Takis Shelter, ο σωτήρας των καλύτερών μας φίλων

Ορισμένοι λένε, πολύ ορθώς, πως ο πολιτισμός του κάθε λαού φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στις ευπαθείς ομάδες. Θα συμφωνήσω απόλυτα και θα προσθέσω ότι ένα ακόμη μέτρο είναι η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα.

Πιστεύω ότι σαν λαός είμαστε φιλόζωοι, ωστόσο η ύπαρξη ασυνείδητων αλλά και η ανύπαρκτη οργάνωση (και) σε αυτό το φλέγον ζήτημα, αδικεί όσους προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στα ζώα.

Και μέσα σε αυτήν την απογοήτευση έρχεται ένα φωτεινό παράδειγμα: το Takis Shelter.
Κυριολεκτικά έμεινα με το στόμα ανοικτό όταν έμαθα πρώτη φορά για το καταφύγιο, μέσω YouTube, καθώς δεν περίμενα κάτι τόσο όμορφο και οργανωμένο στην ελληνική επαρχία. Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για ξένο κανάλι, lol.
Όπως ήταν φυσικό σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσω και να γνωρίσω, έστω και τηλεφωνικά, τον άνθρωπο πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα. Αφού ρώτησα άνθρωπο έμπιστο από Ιεράπετρα να μου πει λεπτομέρειες, το feedback ήταν άκρως θετικό και αποφάσισα να τον πάρω τηλέφωνο!

Ο Τάκης Προεστάκης λοιπόν, πρώην DJ και ιδιοκτήτης Club, επένδυσε όλη του την μέχρι τότε περιουσία ύψους 180.000 ευρώ για να φτίαξει ένα καταφύγιο ζώων. Στο αρχικό, εκτασής πέντε στρεμμάτων καταφύγιο, άρχισαν να βρίσκουν στέγη, φροντίδα και αγάπη κυρίως αδέσποτα σκυλάκια, γατούλες ακόμα και κατσίκες, όλα τους παρατημένα, πεινασμένα και πολλές φορες κακοποιημένα.

‘Ενα βίντεο του στην πλατφόρμα του ”The dodo” ξεπέρασε τις 90.000.000 προβολές. Άρθα-αφιερώματα γράφονται σε όλοκληρο τον πλανήτη, με ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αυτό της Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Ο Τάκης είναι πλέον γνωστός σε όλο τον κόσμο. καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές και ακόλουθοι στα social media το αποδεικνύουν. Ξεκίνησε το έργο του το 2014 και το 2015 δημιούργησε με πολύ κούραση και αγάπη το σωματείο Takis Shelter. Μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια, το καταφύγιο έχει σώσει πάνω από 1200 (!!) ψυχές σκύλων, ενώ αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο 30 στρεμμάτων βρίσκονται περίπου 400 σκυλιά. Το καταφύγιο σώζει, φροντίζει, αναθρέφει και βρίσκει σπίτι στα αδέσποτα.

Πόσο φοβερό φίλε. Ακόμη και τα πιο επιθετικά σκυλιά που συνάντησε, όπως μου τόνισε, με τη φροντίδα έγιναν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

Όπως μου είπε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, τα ζωάκια αυτά ήταν κακομεταχειρισμένα και κακοποιημένα. Μου περιέγραψε μεταξύ άλλων παραδείγματα κατοικίδιων που ήταν χτυπημένα ή επί πολλά χρόνια δεμένα.

“Μέχρι τότε έπινα τα ποτάκια μου και διασκέδαζα. Όταν άρχισα να ασχολούμαι συνέχεια με τα ζώα και τον εθελοντισμό, κατάλαβα τί τέρας είναι ο άνθρωπος”, μου είπε χαρακτηριστικά.

“Τότε κατάλαβα τί πόνο μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος σε αυτές τις ψυχές”. Και πώς να έχει άδικο. Ορισμένοι βλέπουν τον σκύλο ως ένα μέσο να περνά η ώρα και να φυλάγεται η περιουσία τους, όχι σαν μια συντροφιά. Και, όπως συμφώνησε ο Τάκης, αυτή η νοοτροπία καλλιεργήθηκε από τις προηγούμενες δεκαετίες.

“Πλέον όμως βλέπω μεγάλη βελτίωση”, υπογράμμισε, σχολιάζοντας για τη νέα γενιά, εμάς.
Κατά τη γνώμη του Τάκη, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, η κοινωνία μπορεί να ευαισθητοποιηθεί έναντι των κατοικίδιων με δύο τρόπους: μέσω της Παιδείας και μέσω μιας αστυνομίας ζώων.
Αρχικά, μέσω της Παιδείας, τα σχολεία πρέπει να συνεργαστούν με αρμόδιους εθελοντές και δασκάλους, ώστε να αφυπνιστεί η φιλοζωική συνείδηση των μικρών παιδιών και να χτιστούν οι γερές βάσεις. Σεμινάρια, ειδικά μαθήματα είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους. Σε αυτό το σημείο του ανέφερα το ποσό φιλόζωοι είναι οι άνθρωποι στη Σουηδία, προκειμένου να αναδείξουμε τον άκρως σημαντικό ρόλο της Παιδείας σε αυτό το θέμα και στη ζωή μας γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ασυνείδητοι πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά για να αποφεύγεται (και κάποια στιγμή να εξαλειφθεί) η κακομεταχείριση των ζώων από όσους διανοούνται να βλάψουν ζωντανό. “Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν τηρούνται”.“Το 80% των αδέσποτων στην Κρήτη είναι χωρίς στείρωση. (…) Αν κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, καλύτερα να μην παίρνει κατοικίδιο”, μου είπε μεταξύ άλλων.

Το ευχάριστο είναι πως ύστερα από πολλούς αγώνες που έδωσε ο ίδιος μαζί με την ‘Επιτροπή για τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων’, καταφέρανε να έρχονται ξένοι κτηνίατροι και να στειρώνουν δωρεάν τρεις μέρες κάθε μήνα περίπου 80 αδέσποτα της πόλης.

Το έργο του είναι ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει χείρα βοηθείας από τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους δήμους. Αντιθέτως, η βοήθεια έρχεται από τον Τάκη όταν κάποιος θέλει να αφήσει έναν σκύλο στο καταφύγιο. “Μόνο μπελάδες είναι η συνεργασία αυτή”… Ωστόσο, ευτυχώς, όπως μου είπε ο ίδιος, η πλειοψηφία των κατοίκων στηρίζουν με χαρά το έργο του! Και, ξαναλέω, το κύμα στήριξης που εισπράττει το σωματείο το αποδεικνύει. Όπως και οι δωρεές του κόσμου, οι οποίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στο καταφύγιο.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του όταν ρωτήθηκε για το πιο περίεργο περιστατικό που του έχει συμβεί απάντησε: «Ένα σκυλί το είχαν γδάρει ζωντανό και το πέταξαν στην χωματερή. Έλειπε το 60% του δέρματος του. Με είχαν κατακρίνει, γιατί δεν το έκανα ευθανασία. Είδα ότι υπάρχει ελπίδα να σωθεί.Τώρα αυτό το σκυλί ζει στη Νορβηγία ευτυχισμένο. Έχω σώσει πάρα πολλά σκυλιά και τα βρίσκω στην Κρήτη σε άθλια κατάσταση».

Κλείνοντας, ρώτησα τον Τάκη να δώσει ένα δικό του μήνυμα στον κόσμο που θα διαβάσει αυτό το άρθρο:
“Ο πόνος που προκαλείται στα σκυλιά από την εγκατάλειψη και την κακομεταχείριση είναι τρομερός. Αν όλος ο κόσμος είχε δει αυτά που βλέπω τα τελευταία χρόνια, τότε είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ήταν φιλόζωοι”.

Ευχαριστούμε Τάκη!
Σε ευχαριστούμε για την κουβέντα, σε ευχαριστούμε για το έργο σου!
Just keep going 

https://takisshelter.org/

Παρακάτω ο τραπεζικός λογαριασμός, για όποιον ενδιαφέρεται να στηρίξει οικονομικά αυτή την υπέροχη προσπάθεια:

PayPal.me/Takisshelter. PayPal takisshelter33@gmail.com

Bank account
Name : stegi prostasias adespoton zoon
IBAN : GR43 0140 6620 6620 0233 0001 066
Bank name : ALPHA BANK
BIC : CRBAGRAA

Σχολιάστε

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑