Είναι η μουσική, φίλε

Στις πιο σκοτεινές νύκτες θα είναι πάντα εκεί να σου θυμίζει το φως.
Σε χαρούμενες ημέρες θα είναι πάντα εκεί να σε κάνει να νοσταλγείς το παρελθόν ή να θυμάσαι τα σκοτάδια. Αλλά από αυτά τα σκοτάδια επιβιώσαμε. Οπότε και πάλι η χροιά της θα μας θυμίσει κάτι ευχάριστο. Εκείνα τα βράδια με τους φίλους μας. Εκείνα τα βράδια με τσιγάρο και αλκοόλ. Εκείνα τα βράδια που διανύαμε χιλιόμετρα με τα ακουστικά και όλη η ζωή περνούσε από μπροστά μας.
Είναι η μουσική. Και μου ήρθε στο μυαλό το «The Treasured Writings of Kahlil Gibran» από τότε που δούλευα σε βιβλιοπωλείο. Αυτή τη στιγμή η μουσική είναι μεταξύ αυτών που μου δίνουν ζωή και ενέργεια για να συνεχίσω για μία ακόμη φορά. Να φύγω από τη βρωμιά.
Και αυτό το άρθρο ήθελα να γράψω όσο πιο γρήγορα μπορούσα, να εκφράσει τα συναισθήματά μου. Και ευτυχώς βρήκα αποσπάσματα (ευχαριστώ τους ιστότοπους astralmoonbeam.wordpress.com και thesoundofthesoul.gr από όπου και βρήκα το υλικό).

Κάθισα πλάι σε κείνην που η ψυχή μου αγαπούσε και άκουσα τα λόγια της. Ήμουν σιωπηλός, την αφουγκραζόμουν, κι ένοιωθα μέσα στη φωνή της μια δύναμη που έκανε την καρδιά μου να πάλλεται και την ψυχή μου να βγαίνει από το σάρκινο περίβλημα της. Τότε η ψυχή μου άρχισε να πλανιέται σ’ ένα απέραντο διάστημα, ατενίζοντας το σύμπαν σαν όνειρο και το σώμα σαν στενή φυλακή.
Μια αλλόκοτη μαγεία πότισε τη φωνή της αγαπημένης μου και διαπέρασε τις αισθήσεις μου ενώ λησμονούσα το νόημα μέσα στα λόγια της για να ακούσω εκείνο που με απελευθέρωνε από όλα τα λόγια.

Ήταν, φίλοι μου, η μουσική.
[…]
Κι αλήθεια, η μουσική είναι η γλώσσα των ψυχών, και οι μελωδίες είναι αύρες απαλές που δονούν τις χορδές της καρδιάς. Η μουσική είναι τα λεπτεπίλεπτα δάχτυλα που χτυπούν τη θύρα των αισθήσεων και ξυπνούν τη μνήμη’ εκείνη τότε ανασύρει από το παρελθόν τις έντονες στιγμές που οι νύχτες τις κρατούσαν θαμμένες.
[…]
Αφότου ο άνθρωπος βρέθηκε στη γη, η μουσική ήρθε σ’ αυτόν, εξ’ ουρανού αποκάλυψη σαν γλώσσα που ξεχωρίζει ανάμεσα σ’ όλες τις γλώσσες. Η μουσική μιλάει στην καρδιά με όσα η καρδιά έχει μέσα της κρυμμένα, είναι συνομιλία ανάμεσα στις καρδιές. Είναι όμοια με την αγάπη, η δύναμή της αγγίζει όλους τους ανθρώπους.
[…]
Μοιάζει με τον ήλιο που χαιρετάει με τις αχτίδες του όλα τ’ αγριολούλουδα.
Η μουσική, σαν λυχναράκι, διαλύει τα σκοτάδια της ψυχής και φωτίζει την καρδιά αποκαλύπτοντας τα βάθη της.
[…]
Η ψυχή είναι ένα λεπταίσθητο άνθος εκτεθειμένο στον άνεμο του πεπρωμένου. Οι πρωινές αύρες την κινούν και οι στάλες της δροσιάς λυγίζουν το λαιμό της. Έτσι γίνεται και με το κελάηδισμα του πουλιού που τραβάει τον άνθρωπο από το λήθαργό του’ εκείνος τότε ακούει και νοιώθει και δοξάζει τη δημιουργική σοφία της κρυστάλλινης μελωδίας και τα τρυφερά αισθήματα του πουλιού.
Αυτό το κελάηδισμα κινητοποιεί τη δύναμη της σκέψης του ανθρώπου’ εκείνος τότε αναρωτιέται πώς το τραγούδι ενός πουλιού μπόρεσε να του προσφέρει τέτοια αγαλλίαση και πώς δόνησε τις χορδές της καρδιάς του φανερώνοντάς του νοήματα που ποτέ δεν βρήκε γραμμένα σε όσα βιβλία του κληροδότησαν γενιές ολόκληρες πριν από κείνον.

Όταν τα πουλιά τραγουδούν, καλούν τα λουλούδια στα χωράφια ή μιλούν στα δέντρα ή ακούν το μουρμουρητό των ρυακιών; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι λέει το πουλί, ούτε τι μουρμουρίζει το ρυάκι, ούτε τι ψιθυρίζουν τα κύματα όταν αγγίζουν τις παραλίες αργά και απαλά.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι λέει η βροχή όταν πέφτει πάνω στα φύλλα των δέντρων ή στα τζάμια των παραθύρων. Δεν μπορεί να ξέρει τι λέει το αεράκι στα λουλούδια των χωραφιών.
Αλλά η Καρδιά του Ανθρώπου μπορεί να νιώσει και να κατανοήσει το νόημα αυτών των ήχων που παίζουν με τα συναισθήματά του. Η Αιώνια Σοφία συχνά μιλάει σε αυτόν σε μια μυστηριώδη γλώσσα. Η ψυχή και η φύση συνομιλούν μαζί, ενώ ο Άνθρωπος στέκεται άφωνος και μπερδεμένος.
Αλλά ο Άνθρωπος δεν έχει κλάψει με αυτούς τους ήχους; Και δεν είναι αυτά τα δάκρυά του εύγλωττα κατανόηση;
Θεία Μουσική!
Κόρη της Ψυχής της Αγάπης
Βάζο πικρίας και αγάπης
Όνειρο της ανθρώπινης καρδιάς, καρπός θλίψης
Λουλούδι χαράς, αρώματος και ανθός συναισθημάτων
Γλώσσα των εραστών, αποκαλυπτήριο των μυστικών
Μητέρα των δακρύων της κρυμμένης αγάπης
Εμπνευστής ποιητών, συνθετών, αρχιτεκτόνων
Ενότητα σκέψεων μέσα σε θραύσματα λέξεων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: