Σε μια κοινωνία σαν τη σημερινή όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, το στρες και η αβεβαιότητα για τη μελλοντική επιβίωση του ατόμου, ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη και με πολλά νέα θύματα της κατάθλιψης.
Η ψυχική υγεία του μέσου ανθρώπου σφυροκοπείται διαρκώς από άγχη, στενοχώριες, λογαριασμούς που τρέχουν και φόρους που πρέπει να πληρωθούν, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι βυθίζονται στο “λαγούμι” της φτώχιας.
Ίσως να μην μπορούμε άμεσα να σταματήσουμε τους φόρους και τους λογαριασμούς, μπορούμε όμως να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας αφαιρώντας από το πρόγραμμά μας κάποιες συνήθειες και προσθέτοντας κάποιες άλλες.
Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τους τοξικούς και μίζερους ανθρώπους. Αυτούς που συνεχώς καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας και μας θυμίζουν τους λόγους που “πρέπει” να είμαστε λυπημένοι. Προσοχή λοιπόν στις συναναστροφές μας.
Αποφεύγουμε τα junk foods και τις κακές συνήθειες όπως κάπνισμα και αλκοόλ, καθώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία τόσο όσο και τη σωματική.
Σταματάμε να ζούμε στα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και να τρεφόμαστε με την ψεύτικη αυτοεπιβεβαίωση των likes. Μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science υποστηρίζει ότι η εμμονή με τα likes που προσδοκούμε να πάρουμε από τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε δεν μας επιτρέπει να θαυμάσουμε και να κρατήσουμε στη μνήμη μας την ομορφιά της εικόνας. Σωστή χρήση λοιπόν στα μέσα δικτύωσης και η ζωή είναι έξω!
Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας. Η γυμναστική τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αποβάλει από τον οργανισμό τοξίνες που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα με κατάθλιψη γυμνάζονται λιγότερο. Η γυμναστική αναζωογονεί, δίνει αυτοπεποίθηση και δυναμικό χαρακτήρα.
Κοιμόμαστε οκτώ ώρες. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος διατηρεί υγιή και λειτουργικό τον οργανισμό και ξεκουράζει τον εγκέφαλο από το καθημερινό στρες. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί πονοκεφάλους, νεύρα και κατ’ επέκταση κακή διάθεση.
Σωστή και δημιουργική διαχείριση των ατυχών γεγονότων που μας συμβαίνουν. Ίσως να μη μπορούμε πάντα να προβλέψουμε το τι θα μας συμβεί, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε το πως θα το διαχειριστούμε. Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το πρόβλημα σαν πρόβλημα αλλά σαν ευκαιρία για εξέλιξη. Σαν μία πρόκληση που μας χτύπησε την πόρτα.
Η ζωή είναι μία και είναι μικρή. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Όπως έλεγε και ο μεγάλος Νίκος Καζατζάκης ”Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει”.
Κ.Σ.
Leave a Reply