Οι 8+1 λόγοι που αποδεικνύουν πως ζούμε στη μακράν πιο αστεία περίοδο της ανθρωπότητας 

…. όχι στη χειρότερη περίοδο, αλλά σίγουρα στην πιο αστεία.

Χρησιμοποιείται το επίθετο «αστεία» και όχι «παράλογη» ή «βλαμμένη», για να μην υπάρχει δραματοποίηση και μιζέρια.

Και τί ακριβώς αντικατοπτρίζει η λέξη «αστεία»: το που θα μπορούσε δυνητικά να βρίσκεται ο πλανήτης και η ανθρωπότητα με βάση τα ασύλληπτα τεχνολογικά επιτεύγματα και το που βρίσκεται εν τέλει αυτή τη στιγμή. Επίσης, αντικατοπτρίζει το πως έχουμε επιλέξει να ζούμε και να εστιάζουμε σε πολύ, μα πολύ ασήμαντα πράγματα και αξίες, αντί να ζήσουμε τη ζωή στον ουσία της.

Προφανώς στο παρελθόν ο πλανήτης έζησε εποχές με φρίκη, εποχές που ούτε κατά διάνοια δεν συγκρίνονται με τη σημερινή. Μεσαίωνας, Παγκόσμιοι Πόλεμοι, πανδημίες. Ωστόσο επαναλαμβάνω πως σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε βασιζόμενοι στις δυνατότητες που είχε η κάθε εποχή. Π.χ., στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, περισσότερη λογική υπάρχει στο να πεινάνε άνθρωποι σε μία περίοδο με μηδενικές τεχνολογικές δυνατότητες και υποδομές, παρά τώρα που κυριολεκτικά στέλνουμε Roadsters στον Άρη και σε μία συσκευή τσέπης έχουμε όλες τις ειδήσεις του κόσμου.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρατίθενται σε λίγες λέξεις οι εννέα λόγοι για τους οποίους διανύουμε την πιο αστεία περίοδο της ανθρωπότητας:

Πρώτος λόγος: η μεγαλύτερη επιτυχία του συστήματος είναι ότι έπεισε άντρες και γυναίκες πως είναι εχθροί (ask a feminazi about it). Χωρίς καμία δόση υπερβολής, πρόκειται για την καλύτερη εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε» στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δεύτερος λόγος: ο πλούτος αυξάνεται εκθετικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Ως παράδειγμα, ένας ξυλουργός, ένας απλός υπάλληλος, μπορούσε να χτίσει ένα σπίτι για την οικογένειά του και να ζήσουν όλοι αξιοπρεπώς. Πλέον, εργάζεται ο πατέρας, εργάζεται η μητέρα, εργάζονται ακόμη και τα παιδιά, και μετά βίας βγαίνει το νοίκι και τα βασικά έξοδα. Ποτς γένεν αυτό; (neoliberalism left the conversation)

Τρίτος λόγος: Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στην προσοχή των άλλων. Τον δρόμο άνοιξαν τα social media και εμείς διαλέξαμε από μόνοι μας να ζούμε μία διπλή και ψεύτική ζωή. Πιστεύω ακράδαντα ότι την ημέρα που θα σταματήσουν να υπάρχουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, η ποιότητα ζωής μας θα βελτιωθεί.

Τέταρτος λόγος: Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πεινούν άνθρωποι τη στιγμή που η ανθρωπότητα έχει καταφέρει ασύλληπτα πράγματα στην Τεχνολογία. Μόνο αυτός ο λόγος, αρκεί.

Πέμπτος λόγος: Έχει απαξιωθεί η Τέχνη (διαβάστε εδώ ένα σχετικό αρθράκι του blog), καθώς την «σβήνει» μέρα με τη μέρα το σύστημα, ενώ μέχρι τώρα κατάφερε να αντέξει και να αναγεννηθεί σε «μαύρες» περιόδους της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρω μερικές φορές σε συζητήσεις, είναι ότι εμείς ως έφηβοι μεγαλώσαμε με SOAD, Evanescence, Killers, Moby, όχι με βλακο-Τρανούς, χαζο-Σιν Μπόι και παράσιτα όπως ο Σνικ.

Έκτος λόγος: Έχουμε κάνει διάσημους, ανθρώπους χωρίς ουσία. Ασχολούμαστε κυριολεκτικά με ένα κάρο μαλακίες που έχουν σχέση με τον εντελώς αδιάφορο κόσμο τους (influencers και όλοι αυτοί οι υπο-σταρς). Στα π@π@ρια μας τί κάνει στην προσωπική του ζωή ο καθένας, ειδικά αυτοί. Ο κόσμος έχει ανάγκη από άλλα είδωλα για να πάει μπροστά.

Έβδομος λόγος: Έχουμε πλέον καταντήσει την τεχνολογία ένα εμπόδιο, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα εργαλείο για μία πιο ξεκούραστη καθημερινότητα. Με το χέρι στην καρδιά, πείτε μου, ποιος έχει ανάγκη για updates ή προστασία από το χακάρισμα στην τηλεόραση;;;

Όγδοος λόγος: Αντί να εκμεταλλευτούμε τα κατορθώματα της ανθρωπότητας και να απολαύσουμε μία πιο άνετη ζωή, αυτοκαταστρεφόμαστε θέτοντας ως στόχο “την καριέρα”, με αποτέλεσμα να κατασπαράζουμε άνευ λόγου ο ένας τον άλλο και να καταστρέφουμε κάθε ίχνος ανθρώπινης σχέσης γύρω μας.

Ένατος λόγος: Δεν διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και αφήνουμε ξανά τους δυνάστες, τους ιμπεριαλιστές να διαλύσουν τον πλανήτη μας. Μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, είναι τουλάχιστον αστείο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για έναν τρίτο ΠΠ· ο οποίος αν συμβεί, θα μας αφήσει με ξύλα και πέτρες για τον επόμενο, όπως είχε πει και ο τεράστιος Αϊνστάιν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: