog:

1. Καιρός.

Don’t take it for granted. Ο καιρός αποτελεί τεράστιο προνόμιο της Μεσογείου. Φαντάσου να είσαι στον Βορρά, να έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα μετά τη δουλειά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, και να μην μπορείς διότι οκτώ στις δέκα φορές θα έχει μαύρο ουρανό, θα βρέχει καρέκλες και θα έχει χίλια μποφόρ ξέρω ‘γω. Damn. Ο καλός καιρός σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες να ζήσεις τη μέρα, αναμφισβήτητα.

2. Φύση.

Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε, ο συνδυασμός θάλασσας και βουνών που διαθέτει αυτή η χώρα, είναι μοναδικός. Αυτή η άγρια ομορφιά η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Αν σε πετάξουν με αλεξίπτωτο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, θα βρεθείς επιτόπου ή δίπλα στο πράσινο και τη θέα θάλασσας και βουνού. Η ομορφιά αυτής της χώρας, υπάρχει σε λίγα σημεία αυτού του πλανήτη.

3. Βουνά.

Το τοποθετούμε σε ξεχωριστή κατηγορία από τη φύση, διότι η Ελλάδα έχει 400+ κορυφές άνω των 1000 μέτρων μαν/γούμαν μου. Αυτή η γεωμορφία είναι ένα μοναδικό δώρο του φανταστικού φίλου (σσ: θεού) που πολλοί σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε ακόμη εκτιμήσει. Αυτός ήταν εξάλλου και ο κύριος λόγος που επέλεξα να γυρίσω. Ποιος μπορεί να ζήσει μακριά από τα βουνά όταν αυτά του δίνουν ζωή;

4. Αυθορμητισμός.

Ένα από τα πράγματα που μου την έδιναν στον ευρωπαϊκό Βορρά και ειδικότερα στην Ολλανδία, είναι ότι έπρεπε εκνευριστικά αναλυτικά να κανονίζεις τα πάντα ημέρες ή εβδομάδες πριν. Έλειπε το να πας αυθόρμητα για μία μπύρα μετά τη δουλειά με έναν φίλο, το να κάτσεις μέχρι αργά έξω ενώ δούλευες την επόμενη ημέρα, το να κάνεις κάτι γενικά εκτός προγράμματος. Καλό είναι να έχεις σε μία τάξη τη ζωή σου, ωστόσο πολλές από τις ωραίες στιγμές έρχονται όταν δεν το έχεις κανονίσει.

5. Ανθρώπινες σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους, στην Ελλάδα απουσιάζει αυτό το στερεότυπο του πολίτη-“ρομπότ” και επικρατεί κυρίως η θεωρία των άκρων (όπως και σε πολλά άλλα θέματα): από τη μία πλευρά έχεις τα θλιβερά λαμόγια που αναφέραμε πιο πάνω, και από την άλλη τους μαχητές της ζωής ή τους εκ γενετής ευγενικούς και “καθαρούς” ανθρώπους. Εστιάζουμε στη δεύτερη κατηγορία, διότι αξίζει και μόνο να ζεις ανάμεσά τους. Επίσης, οι ανθρώπινες σχέσεις σε αυτή τη χώρα και γενικότερα σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, χαρακτηρίζονται από πάθος. Λείπουν πλέον οι άνθρωποι με πάθος γενικότερα στον κόσμο.

6. Διασκέδαση.

Η φράση “η φτώχεια θέλει καλοπέραση” χαρακτηρίζει τους λαούς της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής. Ό,τι και να λέμε ή όσο άσχημη και να είναι η κατάσταση οικονομικά, σε αυτή τη χώρα περνάμε πολύ καλά αν το επιλέξουμε. Δεν είναι και δύσκολο εξάλλου να περάσεις καλά στην Ελλάδα. Μία από τις άπειρες ηλιόλουστες ημέρες, θάλασσα στα πόδια σου και βουνό στον ορίζοντα, καρποί και φαγητό κατευθείαν από τη γη, καλή παρέα, καφές, μπύρα· so easy.

7. Αλληλεγγύη.

“Ο λαός σώζει τον λαό” λένε όσοι έχουν έστω λίγο μυαλό μέσα στο κεφάλι τους. Είναι μοναδικό όταν βλέπεις έναν συμπολίτη να βοηθά τον συμπολίτη του, χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια του κράτους ή από μηχανής θεών. Όπως μας έχουν δείξει οι άσχημες καταστάσεις του τόπου την τελευταία δεκαετία και όχι μόνο, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εκεί έξω που νοιάζονται· και δεν είναι λίγοι. Αυτό το φαινόμενο σε κάνει να νιώθεις και καμιά φορά περήφανος που είσαι Έλληνας.

8. Προϊόντα.

Κυριολεκτικά όπου και αν φυτέψεις οτιδήποτε σε αυτή τη γη, θα ανθίσει. Αυτό είναι τεράστιο προνόμιο που για κάποιον λόγο αρνούμαστε όλοι να συνειδητοποιήσουμε. Ειδικά όσοι έχετε δική σας γη, εκτιμήστε το και καταλάβετε ότι δεν προσφέρεται μόνο για κέρδος. Στο εξωτερικό ένας πολίτης στους χίλιους και άμα, έχει το προνόμιο να μπορεί να φυτέψει και να τραφεί απευθείας από τους καρπούς της Γης.

9. Μπορείς να νιώσεις σπίτι σου.

Σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκεσαι, καλό είναι να ξέρεις ότι έχεις μία βάση σε κάποιο μέρος, ένα σπίτι σε περίπτωση που όλα σκοτεινιάσουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ο τόπος που έχουν γεννηθεί.

Γράφοντας τα παραπάνω, ακόμη δεν καταλαβαίνω πως γίνεται αυτός ο τόπος να μην ευημερεί. Οι λίγοι χαλάνε την ευημερία των πολλών· και μην βιαστείτε να κατηγορήσετε πολιτικούς, διότι η αλλαγή ξεκινά από κάτω προς τα πάνω. Όταν αλλάξουν οι απλοί πολίτες, εμείς και οι διπλανοί μας, τότε αρχίζει να αλλάζει όλη η κοινωνία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: