Ψυχολογία VS Φιλοσοφία

Αυτός ο «αγώνας» έχει παιχτεί σίγουρα κάποια στιγμή στο μυαλό πολλών.

Σίγουρα και οι δύο είναι απαραίτητες στη ζωή μας. Ωστόσο οι αναλογίες τους ίσως αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Ξεκινάς μόνο με την Ψυχολογία και όσο περνούν τα χρόνια μετατοπίζεσαι και στην Φιλοσοφία, έως ότου οι αναλογίες να είναι πενήντα-πενήντα. Από επιστημονικής πλευράς, δεν έχω καμία σχέση ούτε με την Ψυχολογία, ούτε με τη Φιλοσοφία. Δεν μιλά κάποιος ειδικός αυτή τη στιγμή, απλά τα περιγράφω όπως είναι στο μυαλό μου, με βάση όσα έχω διαβάσει και όσα καταλαβαίνω.
Όταν σου έρθουν τα πρώτα ψυχολογικά και σκεφτείς παραπάνω από ό,τι πρέπει, ψάχνεις λύση μέσα από βιβλία ψυχολογίας. Συνήθως όταν είσαι λίγο μεγαλύτερος από είκοσι χρονών, ψάχνοντας βιβλία με τίτλο όπως «πως να είσαι χαρούμενος», «φτιάξε τη διάθεσή σου» κλπ. Προφανώς και η ψυχολογία βοηθάει στο να φτιάξουμε τη διάθεσή μας. Δεν ξέρω όμως αν βοηθά τόσο όσο νομίζουμε, ειδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ψυχολογία έχει τη δύναμη να μας κάνει να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε πράγματα για τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ειδικά όταν συνοδεύεται και από τη στήριξη ενός ειδικού, ενός ψυχολόγου. Όπως λένε και όσοι ξέρουν κάτι παραπάνω, σε βοηθά να έρθεις απέναντι από τον ίδιο σου τον εαυτό και να τον αποδεχθείς. Ουκ ολίγον, και δύσκολο.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν αυτά τα προβλήματα λυθούν και νιώσεις ανακουφισμένος, χρειάζεται και κάτι άλλο να αλλάξεις για να είσαι χαρούμενος: να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις πράγματα για την ίδια τη ζωή. Αν δεν καταλάβεις ή δεν ορίσεις εσύ ο ίδιος τί είναι η χαρά και η ευτυχία, τότε δεν ξέρεις πως να είσαι χαρούμενος. Εκεί έρχεται η Φιλοσοφία, με ρητά και ιδέες για το τί είναι η ζωή. Μέσα από αυτά δημιουργείς τη δική σου κοσμοθεωρία. Η εμπειρία σου σε κάνει να φιλοσοφείς την ίδια τη ζωή και να ανακαλύπτεις με αυτόν τον τρόπο ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζες, το να είσαι χαρούμενος. Καταλαβαίνεις ότι είναι πραγματικά πολύ πιο απλό από όσο νόμιζες.

Εν κατακλείδι, Ψυχολογία και Φιλοσοφία ίσως να μην διαφέρουν όσο νομίζουμε, ίσως να αλληλοσυμπληρώνονται· και οδηγούν στον ίδιο σκοπό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

A WordPress.com Website.

Up ↑

%d bloggers like this: