Εργοδοτική αυθαιρεσία, μία αιτία για την κατάντια

Χριστούγεννα.
Μέρες χαράς, άλλη μία αφορμή να θυμηθούμε καλούς γνωστούς, να ξεδώσουμε και να διασκεδάσουμε.
Ένα χρηματικό δώρο κατοχυρωμένο νομικά. Με νόμους και αγώνες που κάποιοι εργοδότες αγνοούν επιδεικτικά, εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό επίπεδο -σε σύγκριση με την ΕΕ- της χώρας στην οποία ζουν.

Είναι οι εργοδότες που θεωρούν κορόιδα τους υπόλοιπους εργοδότες που είναι τυπικότατοι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους. Είναι οι εργοδότες που έχουν βασικό στόχο να βγάλουν χρήματα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μια επιχείρηση που θα προσφέρει έργο και θα ανταμειφθεί με βάση αυτό. Είναι αυτοί που έγιναν εργοδότες για να ευχαριστηθούν με την εξουσία πάνω σε έναν υπάλληλο, μήπως και αυτό καλύψει την άδεια τους προσωπικότητα. Είναι μια κατηγορία των ανθρώπων που εμποδίζουν την εξέλιξη της κάθε κοινωνίας.

Άλλοι δεν ασφαλίζουν καν, σε συνέχεια της πάγιας τακτικής που έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες, κλέβοντας έτσι ευθέως χρήματα από τους εργαζομένους και το κράτος.
Τώρα όμως που ο έλεγχος -ευτυχώς- εντατικοποιείται, οι εν λόγω “εργοδότες” βρήκαν άλλο κόλπο να κλέβουν τα χρήματα των εργαζομένων: το να ζητούν πίσω το δώρο Χριστουγέννων, απειλώντας μεταξύ άλλων με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Μέσα σε πόσα άλλα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που ακούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και ακούμε επί χρόνια (όπως απειλές μέσω μπράβων σε εργαζομένους που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, αν είναι δυνατόν, ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά), πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε και τα παρακάτω -όχι ότι δεν έχουν ξαναγίνει.

Στην Μυτιλήνη, εργοδότης καταστήματος εστίασης απαίτησε από εργαζόμενο του να επιστρέψει το δώρο, το οποίο είχε καταβάλει μέσω τραπέζης. Ο εργαζόμενος έστειλε την παρακάτω καταγγελία σε τοπικό μέσο: «Βρίσκομαι στην Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρία εστίασης εν ονόματι Q.T. Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν. Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ. Χ, με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρώ δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμένα ώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην. Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε. Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην Alpha Bank τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν όλος ο κόσμος και εγώ χρωστάω στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο, μου έβαλε τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος. Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο, ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά. Λόγω αυτού του συμβάντος. Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Σας παρακαλώ κάντε μια αναφορά για την Μυτιλήνη αύριο πρωί για αυτό το θέμα. Χάσαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών».

Στα Χανιά, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό Κέντρο και στο Σωματείο Επισιτισμού, υπήρξε ακόμη και περίπτωση που υπάλληλος και επιχειρηματίας πήγαν μαζί στο ΑΤΜ για να γίνει η ανάληψη των χρημάτων και να επιστραφεί άμεσα στον πρώτο το χρηματικό ποσό που κατέθεσε! Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης, μίλησε για φαινόμενα που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα και για περιπτώσεις που αποτελούν την πιο τρανταχτή καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Και όμως συμβαίνουν χωρίς ποτέ να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Γίνονται δε γνωστά μετά την περίοδο των γιορτών και όταν πια τα θύματα έχουν χάσει και το δώρο που δικαιούνται και πολύτιμο χρόνο για τη διεκδίκηση του. Υπό το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, οι εργαζόμενοι που υποκύπτουν στις επιταγές των εργοδοτών τους σπάνια προβαίνουν σε επίσημη καταγγελία. «Γνωρίσαμε περιπτώσεις συναδέλφων που πήγανε στο ΑΤΜ μαζί με κάποιους απ’ τους εργοδότες .Γνωρίσαμε ακόμη και περίπτωση αλλοδαπής που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της ο εργοδότης και της είπε φέρε μου τα χρήματα του δώρου πίσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων κ. Ιωσήφ Αποστολάκης. Ο ίδιος εξήγησε ότι στον κλάδου του επισιτισμού παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ο εργοδότης να ζητάει όχι από έναν εργαζόμενο, αλλά από το σύνολο του προσωπικού, να του επιστρέψουν το ποσό που κατέθεσε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έτσι ο ίδιος φαινόταν νόμιμος και ταυτόχρονα κερδισμένος αφού επί της ουσίας δεν έδωσε ούτε ευρώ ως δώρο στους εργαζόμενους του. «Οι καταγγελίες δυστυχώς που έχουν γίνει, γίνονται μετά που θα περάσουν οι γιορτές και τα χρήματα έχουν δοθεί ήδη πίσω. Οι πιέσεις και η τρομοκρατία στην αγορά εργασίας είναι τεράστια μπροστά στο φόβο την ανεργίας αλλά από την άλλη κανένας συνάδελφος δε πρέπει να επιστρέφει δεδουλευμένες αποδοχές» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης. Μάλιστα, προέτρεψε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας ή στα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους φαινόμενα. «Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να μην επιστρέφουν το δώρο. Είναι κόπος δικός τους και είναι κρίμα να το χάνουν από το οικογενειακό τους εισόδημα» σημείωσε.

Τί άλλο να πούμε δηλαδή…

Αγαπητοί φίλοι, μην φοβάστε τις απειλές και το θράσος των ανθρώπων που νομίζουν ότι υπερβαίνουν τους νόμους. Πέρασε η εποχή της ευημερίας τους.

Τώρα αναδύεται μια άλλη γενιά, γεμάτη όνειρα και τεχνογνωσία, σε πείσμα της κρίσης που προκάλεσαν άλλοι. Τελειώνει η περίοδος της ασυδοσίας και όσο πιο ενωμένοι, ανοικτόμυαλοι και ατρόμητοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το τέλος της.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: