Ελλάδα: Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

Φίλες και φίλοι,

Αυτό είναι ένα ψήφισμα απ’ τη σελίδα Ψηφίσματα Πολιτών, και σκεφτήκαμε πως μπορεί να σε ενδιαφέρει:


Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν το ψήφισμα αυτό εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση του νερού, διαφυλάσσοντάς το ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ως υποχρέωσή μας στις επόμενες γενιές!

Με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο διάστημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για ελάχιστες μέρες και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (27-02-2023), το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Εισάγεται το νομοσχέδιο αυτό τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ ΔΕΥΑ, λοιποί πάροχοι ύδατος).

Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι εισάγεται το νομοσχέδιο αυτό, σε μέρες τις οποίες επικρατεί ένα κλίμα ανείπωτης θλίψης και πανελλαδικού πένθους. Η Κυβέρνηση δείχνει πλέον τον ανάλγητο χαρακτήρα της και τη διάθεσή της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού λίγο πριν τη λήξη της θητείας της.
Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σε καθημερινή βάση δυνατά της φωνής τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό, και ζητούν τη ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο! Βιώσαμε και τον ρόλο της ΡΑΣ (Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων) καθώς και τις προσπάθειες που κατέβαλε να μετακινούμαστε με ασφάλεια με τα τρένα, ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν! 

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σ’ όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Όλοι μας, έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στις επόμενες γενεές επιτείνουμε τον αγώνα κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς της χώρας να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους, απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Με ελπίδα,

Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΥΓ: Αυτό το ψήφισμα δημιουργήθηκε. από ένα μέλος του Avaaz στη σελίδα μας «Ψηφίσματα Πολιτών»
.
Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις ένα ψήφισμα για οποιοδήποτε ζήτημα σε ενδιαφέρει. Απλά πάτα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Βουλή: Την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού (Naftemporiki)
Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που «ξεκλειδώνει» την ιδιωτικοποίηση του νερού – Ένα βήμα πίσω από το υπ. Περιβάλλοντος (ΕΘΝΟΣ)
Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 70 εκατομμύρια μέλη που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το Twitter ή το or Instagram.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: