Διαβάζοντας την ιστορία ενός καταπληκτικού ανθρώπου

Είναι και θα είναι για πάντα ένας από τους ανθρώπους που θαυμάζω περισσότερο.

Η ζωή του μου υπενθυμίζει τη θετική πλευρά σε «μαύρες περιόδους». Ο Νικ βρήκε στήριξη στους ανθρώπους που τον αγαπάνε (όπως οι ήρωες γονείς του), στον Θεό και συγκεκριμένα στον Χριστιανισμό (ναι, είναι μία από τις φορές που η θρησκεία λειτουργεί θετικά, μία από τις φορές που η πίστη σε οδηγεί στην ευτυχία!) και κυρίως, στον εαυτό του.

Θα τον περιγράψω εν συντομία λοιπόν, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την εισαγωγή του βιβλίου του, «Ζωή χωρίς όρια» (2010). Ενδιάμεσα θα παραθέσω τα μικρά κομμάτια (με πλάγια γράμματα) του βιβλίου που διάλεξα. Θα μπορούσα φυσικά να παραθέσω όλο το βιβλίο. Η κάθε του φράση αποτελεί έμπνευση, ελπίδα για τον αναγνώστη. Γιατί ο Νικ τα κατάφερε, και τα καταφέρνει κάθε μέρα.

Ο Νικ περιγράφει όλη του τη ζωή σε αυτό το βιβλίο. Περιγράφει τις ανασφάλειες που είχε, την απόπειρα αυτοκτονίας του. Περιγράφει όμως και τον δρόμο προς την ευτυχία. Δεν ξέρω αν όταν βούρκωσα ήταν από λύπη για αυτά που έζησε ή από χαρά για όσα κατάφερε και όσα ζω εγώ. Μάλλον και από τα δύο, συν το δέος.

Σας συστήνω το βιβλίο ανεπιφύλακτα, είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει.

«Αυτό που συνήθως περιμένει ο κόσμος από κάποιον με σοβαρή αναπηρία είναι η αδράνεια ή ακόμα η οργή και η περιθωριοποίηση. Μου αρέσει να τους ξαφνιάζω δείχνοντάς τους ότι ζω μια πολύ περιπετειώδη και γεμάτη ζωή.

Πιστεύω πράγματι ότι η ζωή μου δεν έχει όρια. Θέλω να πιστέψεις το ίδιο κι εσύ, ανεξάρτητα του τι προβλήματα έχεις. Δώσε λίγο χρόνο σε παρακαλώ στο να σκεφτείς τι είδους περιορισμούς έχεις θέσει στη ζωή σου ή έχεις αφήσει άλλους να θέσουν σε αυτή.

Έχω μια επιλογή. Έχεις κι εσύ μια επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να μένουμε προσκολλημένοι στις απογοητεύσεις και τις ανεπάρκειές μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε πικρόχολοι, θυμωμένοι ή θλιμμένοι. Ή απ’ την άλλη μεριά, μπορούμε, όποτε περνάμε δύσκολες στιγμές και αντιμετωπίζουμε επιβλαβής ανθρώπους, να επιλέξουμε να διδαχθούμε από την εμπειρία και να προχωρήσουμε μπροστά, παίρνοντας την ευθύνη της ίδιας μας της ευτυχίας».

Τί κάνει λοιπόν ο Νικ;

Κάνει σέρφινγκ. Κολυμπάει. Τραγουδάει, Έχει παίξει ήδη ένα ρόλο σε κινηματογραφική ταινία. Είναι ευτυχής σύζυγος και πατέρας. Πρόσφατη έκανε ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο. Μεταδίδει αισιοδοξία για τη ζωή. Και παρόλα αυτά δεν έχει πόδια και χέρια!

Ο 37χρονος, που γεννήθηκε χωρίς άκρα, έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο ως χαρισματικός ομιλητής. Εμπνέει εκατομμύρια ακροατές σε θέατρα, στάδια, σχολεία, ορφανοτροφεία και φυλακές σε όλη την υφήλιο. Ιδρυτής της ΜΚΟ «Life without Limbs», βοηθάει με τη δράση του περισσότερες από 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ως παιδί είχα λυσσαλέα αποφασιστικότητα και μεγάλη χαρά. Οι δάσκαλοι, οι άλλοι γονείς και ακόμα και ξένοι έλεγαν συχνά στους γονείς μου ποσό τους ενέπνεε η συμπεριφορά μου. Από την δική μου πλευρά, άρχισα να καταλαβαίνω πως όσο μεγάλες και αν ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπιζα, πολλοί άνθρωποι είχαν βαρύτερα φορτία από μένα.

Σήμερα, βλέπω συχνά στα ταξίδια μου στον κόσμο απίστευτο πόνο, πράγμα που με κάνει να αισθάνομαι ευγνώμων για ό,τι έχω και λιγότερο πρόθυμο να εστιάζω σε ό,τι ενδεχομένως μου λείπει.

Μη βάλεις τη ζωή σου σε κατάσταση αδράνειας, έτσι ώστε να μπορέσεις τάχα να ασχοληθείς διεξοδικά με τις αδικίες των παρελθόντων πληγμάτων.

Δεν μπορείς πάντοτε να ελέγξεις ό,τι σου συμβαίνει. Υπάρχουν συμβάντα στη ζωή που δεν οφείλονται σε δικό σόι σφάλμα ή που δεν περνάει από το χέρι σου να τα σταματήσεις. Οι επιλογές που έχεις είναι είτε να τα παρατήσεις είτε να συνεχίσεις να παλεύεις για μια καλύτερη ζωή.

Πολύ συχνά η ζωή βαίνει σε καλό μας.

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι αν το θαύμα σου δεν έρχεται, ή αν η ευχή σου δεν πραγματοποιείται αυτή ακριβώς την ώρα. Θυμήσου: ο Θεός  βοηθάει εκείνους που βοηθούν τον εαυτό τους.

Όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας.

Όταν εμπιστευτείς το γεγονός ότι έχεις χαρίσματα που μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους, τότε θα ξεκινήσεις το ταξίδι της αποδοχής του εαυτού σου, ακόμη κι αν τα χαρίσματά σου δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί.

Έχουμε όλοι κάποιο χάρισμα που μας δίνει ευχαρίστηση και μας κινητοποιεί• το μονοπάτι προς την ευτυχία μας βρίσκεται συχνά μέσα σ’ αυτό το δώρο».

Ο κόσμος αναρωτιέται πως ο Νικ κάνει όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιεί χέρια και πόδια. Με αναρτημένα βίντεο στο YouTube δείχνει πως καταφέρνει απλές καθημερινές εργασίες όπως να χτενίζει τα μαλλιά του ή να βουρτσίζει τα δόντια του.

Κάποτε μίλησε σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην Ινδία, σε 18.000 σε μία αρένα ταυρομαχιών στην Κολομβία και 8.000 κατά τη διάρκεια καταιγίδας στην Ουκρανία.

«Η αείμνηστη Έλεν Κέλερ έχασε την όραση και την ακοή της, πριν γίνει δύο χρόνων, εξαιτίας μιας ασθένειας, αλλά δεν το έβαλε κάτω κι έτσι έγινε μιας διεθνούς φήμης συγγραφέας, ομιλήτρια και κοινωνική ακτιβίστρια. Αυτή η σπουδαία γυναίκα είπε κάποτε ότι την ευτυχία τη δίνει “η πιστότητα σε έναν άξιο σκοπό”».

«Αν ρίξεις το βάρος σε εφήμερες απολαύσεις, μόνο εφήμερη ικανοποίηση θα βρεις.

Η ζωή δεν έχει να κάνει με το “έχω”, έχει να κάνει με το “είμαι”.

Όταν αναζητάς την ευτυχία απλώς σε αντικείμενα, τότε αυτά ουδέποτε επαρκούν.

Να έχεις το θάρρος να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να μην αμφιβάλλεις ποτέ για την ικανότητά σου να ανταποκριθείς στην όποια πρόκληση μπει στον δρόμο σου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι που σχηματίστηκαν ως “ανάπηροι” ή “ανίκανοι”, εκτοξεύθηκαν εν τέλει πάνω από τις ταμπέλες και έζησαν με χαρά ζωές σημαντικές, κάνοντας πράγματα σημαντικά».

Σε 8 ετών, ο Νικ έπαθε κατάθλιψή. Είδε τον εαυτό του σαν βάρος για τους άλλους. Συνειδητοποίησε ότι θα ήταν απίθανο να πάει σε κολλέγιο, να έχει μία σύζυγο ή ακόμη να αγκαλιάσει τα παιδιά του, Προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Αλλά στην ηλικία των 13 ετών, τον ενέπνευσε η ιστορία ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τις αναπηρίες του , και άρχισε να είναι ευγνώμων για την οικογένεια και την υγεία του.

«Συνειδητοποίησα ότι είχα μία επιλογή. Μπορούσα είτε να λυπηθώ τον εαυτό μου ή να ευχαριστήσω τον Θεό για ό,τι έχω. Ο φόβος και η ενοχή παραλύουν τους ανθρώπους περισσότερο από το να μην έχουν άκρα.

Δεν είμαι υπερφυσικός τύπος».

«Η ελπίδα είναι καταλυτικός παράγοντας.

Ήμουν ενθουσιασμένος που υπήρχαν επιστήμονες και εφευρέτες, οι οποίοι είχαν στόχο να με προμηθεύσουν κάποια  μέρα. Αλλά γινόμουν ολοένα και πιο αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ, χωρίς να περιμένω από κάποιον άλλο να μου βρει κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή μου -έπρεπε να βρω τις δικές μου απαντήσεις.

Ηττώνται μονάχα εκείνοι που αρνούνται να ξαναπροσπαθήσουν.

Ακόμη πιστεύω ότι κάποια μέρα θα κατορθώσω να περπατήσω και να σηκώσω και να κρατήσω σκεύη, σαν κανονικός άνθρωπος.

Σε κάποια στιγμή της ζωής μου έπαψα να ελπίζω.

Φυσιολογικές είναι και οι ζοφερές σου διαθέσεις.

Μείνε προσηλωμένος στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.

Πίστεψέ με, η απώλεια της ελπίδας είναι πολύ χειρότερη από την απώλεια των άκρων.

Όταν σου έρχονται αρνητικοί λογισμοί και σκοτεινές διαθέσεις, να θυμάσαι ότι έχεις επιλογή. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτησέ τη. Δεν είσαι μόνος».

«Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη και ελπίδα, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σκοπός μου είναι να τους ενθαρρύνω να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες. Ώστε να μπορέσουν να βρουν το δικό τους μονοπάτι προς μία αληθινή ζωή».

«Θα σου δώσω μια ιδέα του ποσό ισχυρή είναι η εμπιστοσύνη μου στον Κύριο: στην ντουλάπα μου έχω ένα ζευγάρι παπούτσια! Πραγματικά πιστεύω ότι είναι πιθανό μια μέρα να τα φορέσω και να περπατήσω.

Αγάπα τον τελείως ατελή εαυτό σου.

Βρίσκεις ευτυχία κάνοντας τους άλλους να χαμογελούν.

Αν δεν αποδεχτείς τον εαυτό σου θα οδηγηθείς όχι μόνο στην αυτοκαταστροφή αλλά και την απομόνωση.

Αγάπα τον εαυτό σου τόσο, ώστε να γελάς μαζί του.

Εστίασε την προσοχή σου σε κάποιον άλλο που το έχει ανάγκη.

Είμαστε και οι δυο ατελείς. Πρέπει να μοιραστούμε τα όμορφα χαρίσματα που μας έχουν δοθεί. Κοίτα μέσα σου. Υπάρχει ένα φως μέσα σου, που στέκει εκεί περιμένοντας να λάμψει.

Χωρίς θετική στάση απέναντι στα πράγματα, δεν θα μπορούσα ποτέ να υπερβώ τις αναπηρίες μου και να φτάσω να αγγίξω τόσους πολλούς ανθρώπους.

Όλοι αιφνιδιαζόμαστε κάθε τόσο. Νιώσε θλίψη, νιώσε άσχημα, αλλά στη συνέχεια αν συγκρούσου και πες: “Πάμε για άλλα”. Κλαψούρισες για λίγο, ξέσπασε ή έχασες όσα διαθέσιμα δάκρυα είχες. Εντάξει. Αν συγκρούσου και αναπροσαρμοσε τη στάση σου.

Η αισιοδοξία δίνει ρεύμα στη βούλησή σου. Ή απαισιοδοξία αδυνατίζει τη θέλησή σου και επιτρέπει στις διαθέσεις σου να πάρουν τον έλεγχο των πράξεων σου.

Όταν επιτρέπεις στις συνθήκες που σε υπερβαίνουν, να καθορίσουν τη στάση και τις πράξεις σου, τότε κινδυνεύεις να σε πάρει η κατηφόρα των βλαστικών αποφάσεων και των εσφαλμένων εκτιμήσεων.

Η Joint είναι τετραπληγική. Εγώ δεν έχω χέρια και πόδια. Κι ωστόσο ο καθένας μας βρήκε έναν σκοπό και τον ακολούθησε.

Η συγχώρεση του εαυτού μας είναι το ίδιο σημαντική με τη συγχώρεση των άλλων.

Εκμεταλλεύσου την ενέργεια που παράγεται από τους φόβους της αποτυχίας ή της απόρριψης ή από παρόμοιους φόβους και χρησιμοποίησε τους για να δώσεις ρεύμα σε εκείνη τη θετική δράση που σε οδηγεί εγγύτερα στο όνειρό σου.

Μπορείς να δεις τις αποτυχίες σου ως δωρεά, διότι συχνά σε προετοιμάζουν για να εκτιναχθείς μπροστά.

Αν καταρρέεις μπροστά στις αναπόφευκτες αλλαγές που φέρνει η ζωή, δεν πρόκειται ποτέ να πας μπροστά.

Αναγνώρισε την ανάγκη της αλλαγής».

Οπότε, αγαπητοί αναγνώστες, always stay positive!

Πάντα υπάρχει η θετική πλευρά και το φως, ακόμη και μέσα στο σκοτάδι. Αναζητήστε τα. Αν δεν τα βρίσκετε, δημιουργήστε τα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: