Ο Κορινθιακός Κόλπος πεθαίνει.
Το χειρότερο σενάριο για τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν.
Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει καταστρέψει τον Κόλπο και έχει ξεπεράσει τα φυσικά όρια της ανθεκτικότητάς του, σε σημείο που πρέπει να αναληφθεί επειγόντως σημαντική δράση για την αντιστροφή των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών.
Η έρευνα σχετικά με τα προβλήματα του Κορινθιακού κόλπου είναι πολύ περιορισμένη ή σχεδόν ανύπαρκτη, οπότε σε αυτό το κείμενο μιλάω απλά ως μάρτυρας και ντόπιος πρώην κάτοικος της περιοχής.
Νεκρά δελφίνια και ψάρια στις ακτές κάθε χρόνο, αμέτρητες μέδουσες, σκουπίδια στη θάλασσα και στις ακτές, είναι μερικές εικόνες που οι ντόπιοι και οι τουρίστες παρακολουθούν πιο έντονα κάθε καλοκαίρι.
Ρύπανση των υδάτων και σκουπίδια. Η ποιότητα των κορινθιακών υδάτων θεωρείται αμφίβολη. Το πρόβλημα έχει πολλές αιτίες, από τα εργοστάσια βωξίτη και τα σκουπίδια στον βυθό, μέχρι τις βρώμικες παραλίες και τα ποτάμια γεμάτα σκουπίδια που ρέουν στον Κόλπο. Τα σκουπίδια είναι παντού στον Κορινθιακό Κόλπο. Στη θάλασσα, στις ακτές. Ο Κόλπος είναι μια “κλειστή” θάλασσα με αποτέλεσμα τα νερά να μην ανανεώνονται, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα.
Υπεραλίευση. Οι πρωτοφανείς ποσότητες μεδουσών το καλοκαίρι του 2017, ήταν απόδειξη της δραστικής μείωσης του αριθμού των ψαριών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ που παρέχονται στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», το φαινόμενο οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και την υπεραλίευση, η οποία καταστρέφει τους «θηρευτές» των μεδουσών, όπως τα δελφίνια και οι θαλάσσιες χελώνες.
Ο Κόλπος χρειάζεται χρόνο και δράση για να επανέλθει. Δεδομένου ότι φαίνεται αδύνατο να «εξαφανιστούν» άνθρωποι και να αφεθεί το οικοσύστημα να ανοικοδομηθεί, απαιτείται επειγόντως ένα οργανωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στον Κορινθιακό Κόλπο.
Το κράτος και οι ντόπιοι απουσιάζουν εντελώς από όλα αυτά τα προβλήματα και η μόνη δράση που έχει επιτευχθεί, είναι από εθελοντές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.
Μερικά παραδείγματα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, είναι:
Έλεγχος από την ακτοφυλακή. Η ακτοφυλακή δεν υπάρχει καν στον Κορινθιακό Κόλπο. Η συχνή παρουσία και δραστηριότητα του λιμενικού θα αποθαρρύνει την υπεραλίευση και τη ρίψη σκουπιδιών στη θάλασσα. Ο Κόλπος είναι αρκετά εύκολο να ελεγχθεί, καθώς η περιοχή του είναι μικρή και περιβάλλεται από κατοικημένες περιοχές.
Αυστηρές νομικές κυρώσεις. Ο έλεγχος πρέπει να συνδυάζεται με αυστηρές νομικές κυρώσεις νομικές κυρώσεις, οι οποίες θα είναι αποθαρρυντικές και παραδειγματικές για όσους παραβιάζουν το νόμο. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία, καθώς εμποδίζουν έμμεσα τον έλεγχο στον Κορινθιακό Κόλπο.
Ένας ενεργός δήμος και πολίτες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι δήμοι γύρω από την περιοχή της Κορίνθου είναι αδρανείς για δεκαετίες όσον αφορά τον Κορινθιακό Κόλπο. Είναι πλέον καιρός να λάβουμε σοβαρά υπόψη το τεράστιο πρόβλημα και να δράσουμε. Οι πολίτες πρέπει να πιέσουν τα τοπικά όργανα και να απαιτήσουν αλλαγή. Ταυτόχρονα, οι δήμοι πρέπει να έρχονται σε επαφή με εθελοντές για να ενισχύσουν τις ενέργειές τους.
Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και τα τοπικά σχολεία είναι σίγουρα ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Οι νέοι πρέπει να αγκαλιάσουν την πραγματικότητα από νεαρή ηλικία και να είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη δράσης.
Leave a Reply