Αυτό Το Mall δεν κλείνει ποτέ…

Ας ξεκινήσουμε με μια εφιαλτική εικόνα. Ας πούμε ότι είστε εκείνο το ανθρωπάκι από μπισκότο που στο παραμύθι ξεφεύγει και το ψάχνουν κλπ κλπ.

Φανταστείτε ότι ζείτε μέσα σε ένα σπίτι από το μπισκότο. Ο υπαρξιακός σας τρόμος τώρα δημιουργεί τα εξής δύο ερωτήματα: Είμαι φτιαγμένος από σπίτι ή το σπίτι είναι φτιαγμένο από εμένα; Κρατήστε λίγο αυτή την περίεργη εικόνα.

Είστε στο facebook. Και το laptop σας πλέει τα λοίσθια σιγά σιγά και το λέτε σε κάποιον και ξαφνικά η Χ ή Ψ αλυσίδα με είδη τεχνολογίας σας εμφανίζει προσφορές και ευκαιρίες.

Είστε στο βασικό μισθό και υπάρχει μια λίστα από ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν αλλά υπάρχουν και αυτές οι επιθυμίες που θα σας ελάφρυναν αρκετά αν ήταν εφικτό να τις ικανοποιήσετε.

Και πλέον είστε μέσα σε ένα Mall που ανοίγουν οι επιθυμίες σας μπροστά σας. Γνωρίζει τη μουσική σας, τα στέκια σας, έχει δει κατά πάσα πιθανότητα γυμνές σας φωτογραφίες σε συνομιλία ή του αντικειμένου του πόθου σας. Ξέρει τους φόβους σας, τα συμπτώματα που γκουγκλάρατε και τις ασθένειες που φοβάστε. Αν κάνει μια μικρή στατιστική από τα ακούσματα σας, τους συγγραφείς σας, τα blogs που διαβάζετε και τα μαγαζιά που πάτε μπορεί με τεράστια ακρίβεια να καταλάβει τι ψηφίσατε. Οι σταθερές σας αποκλίσεις είναι και αυτές καταγεγραμμένες.

Από κοινωνικοοικονομικής άποψης το σουπερμάρκετ σκότωσε το μαγαζί, το mall/megastore σκότωσε το supermarket και πλέον το e-commerce μεγάλων κολοσσών όπως η Amazon έχουν αλλάξει τελείως το money cycle στο retail. O έμπορος ιδιοκτήτης προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στον όγκο πωλήσεων και στο cost leadership των μεγάλων παιχτών. Κατ’ επέκταση αλλάζει και ο χάρτης της ιδιοκτησίας.

Έχω φτάσει Σκωτία και δεν κατάφερα να φέρω το ηλεκτρικό μου πιάνο εδώ, όπως είναι πολύ λογικό. Δοκίμασα στη Γλασκώβη ένα που είναι στις 2000 λίρες. Τώρα λοιπόν το συγκεκριμένο είναι μόνιμα σε διαφήμιση μπροστά στα μάτια μου και υπάρχει αυτή η εσωτερική σύγκρουση με την ανεκπλήρωτη (και πρέπει να παραμείνει έτσι) επιθυμία.

Όσο χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επιθυμητικό μας θα βομβαρδίζεται από καταναλωτικές βόμβες. Το Mall αυτό είμαστε εμείς και δεν υπάρχει καμία, καμία έξοδος.

Το μπισκοτένιο ανθρωπάκι τώρα ουρλιάζει.

#data_mining_ultimatum #quote_the_craving #consumerism
#I_like_fat_butts_and_I_cannot_like #shopping_psychotherapy
#tit_for_tat #never_stop_selling_the_idea_of_selling_to_salespeople  

Το Πουλί της Φωτιάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: