«Ανθρώπινο λάθος»

Υπάρχουν φορές που το  κοντέρ θράσους και αναισθησίας, σπάει.

Όσο και αν είμαστε έξω από το χορό σε ό,τι αφορά στην πολιτική ζωή, ορισμένες φορές χρειάζεται μόνο λίγη ανθρωπιά για να αγανακτήσεις με το πάθος κάποιων πολιτικών για την καρέκλα.

Εκτιμώ ότι μία από αυτές τις φορές για τον πρωθυπουργό, ήταν η χθεσινή, όταν χαρακτήρισε «ανθρώπινο λάθος» την τραγωδία στα Τέμπη. Ακόμη και σε αυτή την τόσο μα τόσο θλιβερή στιγμή, ο άνθρωπος που εκλέχθηκε χάρη στην τραγωδία στο Μάτι, μιλά για ανθρώπινο λάθος ενός ατόμου και τοποθετεί ξανά μπροστά την ατομική ευθύνη.

Ακόμη και ο υπουργός είχε τη στοιχειώδη ευθιξία (χωρά μεγάλη συζήτηση αυτή η λέξη, στη συγκεκριμένη περίπτωση), πράγμα πρωτοφανές στα ελληνικά δεδομένα. Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης, το χαβά του. Βγήκαν και τα «παπαγαλάκια» να το αναμασήσουν. Πόση αναισθησία και παλιανθρωπιά.

Δεν ήθελε πολύ μυαλό ή διορατικότητα. Όσοι έβλεπαν τα απίστευτα χάλια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εν έτει 2023, το περίμεναν. «Το περίμενα», «αναμενόμενο», οι φράσεις που ακούγονται στις συζητήσεις από εχθές.

Ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση του 2017, έναντι πινακίου φακής, στην προκλητικά ανεύθυνη και εριστική Ferrovie Dello Stato Italian, όλοι το περιμέναμε.  Ο Προαστιακός είχε καταντήσει κέντρο εμπορίας ναρκωτικών για εγκληματίες, κέντρο ασυδοσίας των Ρομά. Κάθε φορά που η κοπέλα μου έμπαινε αργά το τρένο, καρδιοχτυπούσα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι άπειρες καθυστερήσεις των δρομολογίων, οι οποίες είναι ακόμη πιο έντονες στα μεγάλα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως το Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Πληρώνεις κυριολεκτικά δύο μεροκάματα για να ξοδέψεις όλη σου την ημέρα στους δρόμους.

Θέλετε και άλλο; Να μιλήσουμε για τα «ασημένια βέλη» που κρίθηκαν ακατάλληλα από τους Ελβετούς και τα σούταραν στη χώρα μας, όπου παρουσιάστηκαν ως η τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Να μιλήσουμε για την τεράστια έκταση ακινήτων του ΟΣΕ που μένει αναξιοποίητη;

Όλα αυτά εντάσσονται στη συνεχή απαξίωση των βασικών υποδομών, που η ιδιωτικοποίηση επιτάχυνε ή, ακόμη χειρότερα, δημιούργησε. Αν κάποιος συνθέσει το παζλ των ευθυνών για να αποφευχθεί μία ίδια τραγωδία, θα πρέπει να βάλει όλα τα κομμάτια, από το μεγαλύτερο ως το μικρότερο:

Απαξίωση των δημόσιων υποδομών (Ευρωπαϊκή Ένωση και Κράτος) -> Ιδιωτικοποίηση έναντι πινακίου φακής (Ευρωπαϊκή Ένωση και Κράτος) -> Ενίσχυση της εταιρείας με κρατικά κεφάλαια (Κράτος) -> Αδιαφορία για την αναβάθμιση των υποδομών (Εταιρεία) -> Ασφάλεια των επιβατών ισούται με περιττό κόστος (Εταιρεία) -> … … … … … -> ανθρώπινο λάθος (ο οποιοσδήποτε άνθρωπος στη Γη).

Ο λόγος που υπάρχουν το κράτος, οι εταιρείες, η τεχνολογία, είναι για να μην βασίζονται τόσες ανθρώπινες ζωές σε ένα ανθρώπινο λάθος.

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: