Ένα σύντομο μήνυμα για τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες

Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Ούτε κάτι που θα καθορίσει τη ζωή σας.
Δυστυχώς το σύστημα Παιδείας έχει διαμορφωθεί με έναν τρόπο που να προσδίδει σημασία ζωής στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Πρόκειται όμως για εξετάσεις που θα δώσετε πάλι στη ζωή σας, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού ξένης γλώσσας. Επίσης, αποτελεί το ένα εκατομμυριοστό των όσων σημαντικών θα ζήσετε στη ζωή σας.

Αναμφίβολα αποτελεί μία ευκαιρία να ζήσατε εμπειρίες, να μετακομίσετε σε μία άλλη πόλη. Ωστόσο, αυτήν την ευκαιρία μπορείτε να τη δημιουργήσετε και οι ίδιοι με έναν άλλον τρόπο. Και στο κάτω κάτω, αν δεν περάσετε μπορείτε απλά να ξαναδώσετε.
Μην μπείτε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του άγχους. Όποιος κοπιάσει θα ανταμειφθεί κάποια στιγμή. Ζούμε σε έναν πλανήτη που ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άπειρες ευκαιρίες.

Και μην ξεχνάτε. Η μόρφωση λαμβάνει δύο μορφές, την ακαδημαϊκή και την κοινωνική. Η μία απαιτεί λίγα χρόνια, η άλλη απαιτεί μία ζωή.
Είτε με τις πανελλήνιες είτε χωρίς, στο χέρι σας είναι να μορφωθείτε συνολικά. Ήδη έχετε μορφωθεί πολύ χωρίς να το έχετε συνειδητοποιήσει. Και καλά κάνετε, ο κόσμος χρειάζεται πλέον μορφωμένους ανθρώπους.

Καταλαβαίνω το άγχος σας, πέρασε κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι από πληθώρα γραπτών εξετάσεων και έχω να σας πω μονάχα τούτο: Θα τα καταφέρετε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στη ζωή σας αν προσπαθήσετε έντονα και έντιμα. Έντιμα. Έντιμα και χωρίς δόλο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με αυτόν τον τρόπο όλα όσα επιθυμείτε θα έρθουν κάποια στιγμή για εσάς.

Καλή επιτυχία φιλαράκια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: