Ο δεκάλογος του βιώσιμου τύπου και της βιώσιμης τύπισσας

Αγαπητά μου πιόνια, η Γη έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.

Ενώ μας δόθηκε ένας τέλειος πλανήτης για να συνυπάρξουμε και να τον ζήσουμε στο έπακρο με μπύρες στα χέρια, καταφέραμε τα τελευταία 200 χρόνια -με αποκορύφωμα τα τελευταία 50 χρόνια- να του πιούμε το αίμα με -πλαστικό- καλαμάκι φραπέ.

Οτιδήποτε καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, από το κινητό τηλέφωνο έως την καρφίτσα στον πίνακα ανακοινώσεων, κόστισε πρώτες ύλες, κατεστραμμένη γη, εργατοώρες και προκάλεσε εκπομπές ρύπων για να φθάσει στα χέρια μας, για να μην μιλήσουμε για τις όποιες κοινωνικές και οικονομικές αδικίες έχουν δημιουργηθεί σε όλη αυτή την αλυσίδα. Και, σίγουρα, οι πόροι της Γης δεν είναι ατελείωτοι όπως βλακωδώς νομίζουν κάποιοι και κάποιες.

Η εξαφάνιση ειδών και η αλλαγή του κλίματος (όχι όπως εκφράζεται από την εκνευριστική Γκρέτα Τούνμπεργκ) θα έπρεπε να αποτελέσει καμπανάκι για την απερισκεψία και την απληστία του ανθρωπίνου είδους, ωστόσο συνεχίζουμε ακάθεκτοι με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα την πορεία μας προς τον τοίχο.

Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ερευνητές ή εφευρέτες για να αντιστρέψουμε -όσο κρίνεται δυνατόν- την κατάσταση και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Υπάρχουν πολύ απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας.

Ένας απλός δεκάλογος λοιπόν για όσους εκτιμούν όσα τους έχουν δοθεί σε τούτο τον μάταιο κόσμο:

1: Σεβάσου το νερό. Μην σπαταλάς χωρίς λόγο ένα από τα δύο σημαντικότερα αγαθά αυτού εδώ του πλανήτη. Δικαίως πολλοί πιστεύουν ότι στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό.

2: Μην σπαταλάς για κανέναν λόγο το φαγητό, ένα από τα δύο σημαντικότερα αγαθά αυτού εδώ του πλανήτη. Μάλιστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως η Bring it Back (bringit-back.com) για να συνεισφέρεις ακόμη πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά του Food Waste και να στηρίξεις έτσι και την τσέπη σου.

3: Ανακύκλωσε όσο μπορείς. Ναι ΟΚ, είναι γνωστό πλέον ότι το περιεχόμενο των μπλε κάδων φθάνει-δε φθάνει στις εταιρείες ανακύκλωσης. Ωστόσο εσύ κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό.

4: Ό,τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετές φορές, χρησιμοποίησέ το. Το να μη φέρνεις την κούπα σου στο γραφείο και να χαλάς καινούργιο χάρτινο ποτήρι κάθε μέρα δεν είναι μαγκιά, είναι αυτό-ταπείνωση, που θα έλεγαν και στο Pillow Fights.

5: Βρες το χώμα γύρω σου και φύτεψε. Άσε τα σχέδια για ακραία τσιμεντίλα στην άκρη, αξιοποίησε τον χώρο που σου προσφέρεται και αύξησε το πράσινο του τόπου σου.

6: Άσε το όχημα και περπάτα ή κάνε ποδήλατο, τεμπέλη. Κάποιοι θα παρακαλούσαν να έχουν την τύχη να μπορούν να περπατούν, οπότε πάρε τα πόδια σου ή το ποδήλατό σου για να αποφύγεις εκπομπές ρύπων και να βελτιώσεις και την υγεία σου.

7: Βγάλε από την πρίζα ότι δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις. Που πρέπει δηλαδή να φθάσει η τιμή του ρεύματος για να το κάνεις ρε φίλε;

8: Αγόρασε τις περισσότερες φορές μεταχειρισμένα πράγματα, μη ντρέπεσαι. Το ψώνιο για καινούργια υλικά αγαθά κοστίζει στην τσέπη σου και, κυρίως, στο περιβάλλον.  

9: Δώρισε τα πράγματα μικρής αξίας που δεν χρειάζεσαι, αντί να τα πετάξεις. Κάτι άχρηστο για σένα, ίσως είναι πολύ χρήσιμο για άλλους.

10: Πάρε όσα σου χρειάζονται. Συγχαρητήρια κορόιδο, κάποιος/α μέτοχος και κάποιος/α μαρκετίστας πολυεθνικής δισεκατομμυρίων, έχουν χαμόγελο μέχρι τα αυτιά κάθε φορά που αγοράζεις κάτι που σου πέταξε μία random διαφήμιση και ΔΕΝ χρειάζεσαι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: