
Η πιστή σύντροφος, Χόνδα Βαραδερίδου-Χίλια, χρειαζόταν ένα καλό ξεμπούκωμα μετά από ένα μήνα βαρετής ακινησίας.
Αυτή τη φορά επέλεξα μία από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ελλάδα: την ορεινή Αρκαδία. Προορισμοί οι καταρράκτες της Νεμούτας και η λίμνη του Λάδωνα!
Μέσω της Εθνικής Οδού που οδηγεί στην Τρίπολη, βγαίνεις στην έξοδο της Νεστάνης και από εκεί ξεκινά η φοβερή διαδρομή δίπλα στο πολυαγαπημένο Μαίναλο, ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας.
Στον δρόμο συναντάς γνωστά και μη, γραφικά χωριά. Λόγω και της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου, γινόταν ένας χαμός από κόσμο που αναζήτησε την ησυχία και την ομορφιά του βουνού· για να ηρεμήσει, για να ανοίξει ακόμη περισσότερο η όρεξη για το επικό τσιμπούσι της Κυριακής. Στον δρόμο συνάντησα και τρεις από τους ποταμούς της Πελοποννήσου, εξ ου και ο τίτλος του άρθρου.
Πρώτο χωριό το Λεβίδι, από όπου και ξεκινά το μονοπάτι για την Οστρακίνα, την κορυφή του Μαινάλου. Προχωρώντας, συναντάς την πασίγνωστη Βυτίνα. Ξαφνικά εμφανίζεται ο ποταμός Λούσιος και η ταμπέλα για τη Δημητσάνα! Εννοείται, στροφή, για να δούμε αυτή την καταπληκτικής ομορφιάς ορεινή κωμόπολη. Ποιο μέρος θα μπορούσε να ήταν καλύτερο για να φάω επιτέλους την τυρόπιτα που κουβαλούσα από το πρωί, από αυτό:



Αφού ξεχάστηκα για λίγο από τα καθημερινά άγχη κοιτώντας τη Δημητσάνα και το φαράγγι του Λουσίου ποταμού, επιστροφή στον δρόμο για τους καταρράκτες της Νεμούτας.


Περνώντας με τη Honda ξανά μέσα από ορεινά χωριά, με επιβλητικότερο όλων τα Λαγκάδια, πέρασα από τη γέφυρα του Λάδωνα ποταμού!


Στη συνέχεια, ο δρόμος στρίβει δεξιά για τους καταρράκτες της Νεμούτας. Προειδοποίηση προς όσους θέλουν να πάνε: ο δρόμος είναι πολύ στενός και δύσκολος, ενώ χρειάζεται και οδήγηση 5 χιλιομέτρων σε χωματόδρομο. Το θέαμα του Ερύμανθου ποταμού αποζημιώνει!



Αφού λοιπόν χαλαρώσαμε από τον ήχο και τη θέα του ποταμού Ερύμανθου, επιστρέψαμε για λίγα χιλιόμετρα στον δρόμο από όπου ήρθαμε για να στρίψουμε προς τη λίμνη του Λάδωνα. Στη διαδρομή θα πετύχεις και άλλα χωριά, μεταξύ αυτών και τα Τρόπαια. Και μετά από μία ώρα διαδρομής, μπροστά μας ξεπροβάλει η λίμνη!




Η λίμνη του Λάδωνα δεν είναι τόσο γνωστή όσο π.χ. η Δόξα στα μέρη μας, ωστόσο αποτελεί έναν καλό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή αν βρίσκεστε στην Αθήνα ή σε κάποια περιοχή της Πελοποννήσου. Θα έλεγα ότι πιο εντυπωσιακή είναι η διαδρομή μέχρι να φθάσεις στη λίμνη ή να φύγεις από τη λίμνη με κατεύθυνση το Λεβίδι· δίπλα από το μοναδικό Μαίναλο, ενώ στο βάθος φαίνονται η Ζήρεια και ο Χελμός. Επίσης, αυτό που μου άρεσε ήταν τα χωριά της περιοχής του Λάδωνα. Πολλά μικρά, γραφικά χωριά, με το πιο όμορφο -από αυτά που πέρασα- τη Δάφνη.
Το κοντέρ έγραψε περίπου 400 χιλιόμετρα!
Ώρα να προετοιμαστούμε για το hangover και το δίχως έλεος φαγητό του Πάσχα!
Leave a Reply