Όχι στα ματωμένα κέρδη της FIFA

Φίλες και φίλοι,

Φαντάσου να χρειάζεσαι δουλειά τόσο απεγνωσμένα που αναγκάζεσαι να αφήσεις την οικογένειά σου για να ζήσεις σ’ ένα άθλιο στρατόπεδο στην έρημο και να μοχθείς κάτω απ’ τον καυτό ήλιο για περίπου 1 ευρώ την ώρα. Κι ύστερα πεθαίνεις μόνος κι η οικογένειά σου δεν παίρνει τίποτα.
Φαντάσου πως αυτοί που σου φέρθηκαν σαν σκλάβο βγάζουν δισεκατομμύρια, ενώ η οικογένειά σου βυθίζεται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια.
Η FIFA επέλεξε το τυραννικό καθεστώς του Κατάρ για να οργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, κι από τότε υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει περισσότεροι από 6.500 απελπισμένοι κι ευάλωτοι μετανάστες εργάτες.

Η FIFA ήδη δέχεται πιέσεις για να διαθέσει 440 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για τους εργάτες – ίδιο ποσό με αυτό που θα δώσει στις ομάδες. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ποδοσφαιριστές, ακόμα κι ορισμένοι απ’ τους βασικούς χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Αλλά η έναρξη του κυπέλλου είναι σε λιγότερο από μία βδομάδα, γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε τώρα την πίεση με μια δυναμική έκκληση που θα ζητά απ’ τη FIFA να κάνει το σωστό.

Υπόγραψε τώρα και θα παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας στη FIFA.
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Παρά τις προειδοποιήσεις, η FIFA επέλεξε ως διοργανώτρια μια χώρα γνωστή για την καταναγκαστική εργασία και για την κακοποίηση των φτωχών κι απελπισμένων μεταναστών εργατών. Η FIFA βοήθησε στη δημιουργία αυτού του προβλήματος και τώρα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυσή του. Το να κάνουμε έναν τεράστιο οργανισμό όπως η FIFA να πράξει το σωστό μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο. Αλλά η μαζική δημόσια πίεση φέρνει αποτελέσματα, ειδικά όταν τους τσούζει στην τσέπη τους. 

Τέσσερις απ’ τους μεγαλύτερους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Budweiser, McDonalds, Coca Cola, κι Adidas – υποστηρίζουν την αποζημίωση των εργατών. Όπως και το 84% των οπαδών που μπορεί να παρακολουθήσουν τους αγώνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.Έχουμε μόνο λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρώτο παιχνίδι που θα στρέψει την προσοχή όλου του κόσμου στους αγώνες, αντί για τους ανθρώπους που εργάστηκαν κι έχασαν τη ζωή τους στην καυτή ζέστη και τις απάνθρωπες συνθήκες για να κάνουν πραγματικότητα το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. 

Μην αφήνεις τη FIFA να πλουτίσει απ’ την κακοποίηση. Υπόγραψε τώρα για να απαιτήσουμε 440 εκατ. δολάρια αποζημίωση στους μετανάστες εργάτες.
Το Avaaz στηρίζει τα ανθρώπινα και τα εργατικά δικαιώματα σ’ όλο τον κόσμο. Ήδη το 2015 ζητήσαμε απ’ το Κατάρ να βάλει τέλος στη σύγχρονη σκλαβιά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, συγκεντρώνοντας σχεδόν 1 εκατ. υπογραφές. Από τότε, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει κάνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα!

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Bieta, Nate, Christine, Miguel, Ahmed, Luis, Marta, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:
Μουντιάλ 2022: Πάνω από 6.500 οι νεκροί εργάτες στα έργα του Κατάρ (ΕΘΝΟΣ)
Κατάρ: Παγκόσμια έρευνα αποτυπώνει τη σαρωτική απαίτηση να αποζημιώσει η FIFA τις μετανάστριες και τους μετανάστες εργάτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Διεθνής Αμνηστία)
Αγγλικά:
Αποκάλυψη: 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στο Κατάρ από την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου (The Guardian)
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας ζητά να αποζημιωθούν οι μετανάστες εργάτες του Κατάρ (Reuters)
Η κακοποίηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου βλάπτει παιδιά, οικογένειες μεταναστών εργαζομένων (Human Rights Watch)
Κατάρ: Παγκόσμια έρευνα δείχνει συντριπτική ζήτηση από τη FIFA για αποζημίωση μεταναστών στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Amnesty International)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: