Η βιομηχανία της ευτυχίας

Αποσπάσματα από το «Ευτυχία» (Τζόαν Ντάνκαν Όλιβερ, 1999), ένα από τα καλύτερα και πιο απλά βιβλία έχω διαβάσει…

“Ο αρχηγός μίας χορευτικής μπάντας, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 97 ετών, συνήθιζε να λέει πως ανήκει στη «βιομηχανία της ευτυχίας»”.

“Για χιλιάδες χρόνια, οι φιλόσοφοι συμφωνούν πως ο σκοπός της ζωής είναι να βρεις την ευτυχία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό είναι το ύψιστο ηθικό μας καθήκον.

Οι ωφελιμιστές, αιώνες αργότερα, έλεγαν πως καθήκον μας είναι να φροντίζουμε να είναι όλοι οι άλλοι εξίσου ευτυχισμένοι.

Οι πνευματικοί ηγέτες μοιάζουν μπερδεμένοι όσον αφορά την ευτυχία:

Η χριστιανική εκκλησία ποτέ δεν ξεκαθάρισε εάν η ευτυχία είναι αποκλειστικά μία ανταμοιβή της επόμενης ζωής ή ένα αγαθό στο εδώ και το τώρα. Για τους βουδιστές η ευτυχία είναι ο καρπός της αφύπνισης -η ελευθερία της επιθυμίας. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Σίγκμουντ Φρόυντ και η ψυχολογία έγινε η πραγματική μας θρησκεία, η ευτυχία μοιάζει με γεμισμένο όπλο. Μέχρι τότε ο,τιδήποτε μας έκανε ευτυχισμένους πιθανόν δεν ήταν καλό για μας· η επιδίωξη της ευτυχίας ήταν γεμάτη εσωτερικές συγκρούσεις.

Επιτέλους, τώρα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η στοργή, ο σεβασμός και το χιούμορ, είναι στο επίκεντρο. Δεν είναι απλώς καλό να επιδιώκεις την ευτυχία, είναι απαραίτητο. Η καλύτερη ευχή για μια καλή ζωή -και έναν καλύτερο πλανήτη- είναι να αναπτύξουμε την πιο ευγενική, την πιο φιλική, την πιο αισιόδοξη πλευρά της φύσης μας”.

“Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή ως ευκαιρία.

Οι προκλήσεις είναι γι’ αυτούς μεταμφιεσμένες ευλογίες. Όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, το μυαλό μας είναι ανοιχτό και διαλλακτικό. Αντίστροφα, όταν είμαστε ανοιχτοί και διαλλακτικοί νιώθουμε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία, σύμφωνα με κάποιον ερευνητή, είναι μία «σπείρα με ανοδική ευτυχία». Δε μας κάνει μόνο να νιώθουμε καλύτερα, αλλά και να είμαστε καλύτεροι -καλύτεροι στο να σφυρηλατούμε σχέσεις που να μας γεμίζουν και να μας ικανοποιούν, στο να βάζουμε στόχους με νόημα και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις περιπέτειες της ζωής”.

“Το καλύτερο από όλα όμως είναι ότι μπορούμε να τη μεταδώσουμε στους γύρω μας”.

“Τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν αυτό-ενθαρρυντικά. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναπτυχθούμε”.

“Σύμφωνα με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρότινος, ήταν πιο υγιές να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, ακόμη και τα αρνητικά. Έτσι, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που λειτουργούσαν με καταστροφικό τρόπο και πολλοί άλλοι που υπέφεραν από επιθέσεις. Τώρα έχει γίνει ριζική μεταστροφή και γνωρίζουμε ότι η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν τη δεξιοτεχνία να χρησιμοποιούν το θυμό τους εποικοδομητικά, ως ένα εργαλείο προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης, για παράδειγμα. Όπως παρατήρησες πριν, το να σκορπάς θυμό γύρω σου απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα”.

“Το να καταπιέζεις ένα συναίσθημα είναι διαφορετικό από το να επιλέγεις συνειδητά να μην αντιδράς σε αυτό. Όπως παρατήρησες, τα καταπιεσμένα συναισθήματα συνήθως εκφράζονται τελικά, συχνά με πλάγιο τρόπο”.

Αυτός που ζει σε αρμονία με τον εαυτό του, ζει σε αρμονία με το σύμπαν (Μάρκος Αυρήλιος, 121-180)“”.

“Απλώς και μόνο το να γνωρίζουμε ότι συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος δεν είναι μόνιμα εξαρτήματα της ανθρώπινης ψυχής, μεγαλώνει την πιθανότητα μεταμόρφωσης της εσωτερικής ελευθερίας”.

“Η συμβουλή του Δαλάι Λάμα για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση (…) είναι να ξεκινήσουμε από χαμηλά, με τα μυρμήγκια και τα άλλα έντομα”.

“Εστιάζοντας στην καλοσύνη, μπορούμε όχι μόνο να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλά ίσως και τον κόσμο. Και με τον καιρό να δημιουργήσουμε έναν παράδεισο επί Γης”.

“Όταν η ευτυχία μοιάζει άπιαστη, θυμηθείτε τη δύναμη του «παρακαλώ» και του «ευχαριστώ». Μια απλή χειρονομία σεβασμού μπορεί να αλλάξει τη μέρα κάποιου”.

“Η ευγένεια είναι μία από τις πιο υποτιμημένες αρετές”.

“Η ασέβεια εξευτελίζει, υπονοεί πως ο άλλος δεν μετράει. Το μήνυμα είναι Δεν υπάρχεις”.

“Η μεγαλύτερη απόλαυση που ξέρω είναι να κάνει μία καλή πράξη κρυφά και να μαθαίνεται τυχαία (Τσαρλς Λάμπ, 1775-1850)”.

“Ο Δαλάι Λάμα σημειώνει πως η συμπόνια και η γενναιοδωρία απαιτούν υπομονή”.

“Η δημιουργικότητα είναι η φωτιά του πνεύματος η οποία πυροδοτεί την καθημερινή ζωή και φωτίζει ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι είμαστε δημιουργικοί. Ορισμένες φορές χρειάζεται απλώς σπρώξιμο”.

“Η δημιουργική ζωή δεν είναι για τους τεμπέληδες. Σημαίνει να εργάζεσαι εντατικά μέχρι εκεί που φθάνουν τα όριά σου, προκαλώντας τον εαυτό σου να πάει πιο μακριά”.

“Μία καλή ζωή κατευθύνεται από την καρδιά. Συχνά χρειάζεται δουλειά και συνεισφορές για να διατηρηθεί. Ο σκοπός δίνει σχήμα και κατεύθυνση στο δρόμο σου. Η αίσθηση της αποστολής φέρνει ικανοποίηση. Η εκπλήρωση της αποστολής είναι ευτυχία”.

“Πιστεύεις πως αυτό το οποίο χρειάζεσαι είναι αλλαγή στη δουλειά ή στην καριέρα σου, αλλά εγώ νομίζω ότι σε απασχολεί μία μεγαλύτερη αναζήτηση: να επαναπροσδιορίσεις τον σκοπό της ζωής σου και να επαναφέρεις την αίσθηση του νοήματος”.

“Ακόμη και το ποσό που κερδίζουμε δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η αίσθηση πως η δουλειά μας εξυπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό -και εκφράζει αυτό που υπάρχει στην καρδιά μας”.

“Ωριμότητα είναι να διαλέγουμε το μονοπάτι της ευτυχίας με διάρκεια και όχι της άμεσης απόλαυσης”.

“Συχνά φτάνουμε στο σημείο να ξεσπάσει μία κρίση για να σοκαριστούμε, συνειδητοποιώντας πόσο πολύ έχουμε αγνοήσει τους ανθρώπους οι οποίοι σημαίνουν πάρα πολλά για εμάς. Συλλογίσου τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου. Δες ποιες χρειάζονται προσοχή”.

“Μπορεί να έχουμε όλη την καλή διάθεση να βάλουμε σε προτεραιότητα τους φίλους και την οικογένεια, όμως, όταν έρθει η ώρα να το αποδείξουμε εμπράκτως, βρίσκουμε χιλιάδες δικαιολογίες για να διατηρήσουμε την κατάσταση ως έχει”.

“Κράτα το παρελθόν σε μία σπηλιά, το μέλλον πίσω απλό τον ορίζοντα κι άφησε το παρόν να προβάλλει τόσο μεγάλο, ώστε να μην μπορείς να δεις τίποτε άλλο, εκτός κι αν τεντωθείς επίτηδες για να ρίξεις μία ματιά”.

“Οι άνθρωποι που ζουν με το παρελθόν έχουν κάνει φαντάσματα τους εαυτούς τους”.

“Ο θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, κι όμως το αδέσμευτο μυαλό του δε σταματά ποτέ να αναζητά νέους επιστημονικούς ορίζοντες. Ο ηθοποιός Κρίστοφερ Ριβ, ο οποίος έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα καθώς έκανε ιππασία, έγινε εγκάρδιος υποστηρικτής της έρευνας για τη σπονδυλική στήλη. Παράλληλα, έγινε πρότυπο για καλλιτέχνες καθηλωμένους σε αναπηρική καρέκλα. Επίσης, η Έλεν Κέπλερ άλλαξε τη ζωή των τυφλών και των κωφών”.

“Οι άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες ακόμη και στην πιο ωμή πραγματικότητα μπορούν να βρουν την ευτυχία οπουδήποτε”.

“Η πρόθεση μετράει”.

“Οι αξίες δεν έχουν υπόσταση αν δεν τις ενσωματώνουμε στις πράξεις μας”.

“Ο πραγματικός πλούτος δεν είναι ο τραπεζικός σου λογαριασμός, αλλά η αίσθηση πληρότητας”.

“Το να ξοδεύουμε χρήματα για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας ή την οικονομία, είναι μία ύπουλη μορφή αυτοκαταστροφής”.

“Το γέλιο μας φέρνει κοντά, χωρίς  αμφιβολία”.

“Το χιούμορ διευρύνει τη στενή, εγωκεντρική μας αντίληψη, δημιουργώντας χώρο για πιο φωτισμένες, ανοιχτόμυαλες απόψεις”.

“Πιστεύω πως, όσο συνδέεις την επιτυχία σου με εξωτερικούς παράγοντες -να κερδίζεις πολλά χρήματα, να έχεις ακριβά παιχνίδια, να διατηρείς μία συγκεκριμένα εικόνα-, η ευτυχία σου θα βρίσκεται πάντα στο έλεος δυνάμεων εκτός του δικού σου ελέγχου”.

“Στην πραγματικότητα, κανέναν επίτευγμα από μόνο του δεν αρκεί για να είναι πηγή ευτυχίας”.

“Εδώ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη γιορτή, ανεξάρτητα από εθνικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διαφορές”.

“Το πρώτο βήμα προς τη γαλήνη είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με κατανόηση και συμπόνια”.

“Ο φυσικός κόσμος είναι σίγουρα απείρως μυστηριώδης και θαυμαστά απλός, υπενθυμίζοντάς μας τη θέση μας στο υπέροχο δίκτυο της ζωής”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: